TOP 5 písní, kterými se zapsal do historie Miroslav Imrich

Vydáno 09.05.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Miroslav Imrich zemřel ve věku jednasedmdesáti let 4. května 2024. Byl hlasem Abraxasu, Tanga, Alarmu i Tekknofactory. Z repertoáru první ze zmíněných kapel fanouškům jistě stanou na mysli hity Obyčejnej svět a Karel drogy nebere. Do historie se ale Imrich zapsal i jinými písněmi.

TOP 5 písní, kterými se zapsal do historie Miroslav Imrich TOP 5 písní, kterými se zapsal do historie Miroslav Imrich

BoxAbraxas

Z rané tvorby Abraxasu bychom mohli vyzdvihnout písně Poprvé, King Kong, Nekonečný boogie nebo právě Box, jak se ostatně jmenovalo i LP, které vyšlo s impozantním obalem Adama Hoffmeistera v roce 1982. Koncertování si v té době Abraxas maximálně užíval, o čemž svědčí i zábavné show, které si pro diváky kapela připravila. Například za zvuku Boxu se na pódiu často odehrával zpomalený „boxerský“ souboj mezi Imrichem v boxerských rukavicích a Michalem Dittrichem, který se po kolegovi oháněl krkem své baskytary.

Ivan Sekyra - Se Slávkem Jandou stál u zrodu skupiny Abraxas, pro Projektil složil velký hit Zahrada ticha. Vedle hudby natáčel i dokumenty

Co s tím sklemTango

Po odchodu z Abraxasu v roce 1983 založil Miroslav Imrich kapelu Tango, která má na svém kontě hned několik hitů. Zřejmě nejslavnější písní sestavy je ale skladba Co s tím sklem, jejíž text napsal Pavel Zeman. Kromě originálního frázování Imricha si jistě povšimněte skvělých saxofonových vyhrávek a povedené basové linky. Videoklip se dokonce dostal na obrazovku Československé televize.

Who is Mečiar – Tekknofactory

Formaci Tekknofactory si Imrich založil spolu s Martinem Kadnárem krátce po ukončení činnosti Tanga. Od taneční hudby se dvojice posunula k syrovému industriálnímu elektronickému hardcore, přičemž několikrát změnila i název uskupení – z Tekknofactory se stala Tekkknofactory i Technofactory, nakonec ale Imrich s Kadnárem skončili u názvu Factory. Z období kolem roku 1993 pochází i hit Who is Mečiar.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Obyčejnej svět - Abraxas

V devadesátých letech si dal Abraxas krátkou pauzu, kdy se zcela vytratil ze scény. K opětovnému setkání uskupení došlo až v prosinci roku 1994 v pražském Rock Café, kdy se kapela rozhodla obnovit činnost ve složení Slávek Janda, Miroslav Imrich, Ivan Pelíšek a Martin Kadnár. Zatímco o dvě léta později vydané album Sado Maso bylo ovlivněné hardrockovou scénou, na následujícím Rituálu se nechal Abraxas ovlivnit funkovou scénou. Z této doby pochází i Obyčejnej svět, který jsme dlouho mohli slýchat na zábavách.

Karel drogy nebereAbraxas

Na Rituálu bychom ale našli ještě jednu zásadní píseň Abraxasu. Ve spolupráci s kapelou ji nahrál Karel Gott. Co však posluchače překvapí – zpěvák v ní nezpívá, ale „rapuje“. Své nezanedbatelné místo měl „božský Kája“ také ve videoklipu, který vznikl pod taktovkou Jaromíra Malého.

Text: Andrea Štipčáková, foto: FB Miroslava Imricha, Martin Hanáček
Témata: Miroslav Imrich, Abraxas, Tango, Alarm, Tekknofactory

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít