Na světě je zbrusu nová píseň nazpívaná Beatles. Postaral se o to český fanda

hrz
7. 4. 2016 16:56
Mladý český fanoušek David Novotný se odmítl smířit s tím, že už legendární Beatles nikdy nenazpívají novou píseň. A tak jim trochu pomohl. Díky němu může 14. dubna svět uslyšet zcela nový song, který skutečně zpívají John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr. O hudbu se postarali mladí čeští hudebníci v čele s Novotným. "Na úplném konci říká John Lennon větu: The Beatles never die. Věta je sestříhaná z rozhovorů, ve kterých Lennon tato jednotlivá slova vyslovil," líčí Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov, jež Novotného zapíše na stránky České knihy rekordů.
1969: John Lennon nahrává píseň "Give Peace A Chance".
1969: John Lennon nahrává píseň "Give Peace A Chance". | Foto: Wikimedia Commons

Jmenuje se David Novotný a zatím o něm nikdo moc neslyšel. Možná však jednou "vstoupí do dějin" jako "muž, který vzkřísil Beatles". Ve čtvrtek 14. dubna každopádně pod tímto přízviskem vstoupí v Pelhřimově do České knihy rekordů.

Lidé díky němu mohou na YouTube slyšet novou píseň, kterou skutečně zpívá slavná čtveřice John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr.

Nikdo nečekal úspěch toho projektu, možnosti natočit album napůl v angličtině na Abbey road si velmi vážím, říká zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Abbey road je pro něj prý terapie, léčebný ústav.
20:33
Nikdo nečekal úspěch toho projektu, možnosti natočit album napůl v angličtině na Abbey road si velmi vážím, říká zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Abbey road je pro něj prý terapie, léčebný ústav. | Video: Daniela Drtinová

Mladý český fanoušek a obdivovatel "Brouků" se nesmířil s tím, že Beatles už nikdy nezazpívají žádnou svou novou píseň. Pojal "šílenou" myšlenku, že to tak nenechá, a dal se do mravenčí práce.

David Novotný složil zcela nový text, jehož jednotlivá slova či kousíčky vět hledal v mnoha a mnoha původních písních Beatles. Pak je "vystříhal" a sestavil do sebe, případně upravil výšku či délku tónů. Vznikla tak píseň poslepovaná ze stovky různých fragmentů. Hudební podklad je zkomponován a nahrán ve starém stylu, aby byl zvuk co nejvíce věrný době, kdy skupina působila.

"Píseň nese název I Know My Love / We’re Still Together a je o tom, že jednotliví členové The Beatles si stěžují, jakou mají smůlu a trápení v lásce. V refrénu si však uvědomí, že na tom vůbec nezáleží, hlavně že tito čtyři kluci jsou stále spolu a zažívají dobré časy. Na úplném konci říká John Lennon větu: The Beatles never die. Věta je sestříhaná z rozhovorů, ve kterých Lennon tato jednotlivá slova vyslovil," líčí Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov, jež Novotného zapíše na stránky České knihy rekordů.

Zatímco zpěv zajistili "Brouci", o hudbu se postarali mladí čeští hudebníci v čele s Novotným. Ten hrál na elektrickou kytaru či piano, ve skladbě zazní také housle, violoncello, bicí, trubka či lesní roh.

Tímto počinem chtěl rekordman dle slov Marka vzdát hold Beatles a udělat radost jejich fanouškům, ale protože to nešlo jinak, musel prý použit tento nevšední způsob.

"Píseň vznikla díky autorově lásce k Beatles, jeho neoddiskutovatelnému hudebnímu talentu a jeho buldočí vůli - jít si za svým a dokázat to," uzavírá Marek.

David Novotný nahrává novou píseň Beatles. | Video: YouTube/David Novotný
 

Právě se děje

Další zprávy