Hlavní obsah

V Bělgorodu se zřítila po zásahu troskami rakety celá sekce paneláku, pak spadla i střecha. Provokace, zní z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při zřícení jedné sekce devítipatrového domu v ruském Bělgorodu u hranic s Ukrajinou stoupl počet zraněných, mezi nimiž jsou dvě děti, na 20. Ze sutin bylo vytaženo zatím sedm mrtvých, další lidé se stále pohřešují. Záchranné práce ještě neskončily, během nich se zřítila i střecha. Rusko uvádí, že Ukrajinci ostřelovali Bělgorodskou oblast raketami a trosky jedné zasáhly dům, jehož část se sesula. Ukrajina podle kanálu Nexta naznačila, že mohlo jít o ruskou provokaci.

Rusové hlásí mrtvé po zásahu budovy v BělgoroduVideo: Reuters

 
Článek

„Město Bělgorod a Bělgorodská oblast byly vystaveny masivnímu ostřelování ozbrojenými silami Ukrajiny,“ uvedl Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

„V důsledku přímého zásahu střelou do bytového domu se celý jeden vchod od desátého podlaží po první zřítil,“ dodal gubernátor. Na záběrech z místa je vidět panelový dům s mnohametrovou dírou uprostřed.

Střecha původně na domě zůstala, ale během záchranných prací se zřítila, což mohlo přispět k navýšení počtu zraněných.

V Bělgorodské oblasti to vře. Hlásí mrtvé po pádu ruské bomby i útoku ukrajinských dronů

Válka na Ukrajině

Gladov informoval o 20 zraněných, mezi nimiž jsou dvě děti. Třináct zraněných bylo hospitalizováno. Ze sutin bylo vytaženo zatím sedm obětí. Záchranné práce pokračují, pod troskami jsou slyšet živí lidé.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na síti Telegram napsal, že příčinou neštěstí je útok z Ukrajiny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranné složky na místě zásahu raketou

Ruské ministerstvo obrany oznámilo podle agentury TASS, že Ukrajinci vypálili kolem 11:40 moskevského času (10:40 SELČ) několik raket z těžkého salvového raketometu Vilcha, českých raketometů RM-70 a balistické rakety krátkého doletu Točka-U.

Rakety podle něj zlikvidovala ruská protivzdušná obrana.

Ukrajina se ke sdělení ruských úřadů zatím nevyjádřila, uvedla agentura Reuters. Podle kanálu Nexta však ruskou verzi o vzdušném úderu zpochybnilo ukrajinské vládní Centrum pro prevenci dezinformací.

„Na videu z kamer nejsou vidět padající předměty. Vypadá to docela jako ruská provokace, která má ospravedlnit další údery na obytné domy v ukrajinských městech,“ citoval web z prohlášení úřadu.

Ukrajinska pravda uvedla, že příčina pádu budovy není zatím známa.

Tvrzení jednotlivých stran konfliktu obvykle nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

V Bělgorodské oblasti, která leží u hranic s Ukrajinou, byl v neděli opakovaně vyhlášen letecký poplach.

Ukrajinský řidič školního autobusu pomáhal Rusům s rotací do Bělgorodu, dopadla ho SBU

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám