shop.musicserver.cz
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024

Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan

Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je dobře známý milovník Bible s tlampačem. Tomu ale vadí jakýkoli velký koncert.

Live: Rammstein

support: Abélard
místo: Letňany, Praha
datum: 11. května 2024
setlist: Ramm 4, Links 2-3-4, Keine Lust, Sehnsucht, Asche zu Asche, Mein Herz brennt, Puppe, Wiener Blut, Zeit, Deutschland (Remix by Richard Z. Kruspe), Deutschland, Radio, Mein Teil, Du hast, Sonne, Engel (piano verze - společně s Abélard na B-stagi), Ausländer, Du riechst so gut, Pussy, Rammstein, Ich will, Adieu
Fotogalerie

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Zatímco ještě v roce 2022 se při koncertě na stejném místě, tedy v pražských Letňanech, hovořilo o jejich vystoupení jako o součásti pravděpodobně posledního turné, o rok později kapela vyrazila na šňůru zase. Českou republiku tehdy ale objela a vydala se radši k sousedům do Trenčína.

Krátce nato šestičlenná smečka oznámila, že evropské publikum potěší i v roce 2024, a Letňany se tak zejména díky německým a rakouským fanouškům, kteří chtěli být u premiérového koncertu z letošní soupisky a tvořili majoritu diváků, podařilo vyprodat hned dvakrát. Tentokrát už se ale v tiskových zprávách slova o poslední možnosti vidět formaci naživo, možná i díky ukončení v perexu zmíněné kauzy, neobjevovaly.

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Vystoupení berlínské úderky přesto začínají silně připomínat rozlučkové turné velikánů Kiss, kteří svou dlouhou kariéru ukončili teprve nedávno. Také oni léta objížděli svět s takřka totožným programem, kde vždycky dostanete přesně to, pro co jste si přišli. Ale nic navíc. Na spontaneitu nebo emoce se u takových gigantů dávno nehraje, a tak jedinou výraznější změnou, která se od loňského turné u Rammstein odehrála, prošel setlist.

V něm se tentokrát neobjevila například oblíbená balada "Ohne Dich", také pár dalších skladeb muzikanti vyměnili za kousky delší dobu nehrané. Nepočítáme-li veřejnou generálku pro čtyři tisíce nejvěrnějších se speciálními lístky konanou o dva dny dříve, zazněla naživo poprvé od roku 2013 skladba "Asche Zu Asche" a skoro až hardcorová pecka "Weiner Blut". Především se ale poprvé od roku 2019 vrátila do programu jak úvodní "Ramm 4", tak hitovka "Keine Lust", v jejímž videoklipu se členové představují jako nechutně obézní grupa.

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Všechny ostatní změny už byly jen maličkosti, kterých si všimnou jen ti nejvěrnější. Třeba že při zmíněné "Keine Lust" už nevystřelovaly salvy oxidu uhličitého jako na starších turné, že "Ich Will" začínalo pozměněným intrem nebo že "Mein Hertz brennt" neobsahovalo falešný start, kdy formace na moment přestala hrát. Tato vsuvka se přemístila do druhé půli písničky. A tak podobně.

Nepatrnou proměnou prošla také předkapela. Duo Jatekok, jež jejich hity skoro přesně před dvěma lety hrálo v instrumentální podobě na klavír, nahradila dvojice Abélard, která stání v nekonečných frontách na cokoliv doprovázela tentokrát. Nicméně program zůstal bohužel stejně jako způsob placení v areálu totožný.

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Rammstein samozřejmě stále ví, jak diváky nadchnout. Dlouhá léta pilovali program tak, aby ohromil naprosto každého, dokonce i lidi, kteří jejich hudbu neposlouchají a pochodový rytmus jejich skladeb s nimi nic nedělá. V tom zůstávají podobně jako Coldplay a nově i Beyoncé nedostižní. Chcete-li na koncertě zažít tu nejlepší show, jakou na planetě Zemi můžete vidět, pak prostě musíte show těchto tří jmen alespoň jednou v životě navštívit.

