shop.musicserver.cz
Zayn - Mind Of Mine

Zayn započal s "Mind Of Mine" slibnou sólovou kariéru

Vydáno: 04.04.2016 09:00 v sekci Recenze - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Přesně rok po odchodu z One Direction přichází Zayn Malik se sólovým projektem, jenž se, nejen díky extázi fanynek, stal jednou z nejočekávanějších desek první poloviny letošního roku. Ačkoliv album zcela nedostálo pověsti, která ho předcházela, mladý zpěvák jím naznačuje slibnou budoucnost.

7/10

Zayn - Mind Of Mine

Vydáno: 25.03.2016
Celkový čas: 59:27

Skladby: Mind of Mine, PillowTalk, It's You, Befour, She, Drunk, Flower, Rear View, Wrong (ft. Kehlani),Fool For You, Borderz, Truth, Lucozade, Take It Off, Blue, Bright, Like I Would, She Don't Love Me

Vydavatel: RCA Records

V rozhovorech, které následovaly po jeho odchodu z One Direction, se Zayn Malik jasně vyjádřil, že naleštěný pop, jehož směrem skupina kráčela, se nikdy neshodoval s jeho vkusem, který byl ovlivněn především Usherem či R. Kellym. Není se proto čemu divit, že na debutovém albu "Mind Of Mine" produkovaném Jamesem Ho, s názvem neskrývaně hlásajícím nezávislost do širého světa, převažuje hladké moderní R&B.

Napříč deskou Zayn volí nižší oktávy, které ve většině případů přinášejí kýžené ovoce. "It's You" představuje šepotavý love song, jenž zabrousí hluboko do duše. "Drunk" nás, v souladu se svým názvem, přenáší do zastřené, mlhavé scenérie alkoholového oparu, skrze který prostupují Malikovy vokály ve velmi jasném a přímém refrénu, jenž nenechává prostor pro zbytečné teatrálnosti.

Tento styl je ostatně tím, co mladému zpěvákovi sedí nejvíce. Ať už se jedná o "Fool For You", baladu, kterou by mu mohl závidět Sam Smith, nebo "Take It Off", ve kterém nelze nepoznat The Weeknda.

Ačkoliv je bývalému členovi kapely pouhých dvacet tři let a v textech tedy narazíme na témata, která bychom od zmíněné věkové kategorie očekávali - dívky, bývalé dívky, sex, alkohol a večírky - Zaynova sólová tvorba snadno po několika posleších působí těžce a hutně. Jen občas je výrazná nahuštěnost zředěna záchvěvy na vlně osmdesátých a devadesátých let, jako je tomu v případě skladeb "Rear View" či "Lucozade".

Po zbytek desky se nám však dostává komplexnosti ve formě propracovaných synthů obkreslujících "She" či vrstvení funkové kytary v "Borderz". Je již jasné, že se "Mind Of Mine" bude řadit mezi jednu z nejdetailnějších desek, které se letos objevily na scéně, at to ať už hitparády dlouhodobě smete či nikoliv.

"Wrong", svůdný duet s dvacetiletou talentovanou R&B hvězdičkou Kehlani, je výletem na počátek milénia a mísí v sobě všechna gesta, zvuky a výjevy, které byly zpěvákovi posledních pět let odepírány. Právě proto se v případě zamilovaného duetu nedrží Zayn zpátky a hladově se pokládá do melodických řad, kterých nalezneme v jednom verši skoro více, než v celé diskografii One Direction.

Debutové album nicméně nenese jen pocit legitimity. Jak bylo očividné z prvních sólových promo fotografií, zpěvák si klade za cíl vymanit se ze škatulky teen idola a prozkoumat svou vyspělejší, intimnější stránku osobnosti, ke které, vzhledem k věkové kategorii fanynek One Direction, neměl v poslední době přístup.

