LIVE: Tata Bojs fanoušky ve Frýdku-Místku nabili energií

Vydáno 28.04.2024 | autor: Alena Kaňová

Do beskydského podhůří zavítala poslední dubnovou sobotu sestava Tata Bojs, která ve frýdecko-místeckém klubu Stoun zakončila své jarní turné. Svým fanouškům namíchala ten pravý hudební koktejl a nabila je energií.

LIVE: Tata Bojs fanoušky ve Frýdku-Místku nabili energií LIVE: Tata Bojs fanoušky ve Frýdku-Místku nabili energií

Tata Bojs
Frýdek-Místek, Stoun
27. 4. 2024

Pokud jste do frýdecko-místeckého klubu Stoun zatím neměli příležitost zajít na koncert, na začátek vám ho představíme. Název nevychází z anglického slovíčka pro kámen, jak by se nabízelo, ale ze zkratky Stálý Tlakově Odolný Úkryt. Nachází se totiž v bývalém krytu civilní obrany. Když sestoupíte úzkým schodištěm hluboko pod zem, objevíte opravdu zajímavé a netradiční prostory doslova stvořené pro hudební produkci.

Tata Bojs zakončili své jarní turné koncertem ve Frýdku-Místku

Poslední dubnovou sobotu byl klub opravdu naplněný do posledního místečka. Dvě minuty po deváté hodině se jím začaly nést tóny úvodní skladby Holka z plakátu. Již tato první píseň návštěvníky roztančila, a jak podotkl Milan Cais, i "rozpotila". V této povznesené a místy až "saunové"  náladě se koncert nesl až do samotného konce. Tata Bojs namíchali dokonalý koktejl z novějších i starších skladeb. Během této cesty časem se společně s posluchači zastavili nejen u skvělého alba Biorytmy, proslulého Futuretra, veselé a melancholické desky A/B a neskutečně pojaté Ležaté osmičky, ale nechyběla ani krátká vzpomínka na zajímavě koncepční hudební počin v podobě Nanoalba, a to neobvyklou milostnou písní Elišce.

 

Reakce na oblíbené skladby na sebe nenechala dlouho čekat, doslova strhla všechny nejen na pódiu. Pokud měl původně kryt civilní obrany sloužit k úkrytu před bojem, tak zde ta pravá hudební bitva probíhala na všech frontách. Navíc i u písní ze zatím posledního alba Jedna nula bylo skvěle vidět, jak už také zlidověly. A tak třeba takové Zvony zanechávají podobnou bouřlivou euforii jako dvacet čtyři let stará Vesmírná.

Ale bouřlivého potlesku se dočkaly i, slovy Milana Caise „dvě švestičky z nové zahrádky“, jinak řečeno dvě úplně nové písně z připravovaného alba. První, rychlá a trochu divoká skladba Bůh má problém a hned vedle „na zahrádce vzrostlá“ hluboká zádumčivá skladba Slovní. Ne jednomu posluchači ještě dlouho po koncertě zněl v uších sugestivní refrén „Jsou slova jako olova, jsou slova jako pírka, svoboda slova zákonů sbírka.

Zkrátka svoboda slova - svoboda hudby se nesla celým koncertem. Ono totiž každé vystoupení této legendární kapely se jeví jako naplnění jejich proměňujících se cílů a snů. A s pokorou sobě vlastní v nich vidíte pořád ty malé kluky z osmičky, kteří zbožňují hudbu, chtějí hrát a bavit.

Text: Alena Kaňová, foto: Lucie Nohlová
Témata: Tata Bojs, Milan Cais, Stoun, Frýdek-Místek

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít