Ralph Towner, zakladatel kapely Oregon, vystoupí v Praze se sólovým recitálem

25. únor 2020

Kytarista a multiinstrumentalista Ralph Towner, zakladatel americké legendární skupiny Oregon, zahraje sólově v pražské Novoměstské radnici toto úterý 3. března. Nabídne jazz, rock, world-music, vážnou hudbu, ale také klid a trochu mystiky.

Nalaďte koncert kapely Oregon!
Tento čtvrtek 27. 2. 2020, 21:00
Český rozhlas Vltava

Towner v mládí zažil dobu hippies. Na konzervatoři v Oregonu vystudoval klasické piano, ale hrát chtěl jako jazzový pianista Bill Evans. Pak pokračoval na vídeňské Hudební akademii v oboru klasická kytara. Nakonec se etabloval jako uznávaný multiinstrumentalista fúzující mezi žánry.

Ve svých hudebních projektech spolupracoval s osobnostmi jako Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Gary Burton, John Abercrombie, Paolo Fresu a mnohými dalšími. Od roku 1972 až do dnešních dnů natočil 26 autorských desek a k tomu je potřeba přidat úctyhodných 29 alb se skupinou Oregon. Právě tato kapela Townera do značné míry umělecky definovala. Spoluzaložil ji v roce 1970 a svým projevem byl Oregon mezi tehdejšími jazzrockovými formacemi velmi originální. Nepodobal se projektu Bitches Brew Milese Davise a neměl mnoho společného ani s Weather Report Joe Zavinula.

Svým částečným ale zároveň průkopnickým zaměřením na world-music se snad pohyboval v blízkosti stylu Mahavishnu Orchestra, ovšem jeho členové nedávali na odiv sólistickou virtuozitu jako John McLaughlin. Spíš se zaměřovali na kompozice a aranžmá pronikající i do vážné hudby. V době největší slávy byl Oregon ze všech jmenovaných skupin stylově nejméně uchopitelnou formací. Jediné, co ji mohlo snáze charakterizovat, bylo zaměření na klidnější atmosféry, což platí dodnes i v sólovém projevu Ralpha Townera.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE(Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.