Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Biely kvet

Vydáno 19.03.2020 | autor: Alena Kaňová

Biely kvet napsal pro Mira Žbirku básník a textař Kamil Peteraj. Se Žbirkou spolupracoval velmi často, stojí například za nádhernými texty ke skladbám Atlantida nebo Balada o polních vtákoch. Během svého vzniku prošel tento hit velmi zajímavou proměnou.

Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Biely kvet Příběh československého hitu: Miro Žbirka - Biely kvet

Biely kvet, darujem ti biely kvet
Biely kvet, môžu ti ho závidieť
Biely kvet, od šatnárky v kine sen
Studený biely kvet ti na rozlúčku prinesiem

LIVE: Miro Žbirka do O2 areny dostal špičkové britské muzikanty i Petra Čecha

Málokdo ví, že v původní verzi se mělo zpívat Čierný kvet. A to i přesto, že žádný takový neexistuje - šlo o metaforu. Píseň v tomto podání málem vyšla na desce a dodnes by ji takto nejspíš všichni znali. Ještě před nahráváním však Mira Žbirku napadlo přihlásit ji na Bratislavskou lyru, společně se skladbou Atlantida.

U KOMISE ČIERNY KVET NEPROŠEL

Bratislavská lyra byla však hodně kontrolována, sledována tehdejším režimem. Každá skladba, která tam měla zaznít, proto musela projít schvalovací komisí. A tady přišel problém. Čierný kvet byl pro socialistickou republiku nepřijatelný. V komunistickém Československu zjevně nemohlo být něco tak depresivního.

Autor textu Kamil Peteraj byl informován o rozhodnutí komise, na jehož základě zaměnil čierný kvet za biely. "Kamilovi Peterajovi se nakonec zalíbilo napětí mezi změnou čierného na biely kvet a dalším veršem 'dlhá ihla smútku v ňom', který tam zůstal z té původní verze," vzpomíná v jednom z rozhovorů Miro Žbirka.

Navzdory zásahu píseň Bratislavskou lyru nevyhrála, cenu si Miro Žbirka odnesl za skladbu Atlantida. Dalo by se předpokládat, že ta se poté okamžitě stane hitem. Atlantida se ale své slávy dočkala až později, zato z Bielého kvetu se okamžitě stal megahit.

"Když jsem po Bratislavské lyře prvně přijel do Prahy a vystoupil na Muzeu z metra, nemohl jsem vůbec přejít Václavák - okamžitě se kolem mě shluknul dav lidí a já jen rozdával a rozdával autogramy. Tenkrát jsem prvně pochopil, co to znamená mít megahit. I když se tomu tak tehdy neříkalo..." popisuje Žbirka ve své knize Co bolí, to přebolí.

Právě tato píseň přinesla Žbirkovi obrovskou slávu nejen na Slovensku, ale i v Česku. To se potvrdilo i v roce 1983, když získal Zlatého slavíka. Stal se tak mimochodem prvním slovenským umělcem, který tuto anketu vyhrál.

text: Alena Kaňová, foto: Radim Hromádko, archiv iREPORTu

Témata: Miro Žbirka, Biely kvet, Atlantida

zavřít