Spirituál kvintet se loučí 14 koncerty v Lucerně. Písně vybíráme těžce, říká Tichota

ČTK ČTK
20. 2. 2020 17:33
Čtrnácti jarními koncerty v pražské Lucerně uzavře šedesátiletou kariéru skupina Spirituál kvintet. První z rozlučkových, téměř tříhodinových večerů se uskuteční 1. března, ten poslední 26. dubna. Dle pořadatelů už lze poslední vstupenky koupit pouze na stání.
Jiří Tichota je poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu.
Jiří Tichota je poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu. | Foto: Libor Fojtík

Program kapela sestavuje s obtížemi. Vzhledem k množství jejich písní bude muset vynechat některé z těch, na které by jinak ráda upozornila, říká poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu Jiří Tichota.

"My jsme samozřejmě do Lucerny vybírali písničky, které s námi budou zpívat lidé. Od loňského léta, kdy jsme začali dávat najevo, že se blíží konec Spirituál kvintetu, jsme měli vyprodané koncerty. Na nich jsme si ověřili, že nás dojímá, když se do zpěvu zapojí celý sál," popisuje.

Dramaturgie všech koncertů bude přibližně stejná. Jakou píseň zahraje Spirituál kvintet coby úplně poslední, zatím není jisté. "Ale pravděpodobně to bude Jednou budem dál, kterou dáváme jako přídavek v případech, kdy už lidé opravdu nechtějí přestat tleskat," naznačuje Tichota.

Třiaosmdesátiletý hudebník si není jistý, kterou nahrávku kapely označit za poslední. Jeho manželka Zdenka Tichotová na konci loňského roku vydala album Zpívání se Spirituál kvintetem.

Na závěrečných vystoupeních v Praze bude nadto představen záznam letního koncertu souboru Hradišťan se Spirituál kvintetem a Dagmar Peckovou plus kniha o Spirituál kvintetu s vloženým CD a různými raritními či posledními nahrávkami kapely.

"Na poslední chvíli toho vychází více, je těžké něco z toho označit za poslední nahrávku," podotýká Tichota.

Nejstarší československá folková skupina byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. U jejího zrodu vedle Tichoty stáli basista Ivo Mácha, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič.

Záznam koncertu Spirituál kvintetu na festivalu Folkové Chvojení. | Video: Český rozhlas

"Neměli jsme žádné kariérní sny, bavilo nás hrát a zpívat si něco jiného, než jsme mohli v té době slyšet od jiných, a na svá vystoupení jsme se proto sami těšili. To, že na ně brzy začali chodit i jiní mladí lidé, jsme považovali za nevídané štěstí," říká Jiří Tichota. "Že tohle štěstí nás má navíc provázet dalších 60 let, jsme samozřejmě netušili tenkrát a překvapuje nás to i dnes všechny," dodává.

Skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, měla tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Její koncerty bývaly vyprodané už za komunistické totality, kdy sestava zařazovala písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát. "Kapela, na kterou nikdo nechodí, nemůže hrát 60 let. Ale to, že na nás lidé chodili, je velký dar od posluchačů pro nás a my se jim budeme snažit poděkovat zpíváním," uzavírá Jiří Tichota.

Vedle něho současnou sestavu Spirituál kvintetu tvoří Veronika Součková (zpěv, perkuse), Zdenka Tichotová (zpěv, perkuse), Dušan Vančura (zpěv, kontrabas), Jiří Cerha (zpěv, perkuse), Jiří Holoubek (zpěv, kytara) a Pavel Peroutka (zpěv, kontrabas).

 

Právě se děje

Další zprávy