Zdálo by se, že díky generické povaze melodií a textů nemá Brit žádná esa v rukávě. I proto je příjemným překvapením, že jednou z nejsilnějších částí jeho debutu je interluda "Flower", kterou zpěvák přetíná album a jež zazní v kurdštině, rodném jazyce Malikova otce. Za doprovodu Malayovi něžné folkové kytary dává Zayn proniknout hlubokému žáru, kterého bychom na zbylé části desky jen těžko pohledali. Zda tato vroucnost pramení z věrnosti ke svému původu, je těžké odhadovat, a to nejen proto, že se zpěvák během své kariéry stranil politických či náboženských diskusí a byl před několika lety vystaven nepříjemné konfrontaci na sociální síti, když vyjádřil solidaritu s Palestinou. Téměř dvouminutové hudební číslo v kurdštině však jako by bylo pomyslným mrknutím, jenž má kritikům i fanouškům vzkázat, že R&B zpěvák při putování mainstreamovou buší na své muslimské kořeny rozhodně nezapomíná.

Ačkoliv "Mind Of Mine" pravděpodobně zcela nedostálo přemrštěnému humbuku, jenž kolem desky logicky vznikl, Malikův sólový počin představuje nepřehlédnutelný potenciál. Už teď mu nechybí silný hlas a jeho, prozatím, upřímný náhled je vítaným protikladem k postojům některých z jeho kolegů.

Stejně jako Justin Bieber patří mezi ty, kteří se snaží vzpouzet proti škatulkování. Tetování na obalu alba a občasná vulgarita jsou jasnými výkřiky nezávislosti, kterou Malik albem deklamuje. Na rozdíl od svých vrstevníku se však zdá, že Zayn nemá zatím v plánu pošťuchovat trpělivost a oddanost svých fanoušků a zneužívat rychle nabyté slávy. Do začátku své sólové kariéry však již nyní vstupuje s tím, po čem nejspíš mnoho let toužil - svou vlastní myslí.

NÁZORY
  • je neskuseny (john, 04.04.2016 17:57) Reagovat

    A je na nom vidno, že je zatial nevysralý. To chce viacej času a bude sa citit lepšie

  • kvalita (P. , 04.04.2016 20:33) Reagovat

    po dlouhé době hodně dobrá recenze...

  • podobně kvalitní recenzi by si zasloužili i jin... (Anonym, 04.04.2016 20:35) Reagovat

    podobně kvalitní recenzi by si zasloužili i jiní interpreti, např. PET SHOP BOYS

  • Jděte s nim někam! Recenzi na poslední 2 (nebo ... (Kóča, 05.04.2016 00:32) Reagovat

    Jděte s nim někam! Recenzi na poslední 2 (nebo snad 3?) alba One Direction sem nedáte, ale jakmile vydá CD Zayn, tak honem sem s ní... Už si v tom udělejte pořádek a neignorujte něco jen proto, že zrovna vám se to nezdá dost dobrý.

    • Re: Jděte s nim někam! Recenzi na poslední 2 (nebo ... (Anonym, 05.04.2016 17:36) Reagovat

      Náhodou, tento se docela liší. Svým výrazem mi silně připomíná takové ty panáčky trolls, co měli barevné vlasy, trčící směrem nahoru. :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)
- Zayn Malik se na nové desce schová do přístěnku pod schody (14.03.2024 11:06)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)
- "Odešel jsem ze sobeckých důvodů," vzpomíná Zayn Malik po letech na odchod z One Direction (13.07.2023 16:08)
- Fotogalerie: Louis Tomlinson zavítal do Prahy a potěšil nejen fanynky One Direction (01.04.2022 09:24)
- Zayn Malik: "Se*u na Grammy!" (11.03.2021 08:33)
- Nové desky 2/2021 - od Zayna přes Voodoo Circle po Zemětřesení 2 (19.01.2021 08:00)
- Fanoušci One Direction se možná dočkají krátkého comebacku (04.07.2020 17:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu