Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl interview: Co se nedá zahrát u táboráku, jako by nebylo

Vydáno 04.10.2016 | autor: redakce

Umělecká i partnerská dvojka Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl s kapelou Něžná noc zahájila 24. září v Divadle pod čarou v Písku turné, na kterém představuje svoje album Neměj strach. Bývalá zpěvačka skupiny Tichá dohoda se zpěvákem, textařem, písničkářem a někdejším členem Precedens na desítce koncertů slibuje kompletní repertoár nové desky i starší písně.

Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl interview: Co se nedá zahrát u táboráku, jako by nebylo Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl interview: Co se nedá zahrát u táboráku, jako by nebylo

"Po vystoupení v Písku turné pokračuje v říjnu, kdy nám například 19. října v Brně pokřtí desku Roman Horký. Končíme 21. listopadu v pražském Rock Café, kde budou kmotry Martin Němec a ředitel Rádia Beat Martin Hroch," řekla v rozhovoru pro iREPORT Šrůmová.

Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl představí svůj nový projekt

Viděl jsme váš koncert na festivalu v Trutnově a nebyl jsme zdaleka sám, pro koho to bylo příjemným překvapením...
Sahara: To máme radost, ale my to zase tak neřešíme. Já se stejně vždycky těším, až uvidím Štěchovický most a udělám si doma po koncertu kafe.

Teď vás čeká desítka koncertů. Pokřtíte desku na každém z nich?
Sahara: Ano, vedle křtů, o kterých mluvila Blanka, nám na ostatních vystoupeních pokřtí desku nějaká místní kapela anebo osobnost.



Před vznikem desky jste mluvili o tom, že si pomáháte crowdfundingem. Jak to dopadlo?
Blanka: Úplně se nenaplnil, ale na základě crowdfundingu se nám ozval vydavatel Lubomír Houdek z vydavatelství Galén. Jsme rádi, velká vydavatelství asi mají priority jinde.
Sahara: Nakonec to všechno proběhlo v takové pohodě, že bych to ani s jinými lidmi, než je například zvukař Petr Kocfelda, dělat nechtěl.

Líbí se mi, že jste nijak neošidili obal vašeho CD.
Sahara: Na obalu dělal silný tým. Je výsledkem spolupráce fotografů Jiřího Turka a Jany Jabůrkové a grafiků Karla Halouna a Luďka Kubíka. Jednoduchost a grafická čistota toho obalu se mi líbí, protože dnes už není potřeba, aby ty obaly vykřikovaly z výkladů prodejen hudebních nosičů.

vložte odkaz, text nemažte

Z černého obalu vaší nahrávky by se dalo soudit, že skrývá nějakou temnou muziku. Na mě tak ale rozhodně nepůsobí...
Blanka: Tak to jsem ráda.
Sahara: Nejsi první člověk, který to říká, i když mě to zase jako nějaká velká legrace nepřijde.
Blanka: Ale myslím, že to na nějakou depku není.



AKUSTICKÁ KYTARA JE NEJUPŘÍMNĚJŠÍ NÁSTROJ

Hlavně je to o písničkách...
Sahara: Vždyť já se nikdy natajil s tím, že jsem písničkář. Nikdy jsem nebyl pro nějaké velké hudební plochy a konkurování Beethovenovým symfoniím. Jsou to prostě písničky, a vůbec, co se nedá zahrát u táboráku, jako by nebylo.

Jak vlastně skládáš?
Sahara: Zažil jsem období, kdy jsme rád skládal u klavíru, něco jsem dělal se syntetizátory, ale to jsou velice ošidné věci. Svádí to k různým efektům, zatímco akustická kytara je takový nejupřímnější nástroj.
Blanka: Souhlasím. Já jsem udělala všechny svoje písničky jenom na kytaru.

Jak vypadá vaše autorská spolupráce?
Sahara: Je to vzájemná inspirace. Zpravidla vytvořím nějakou základní kostru a harmonii. Pak do toho různým způsobem vstupuje Blanka, v některých případech i textařsky. Jde o to, aby nám to oběma sedlo.



A zbytek kapely Něžná noc, kterou tvoří kytarista Tom Zvardon, basák Martin Schneider a bubeník Ivan Kadaňka?
Sahara: To jsou výborní muzikanti. Mohl bych si sednout u nás ve studiu, naprogramovat bicí a basu a natočit to sám. Ale proč bych to dělal? Můj bubeník a basák vymýšlejí lepší fóry než já.

Co vaše texty? Považujete je spíše za příběhy, nebo nějaké vyjádření pocitů?
Sahara: Z mé strany to jsou vždycky pocity. V country baladě by nějaká story měla být, ale mě spíše inspiroval před lety Ian Anderson z Jethro Tull. V jeho textech jsou mnohdy neproniknutelné obrazy, které je těžké dekódovat. Jde o možnost vytvořit si vlastní obrazy. Vidím to na tu impresi.

A vznikají nové písně?
Sahara: Jako správná automobilka, která dává na trh nový model auta a už pracuje na dalším typu. Myslím, že budeme moci jít příští rok znovu do nahrávacího studia.



Takže vaše spolupráce bude běh na dlouhou trať?
Blanka: To rozhodně!
Sahara: Bůh suď, jak ta trať v mém věku bude dlouhá, ale Blanka je ještě perspektivní...

Termíny turné:
19.10. Brno, Music Bar Metro, 20.30h
20.10. Hranice u Přerova, Zámecký klub, 20h
2.11. Liberec, Klub Bedna, 20h
9.11. Prachatice, Městské divadlo, 19h
10.11. Ostrava, Komorní klub, 19h
11.11. Polička, Divadelní klub, 20h
18.11. Nová Paka, Novopacké sklepy, 20h
19.11. Šumperk, jazz.fest., 13h
21.11. Rock café, Praha, 20.30h

text: Roman Jireš

Témata: Blanka Šrůmová, Jan Sahara Hedl, Tichá dohoda, Precedens, Neměj strach

zavřít