Platí to už dlouhá léta. A dokud toto trio bude koncertně aktivní, ještě nějakou dobu to platit bude. Nic vizuálně atraktivnějšího a omamnějšího v posledních letech ještě nikdo nevymyslel. Když vám nad hlavou poprvé prolétnou rachejtle před posledním refrénem "Du Hast" nebo s plameny na posledních turné poměrně šetřící Rammstein přejdou do ohnivého pekla v "Sonne", probouzí to v lidech úžas a až animální divokost. V takových chvílích platí, že je život nádherný a fascinující.

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Na druhou stranu, obrovské koncerty zážitek z jejich megalomanské show dost ničí. Protože když vidíte klávesistu Flakea v natřikrát podpáleném kotli během čarokrásné "Mein Teil", pěnu střílející dělo v "Pussy", hořící kočárek s dítětem při "Puppe" zakončené výbuchem konfet černých jako popel a další ikonická čísla až ze stání B nebo ještě hůř, z tribuny, kdy v podstatě tušíte jen pár teček v dálce, nikdy ten dojem nebude tak silný, jako když jste totéž sledovali před pár lety v pražské či ostravské aréně.

Tím spíš, když velkoplošné obrazovky na jinak majestátní scéně přepravované v devadesáti kamionech jsou pro tak obrovské publikum nedostatečné. V tom všem se koncerty Tilla Lindemanna a spol. zhoršily, neboť vyšší zisky kapely dostaly přednost před uživatelským komfortem pro všechny, kteří nezainvestoval do stání u pódia. Ti samozřejmě odcházeli ožehnuti ohni a podobné výtky pro ně neplatí.

Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024
© Vojta Florian / musicserver.cz
Ještě jedna symbolická změna při sobotním koncertě nastala. Po doplutí nafukovacími čluny zpět na hlavní scénu z B-stage si všichni členové přiťukli k padesátým osmým narozeninám bubeníka Christopha Schneidera. Poté už osazenstvo dotáhlo svůj koncert do finále, při němž odcházející příznivce zahrnulo do sněhově bílých konfet.

I když by ale uskupení do budoucna ze své show neměnilo vůbec nic, stále bude stát za to na Rammstein vyrazit. A i když jejich show podesáté nikdy neohromí tolik, co napoprvé, nezapomínejme, že čas je neúprosný. Nikdy nevíte, kdy je máte možnost vidět naposledy.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Benson Boone - Fireworks & Rollerblades 8/10
Recenze: Benson Boone na "Fireworks & Rollerblades" ukazuje svůj (nejen) skladatelský talent Americký zpěvák Benson Boone na svém debutu "Fireworks & Rollerblades" pracoval několik let, během nichž sice vydal pár singlů, ale song "Beautiful Things" si nechal až na opravdový start své kariéry. Skladba záhy oběhla celou planetu... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 17:00 v sekci Recenze
Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků
Nejvíc nej: Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků Když na pódium vstoupí Bruce Springsteen s E Street Bandem za zády, začíná zážitek. Ačkoliv letos The Boss oslaví pětasedmdesátiny, nijak nezpomaluje - stále hrává i tříhodinové koncerty. Než vystoupí 28. května v pražských... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Pohled do českých hitparád - 20. týden 2024
Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize Nejhranější skladbou v českých rádiích zůstává "Lose Control" od Teddyho Swimse, tou nejstreamovanější se stále pyšní Artemas zásluhou "I Like The Way You Kiss Me". Albům počtvrté kraluje Taylor Swift, dotírá na ni ale Travis... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 17:30 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna
Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna Tento týden vás čeká příval hudebních novinek, kterému vévodí zejména Billie Eilish a její britský kolega Zyan se stylově netradiční nahrávkou. Doprovází je Cage The Elephant, matador Slash, Ani DiFranco, sólovka Beth Gibbons z... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 11:00 v sekci Novinky | Nové desky
Znouzectnost - The End...? 7/10
Recenze: "Temnota je na vzestupu." Znouzectnost na albu "The End...?" předvídá konec Plzeňská Znouzectnost je takovou domácí klubovou jistotou, na kterou se dá spolehnout. Tentokrát o sobě ale nedala vědět celých deset let a fanoušci si její originální punk mohli užívat pouze na koncertech. S novou porcí hudby... čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 17:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany (12.05.2024 06:59)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 10.06.
Machine Head (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Adele Queen Sia Taylor Swift Bono Rush Kabát Dua Lipa mp3.com Mirai Beyoncé Imagine Dragons Billie Eilish AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu