Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

HUDBA 2024: Hněv, punk, pop. Nový rok nabídne alba Coldplay, Sheerana či Dymytry

  8:30
Nových desek od svých oblíbenců se v roce 2024 dočkají fandové Coldplay, Green Day, Jennifer Lopez, Eda Sheerana nebo Kanye Westa. O slovo se přihlásí rozhněvaní čeští maskovaní metalisté Dymytry a také si připomeneme projekt Shalom a jeho poctu kapele Olympic.
Manželé Jennifer Lopez a Ben Affleck na premiéře očekávaného snímku Air:...

Manželé Jennifer Lopez a Ben Affleck na premiéře očekávaného snímku Air: Zrození legendy (27. března 2023) | foto: Reuters

Zatímco Peter Gabriel se na sklonku roku 2023 pochlapil a delší dobu slibované album I/O skutečně vydal, již také několikrát avizovaná a fanoušky The Cure toužebně vyhlížená novinka s názvem Songs Of A Lost World je stále v nedohlednu. A to prosím předák Robert Smith kromě ní před časem sliboval i noiseovou sólovku. A abychom si gotikou prolezlé kultovní kapely odbavili jedním vrzem vrat od hřbitova, tak naprosté ticho po pěšině je o případném dalším albu Fields Of The Nephilim – přitom zatím (?) poslední řadovka Mourning Sun vyšla v roce 2005 – a co se týče jistého pana Eldritche a jeho The Sisters Of Mercy, tam nedoufá ani největší optimista.

Tohle jsem já, tady a teď

Soustřeďme se raději na to, co nás příští rok opravdu čeká. Hned v lednu vyjde druhá část projektu Post Human metalcoreových tahounů Bring Me The Horizon. Ponese podtitul Nex Gen, a pokud bude stejně pestrá, zábavná a žánrová dogmata neřešící jako předchůdce Survival Horror, máme se na co těšit.

Na své si přijdou také fandové neopunkových Green Day. Po čtyřech letech od předchozího počinu Father Of All Motherfuckers vyjde 19. ledna deska Saviors hned s patnácti skladbami. Hovořit se dozajista bude také o albu Vultures, což je společná nahrávka kontroverzního umělce Kanye Westa a rapera Tyrona Williama Griffina Jr., známého jako Ty Dolla Sign. Koncem ledna se také s druhou deskou připomene kapela The Smile, v níž figurují dva členové Radiohead, konkrétně zpěvák Thom Yorke a kytarista Jonny Greenwood. Album ponese název Wall Of Eyes.

S novou deskou se příští rok přihlásí také zpěvačka Jennifer Lopez. Album This Is Me... Now navazuje na nahrávku This Is Me... Then z roku 2002 a doprovodí ho dokumentární film This Is Me... Now: The Film, který bude k vidění na Amazon Prime. Podílel se na něm i zpěvaččin manžel, herec a režisér Ben Affleck.

Měsíční hudba Coldplay

V březnu se fandové britské metalové legendy Iron Maiden dočkají nového sólového alba zpěváka Bruce Dickinsona. Ponese název The Mandrake Project a nepůjde jen o shluk písniček, nýbrž o konceptem svázaný počin.

S novinkou nazvanou Blue Electric Light se ohlásí rovněž zpěvák, skladatel, kytarista a příležitostný herec Lenny Kravitz, zpěvačka Sheryl Crow – koncem března vydá album Evolution – nebo britští metaloví miláčci festivalových pódií While She Sleeps, jejichž chystaný počin se bude jmenovat Self Hell. Během roku 2024 dále vyjdou nová alba kapely Coldplay (Moon Music), zpěvačky Duy Lipy, společný počin Eda Sheerana se zpěvákem J Balvinem nebo skupin Korn či Nightwish.

Černá hymna vyděděnců

Co se tuzemské hudby týče, koncem ledna 2024 vydá kapela Dymytry druhé anglicky nazpívané album Five Angry Men, na němž bude znít hlas zpěváka Alena Ljubiće. Pilotní singl Everything Is Black, což je do angličtiny přeložená skladba Černá je metal z alba Pharmageddon, už je ke slyšení. Skupina ho označila za hymnu všech vyděděnců, o desce samé hovoří jako o svém nejpestřejším počinu, který fandy dozajista překvapí.

Pro úplnost dodejme, že s Dymytry se nedávno rozešel zpěvák Jan Protheus Macků, který se nadále hodlá věnovat sólové kariéře, odlišné od zvuku kapely. Na jeho místo přišel Václav Noid Bárta, který před časem společně se členy Dymytry Jiřím Urbanem ml. a Milošem Meierem působil v kapele REDone, později přejmenované na Noid. Byl také frontmanem nu-metalové skupiny Dolores Clan čili nejde o až tak překvapivou volbu, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Co přijde po Kaťatech

U příležitosti 30. výročí vydání minialba Olympictures vyjde v reedici počin, na němž dvojice Shalom, tedy Petr Muk a Petr Kučera z tehdy kultovní kapely Oceán vzdala roku 1993 prostřednictvím několika coververzí hold skupině Olympic. A když už je řeč o této tuzemské stálici, neúnavný mozek a duše kapely Petr Janda podle svých slov pracuje na následníkovi alba Kaťata. Jak prozradil v rozhovoru pro iDNES. CZ, polovinu písniček už má hotovou, na zbytku musí ještě zapracovat, aby byl stoprocentně spokojen. Výsledku bychom se mohli dočkat také v roce 2024.

Album chystá rovněž kapela Chinaski, ale v jejím případě nepůjde o novou řadovou desku, ale kolekci znovunahraných starších věcí v novém hávu.

„Dospěli jsme a cítíme, že některé písně, které jsme v minulosti nahráli, bychom dneska zahráli jinak, mnohem líp a něco v nich změnili. Proto na začátku roku 2024 vyrazíme do britských studií Rockfield, kde je nahrajeme znovu. Těšit se můžete třeba na novou Drobnou paralelu nebo na nově nahranou naší vůbec nejstarší píseň Punčocháče,“ prozradil frontman kapely Michal Malátný. Album vyjde u příležitosti koncertu v O2 areně letos v prosinci, na němž Chinaski oslaví 30 let od vydání debutového alba.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...