shop.musicserver.cz
Metronomy - Summer 08

Joseph Mount na "Summer 08" reviduje nejenom dávné léto, ale celou kariéru Metronomy

Vydáno: 07.10.2016 15:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Pamatujete si, co jste dělali v létě roku 2008? Joseph Mount byl venku a honil se za fantomem víkendu. Protože to ale dopadlo asi trochu jinak, než si představoval, vrací se do něj o osm let později, na pátém studiovém albu svého elektronického projektu Metronomy.

7/10

Metronomy - Summer 08

Vydáno: 01.07.2016
Celkový čas: 39:00

Skladby: Back Together, Miami Logic, Old Skool, 16 Beat, Hang Me Out To Dry (feat. Robyn), Mick Slow, My House, Night Owl, Love's Not An Obstacle, Summer Jam

Vydavatel: Because Music

Bez nadsázky lze říct, že Británie je továrnou na velká indie jména. Kolik z nich ale dokáže přežít hype úspěšného debutu a ve zbytku své kariéry zajímat i někoho dalšího než jen hrstku hardcore fandů? Jestli je někdo jistotou a supernovou na nebi nezávislé muziky, tak je to jednoznačně Joseph Mount a jeho elektronický projekt Metronomy. A je úžasné, jak ho nechává vyrůstat. Po průlomovém "Nights Out", jež bude navždy zakonzervované ve zlatém fondu nu-rave éry, se vytasil s "The English Riviera", jedním z nejlepších popových alb aktuální dekády. Před dvěma lety pak ukázal, jak moc stylově a nepateticky můžou znít milostná stýskání, když je opatříte příjemným psychedelickým nádechem a retro patinou šedesátek.

Mount nedokáže postávat na místě a neustále se muzikantsky někam posouvá. V aktuální "Summer 08" jen vyměňuje progresi za regresi a ohlíží se do minulosti. Nejen do léta s nulou a osmičkou na konci, ale na všechny hudební zastávky, jimiž si Metronomy prošli. Prohlášení, že se bude jednat o revizi "Nights Out", bylo proto tak trochu zavádějící, stejně jako úvodní diskoo znělka s charakteristickou basovou linkou "Old Skool". Zvukově se skutečně nejedná o Noci venku 2. Pokud se Mountem avizovaného označení sequel nechcete vzdát, pak počítejte s pokračováním, které se dějově skutečně posunulo a postavy prodělaly vývoj, nikoliv s opakováním triků a hlášek, jež bodovaly kdysi. Jistěže zde najdete nespočet upomínek na tu báječnou noughties párty, ale stejně tak na vás místy problýskne slunce anglické riviéry a ukápne slza milostných dopisů.

Mount se sice vrací na místo činu, ale se svým třiatřicetiletým já. A vrací se sám. Jako srdce projektu měl zřejmě pocit, že se tím znovu a jinak musí projít bez svých spoluhráčů. Dle jeho slov je one-man show novinka a s ní spojena koncertní pauza ale i kompromisem, jak utišit tvořivou krev, a zároveň si dát přestávku od aktivního muzikantského života plného cestování. "S minulým albem jsme toho hodně nacestovali, takže si teď můžeme dovolit oddech. Já mám děti, Gbenga má dítě, Oscar se přestěhoval do Ameriky, Anna cvičí jógu. Nechci nijak ustat s nahráváním nového materiálu, takže kdybychom si nedali přestávku teď, kdy potom?" řekl v rozhovoru pro NME.

Leitmotivem alba je otázka: Co kdybychom se mohli vrátit v čase a udělat některé věci s naším dnešním, vyspělejším a sebevědomějším já? Tato lákavá možnost zůstává v běžném životě pouze v říši představ. Ve světě umění však není nic jednoduššího, a Mount se proto vrací na dálnici posvěcenou nocí a mládím, na cestu hnanou ideály a nadějemi, které dosud nezkalilo palčivé světlo nemilosrdného rána.

Interpret nejspíš poctivě zkoumal možnost takového návratu. Hned v úvodní "Back Together" posluchači názorně předvádí, jak se chovat, dostanete-li podobnou příležitost. Již sebejistý a nedržený studem jde během rozverného mejdanu k objektu svých tehdejších tužeb a bez okolků jí z nabitého diáře nabízí čas společné schůzky. A vytoužená slečna, snad omráčená nenadálou ambiciózností kluka, kterého si dost pravděpodobně ani nepamatuje, pochopitelně přijímá. A kdo ví, třeba by přijala i před těmi lety, ale kdo na to měl najít odvahu?

Po bitvě s ranou dospělostí je ale každý generál. I tak se muzikant nemůže plně zbavit svých starých zmatků. Třebaže spousta věcí vypadá nyní idylicky, dokáže prohlédnout jejich nablyštěný povrch a vidí, jak moc jsou ve skutečnosti prázdné. "Old Skool" tak rázem dostává hořkou pachuť. Rozpolcenost jedince, který je součástí něčeho, co ho vlastně odpuzuje, výstižně dokládá i doprovodný videoklip. Jak hluboce může člověk pro dosažení společenské prestiže klesnout? Není život nočního dravce, který své obětí odkládá i s prvním slunečním paprskem, vlastně ubíjející ("Night Owl")? Proč jeden z nejlepších letošních duetů "Hang Me Out To Dry", servírovaný s účastí Robyn a poetikou nočního města ze skladeb M83, posluchače vrhá do melancholie, když to má být přece oslava mladé lásky? Jak koresponduje cynismus "Love's Not An Obstacle" se zamilovaným úpěním v závěrečném "Summer Jam"? Napříč šňůrou písní "Summer 08" vyvstávají otázky, které tak úplně nepřizvukují zábavnému navštívení památného léta.

Jinými slovy, jsou to stále ti stejní Metronomy, jak je mají příznivci rádi. Nostalgičtí, ale pořád cool. Zasmušilí, ale s ironickým úšklebkem. A především - stále servírující kvalitní výživu pro vaše uši.

NÁZORY
  • nu-rave .. zaklinadlo ms.cz (jarecek, 07.10.2016 16:10) Reagovat

    metronomy? fakt? no lol .. a jeste od tebe, simono ..

  • Old skool (hynekhynek, 07.10.2016 17:09) Reagovat

    s druhým hlasem jako v barokní fuze.
    Dobrý.ne? HH

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- M83 jsou zpátky. V březnu vydají novinku "Fantasy" (12.01.2023 11:12)
- Metronome Prague představuje první hvězdu: M83 (15.11.2022 16:09)
- Naživo: Metronomy v Roxy nezastavil ani Putin (25.03.2022 08:02)
- Nové desky 7/2022 - od White Lies přes Midnight Oil po Metronomy (23.02.2022 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu