Jana Kirschner se chystá na české turné: Někde v Praze je celý můj život

5. říjen 2016

Slovenská zpěvačka Jana Kirschner si pochvaluje život v Londýně, příznává ale, že právě slovenština je to, co jí dělá husí kůži. A co se týče Prahy, tak tam má stále 40 zabalených krabic, ani přitom neví, kde vlastně jsou. „Cítím propojení s Prahou, protože vím, že tam někde je celý můj život,“ říká zpěvačka, kterou dnes čeká dvojkoncert v Bratislavě, na turné se ale mohou těšit i fanoušci v Česku.

Jana Kirschner dnešním dnem končí slovenskou část turné, za dva týdny začíná v Hradci Králové, Olomouci, Znojmu, Ostravě, pak je na řadě Příbram, Mladá Boleslav a Praha. „Těším se, protože v Česku jsem nekoncertovala osm let,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným po lince z Bratislavy.


Zpěvačka Jana Kirschner vystoupí s kapelou na Dni otevřených dveří Českého rozhlasu 15.10. v Balbínově ulici od 17.00.

V turné nazvaném Takmer sólo 2016 tour se fanoušci mohou těšit na pestrý program, ve kterém nebudou chybět písničky, které ji během její kariéry nejvíce ovlivnily. „Bude to takové divadelní představení,“ popisuje. K turné přizvala mladé muzikanty z Česka i ze Slovenska, a jak sama říká, obklopuje se lidmi, kteří se chtějí hýbat dopředu.

Její pěveckou kariéru ovlivnili nejvíce tři muzikanti – Miro Žbirka, Petr Hapka a její manžel, britský hudebník Eddie Stevens, se kterým nahrála i album. Pochvaluje si ale také setkání s kapelou Jelen, která je podle ní jednou z nejzajímavějších kapel v Česku.

Ráda také vzpomíná na život v Londýně – z luxusu odešla do jiného světa a hned na začátku ji bylo jasné, že to nebude jednoduché. Hrála, koncertovala, setkala se s mnohými muzikanty a viděla kus světa, ale od začátku vnitřně tušila, že to není její místo a cesta a že se jednou vrátí zpět k rodnému jazyku.

A když si poslechne po dlouhé době v rádiu písničku Liška, tak v hlase cítí určitou nevinnost. „Nemám tam vychytané zpěvácké triky,“ říká s tím, že dnes už má hlas profesionálnější než před 20 let. „Přesto tato písnička má své kouzlo,“ dodává.

autoři: jap , prh
Spustit audio