LIVE: Tři sestry a Horkýže Slíže vládli O2 areně. Fanánek se svlékal a fanoušci chytali nafukovací balónky

Vydáno 20.12.2023 | autor: Aleš Materna

Spojení Tří sester a Horkýže Slíže funguje naprosto dokonale. Obě kapely si za poctivé a neúnavné dlouholeté objíždění koncertních štací vybudovaly mezi fanoušky punk & pub rocku obrovskou základnu věrných fanoušků, takže závěr letošního turné vyústil v naprosto jedinečný obří a dlouhý večírek v pražské O2 areně.

LIVE: Tři sestry a Horkýže Slíže vládli O2 areně. Fanánek se svlékal a fanoušci chytali nafukovací balónky LIVE: Tři sestry a Horkýže Slíže vládli O2 areně. Fanánek se svlékal a fanoušci chytali nafukovací balónky

Tři sestry a Horkýže Slíže
Praha, O2 arena
19. 12. 2023

„S touhle partou si sedíme skvěle lidsky, perfektně si vyhovíme. Dokonce můžeme mít i společnou šatnu, což je s jinými kapelami nemyslitelné,“ řekl mi nedávno v rozhovoru Lou Fanánek Hagen. A zřetelné to bylo i na pódiu vysočanské O2 areny, ať už stylovou blízkostí, tak podobným segmentem fanoušků, kteří většinově mají rádi obě kapely.

Celý koncert otevřel písničkář Záviš, jehož vystoupení jsem ovšem nestihl, tudíž mohu hodnotit jen následné dění. Rockovo-naívna kapela Horkýže Slíže ze slovenské Nitry se svým typickým mixem punku, rocku a metalu objíždí Česko pravidelně. Nechybí v playlistu snad žádného majálesu a mnoha dalších festivalů, až se může zdát, že již rezignovali na nějakou novou tvorbu a pouze obehrávají staré provařené a bezpečné fláky. Nicméně právě díky tomuto neúnavnému koncertování jsou sehraní „jako hovado“ a fanoušci jim jejich hudbu a písničky stále zobou z ruky.

Tři sestry a Horkýže Slíže stylově zakončili turné, v O2 areně odehráli show plnou hitů

První polovina vystoupení však byla přeci jen mírně vlažnější, kromě známého Bacigaly se hrály ne tolik známé songy, a vyjma zpěváka Petera Hrivňáka, zvaného Kuko, který občas po pódiu poposkočil a předvedl své typické tanečky, působila kapela trochu staticky. V druhé polovině se ale mnohem více rozjela, napomohly tomu samozřejmě i známější hity Hori ti maštal, Havaroval Gádžo na jawe či Brďokoky. A pak už se střídaly hit za hitem - A ja sprostá (som si kvoli tebe oholila nohy), při L.A.G. song (Lesbians and gay song) už skákala a zpívala celá hala.

Kuko doprovázel všechny písničky svými typickými hláškami, třeba že si nechá vytetovat na ruku Messiho a na zadek belgického detektiva Hercule Poirota, neustále sa pýtal, chcete ještě jednu, áno?... tak chci slyšet kouzelné slovíčko (choď do piči), občas k tomu zahrál na fujaru, a přidali Vlak (rýchlik na tretej kolaji), Dežo ma love, Traja spity roboši až po drtivý závěr – Silny refren (my máme silný refrén jak hovado), Atomovy kryt, Mám v piči na lehátku a Malá Žužu. Díky těmto silným a známým songům, na které ostatně všichni čekali, odcházeli Horkýže Slíže z pódia doprovázeni obrovským aplausem.

Po asi dvacetminutové pauze na menší přestavbu pódia, kterou většina fanoušků využila k obléhání stánků s jídlem a hlavně pivem, nastoupily za zvuku upravené verze slovenské hymny na pódium Tři sestry. Hlavní postava Lou Fanánek Hagen v bílém triku s vyobrazením Františka Sahuly na hrudi, stejným obrázkem, který zdobí aktuálně vydanou CD knihu František z Bráníka (obsahující 28! písniček), kterou mají na svědomí kromě Tří sester ještě Synové výčepu.

Kapela spustila hned zostra – Ta naše rytmika je song z druhého alba Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce z roku 1991 a navázala písní O strašlivé vojně s Turkem. Když spustila Pijánovku (možná známější pod názvem Láďa jede autobusem) z třetího alba Švédská trojka, byla na nohou již i většina těch, kteří dosud v O2 areně seděli. Následoval Homosexuál (osvícenej, ale šťastnej), kde uprostřed skladby přijela na molo nalíčená Růža, obkročmo na jakémsi improvizovaném děle, ze kterého pak střílela do diváků velkou dávku konfet, v písni Kalhotky ze Lhotky zase harmonikářka Supice z košíku házela do publika červená tanga.

O sepětí s Horkýže Slíže pak svědčilo i to, že Tři sestry zahrály coververzi jejich písně Velká Mača, Vincov Háj, u dalšího velkého hitu Básník pak zpívala sborem celá hala. A zapamátování hodných momentů přibývalo, v červeném nasvícení přišla lahůdka Keltská noc, poté dvě vzpomínky na Františka Sahulu – Šetři se chlapče a Sovy v mazutu. Poté přišel další výrazný moment - předělávka písničky 99 Luftballons od německé zpěvačky Neny, v české verzi nazvané Dederon, kterou začala zpívat Supice sama s akordeonem, aby pokračoval Fanánek s celou kapelou již v modrém dresu se znakem DDR a nápisem 99 Luftballons na zádech, když tu se uprostřed písně začaly sypat od stropu stovky pestrobarevných nafukovacích balónků. „Je jich určitě víc než 99,“ zvolal do publika Fanánek, a zatímco si lidé s nimi nad svými hlavami pinkali, jelo se do velkého a dlouhého finále.

Aida, Duo Trombons na pódiu, Svatá Petra (prasata se koukaj na kozy, kozy zase na ta prasata), Mexiko, Život je takovej a Kovárna – jeden chytlavější a známejší flák za druhým. No a samozřejmě přídavky – Průša je úchyl, Já jsem Aleš , Zelená...a vše završila Modlitba pro partu – při níž si Fanánek svlékl triko, které poté hodil mezi dav fanoušků, a chvíli na to jej následovala s tím samým i Supice.

Koncert dvou punk-pub-rockových legend Tři sestry a Horkýže slíže v pražské O2 areně byl zkrátka a jednoduše jednou velkou předvánoční párty, pohodovým večírkem plným skvělých a známých songů, vtipu a dobré zábavy. Ukázalo se, že obě kapely jsou za ty roky poctivé práce a pravidelného objíždění koncertních zastávek skvěle sehrané a jejich písničky mají i v dnešní době velkou sílu a význam, minimálně v tom, aby se lidé odreagovali a pobavili ať už zemitou a nakažlivou energií songů, tak vtipnými a chytlavými texty. A to není vůbec málo.

Text: Aleš Materna, foto: Jiří Linhart
Témata: Tři sestryHorkýže Slíže, Bratia a sestry, Praha, O2 arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít