ANKETA (I.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Xindl X chystá muzikál, Pokáč pracuje jako ajťák, Voxel má pořad v rádiu

Vydáno 20.03.2020 | autor: Hana Bukáčková

Také jste si někdy pokládali otázku, co vlastně hudebníci dělají, když zrovna nehrají? Věřte tomu, nebo ne, většina z nich se ani mimo koncerty rozhodně nenudí. V první části ankety nám odpovídali Pokáč, Voxel, Xindl X, Pipes and Pints a další. 

ANKETA (I.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Xindl X chystá muzikál, Pokáč pracuje jako ajťák, Voxel má pořad v rádiu ANKETA (I.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Xindl X chystá muzikál, Pokáč pracuje jako ajťák, Voxel má pořad v rádiu


XINDL X

Kromě hudby se moc ničemu nevěnuju. Teda věnuju se spoustě věcí, ale všechny jsou s tou hudbou provázaný. Momentálně připravuju písničky na novou desku a taky se pokouším dát dohromady synopsi k muzikálu, který bych chtěl psát, až tu desku doděláme. A pochopitelně vymýšlím, co všechno zajímavého bychom mohli připravit na náš lednový koncert v O2 areně - od scény po hosty. A taky trávím hodně času nad domácími úkoly - dvě děti na anglické škole způsobují, že se s nima pořád musím učit, abych jim v tý angličtině stačil.

VIDEO: Podívejte se mezi prvními na videoklip Volnoběh od Xindla X, který vyprodal Forum Karlín


KRYŠTOF MICHAL (PORTLESS)

Kromě hudby dělám prvního asistenta režie... točím filmy, reklamy a tak dále. Sporty mi zůstaly z mládí, takže stále aktivně lyžuju, k tomu jsem přidal golf a snooker, kterému se teď věnuju nejvíc. A občas jdu na ryby.

LIVE: Portless s Henrym D pokřtili desku Back a rozvášnili diváky nespoutanou energií


MARTIN KYŠPERSKÝ (KVĚTY)

Ve volném čase se věnuju především šetření peněz na drahé sushi, trochu levnější nudle v asijských restauracích, pití míchaných nápojů s tajemnými názvy, povídání si s holkama a předstírání, že něčemu rozumím, courání do města, čůrání z mostu, stahování filmů, které bych měl vidět, než zemřu, poslechu obstarožních elpíček, knihám o konci světa, jak jej dosud známe, marným pokusům zprovoznit tiskárnu a cokoli technicky náročnějšího než kávovar, vysávání rozházených granulí po kočce Mikešce, večerním depresím a ranní bolesti zad, čtení poezie v dopravních prostředcích, psaní sms s Péťou Čtvrtníčkem, vyprávění vtipů, což mi celkem jde, montování nábytku z Ikea, snům o nové kuchyni, pročítání dědovejch účetních deníků, kde jsem se narodil mezi nákupem rohlíků a platbou na benzínové pumpě, vaření staromládeneckých tutovek, zálibnému koukání na kontrabas, na který jsem kdysi uměl něco zahrát, praní ručníků, trenek, triček a děravých ponožek, bezcílnému bloumání po industriální krajině, čuchání ke kávě a čumění z okna. Nic jinýho už nestíhám, protože tohle všechno chci dělat poctivě.

RECENZE: Experimentující Květy na nové desce baví i po půl osmé


POKÁČ

Občas chodím do práce jako ajťák, jinak ve volném času rád píšu songy, jím a spím. Jo a taky trávíme čas s přítelkyní, ideálně praním a uklízením.

Koncerty v časech koronaviru: Ewa Farna, Pokáč, Mirai a další zahrají u vás doma


VOJTA KALINA (PIPES AND PINTS)

Muzikou žiju a minimálně dvě hodiny denně se jí musím věnovat, jinak chátrám. Pravidelně si prošťouchnout hlavu dudama se ukázalo jako terapie k nezaplacení. Kromě skotských dud si fakt rád zabrnkám s kamarádama 80s' fláky na kytaru u ohně. Celkově mě hodně nabíjí příroda, les, oceán, surfing. Pro ty věci, které je potřeba platit, spoluvlastním společnost, která se zabývá agenturní 360° službou pro kapely. Některým zajišťujeme management, některým booking, některým vydávání desek nebo merch, některým všechno. Druhý pilíř společnosti je online agentura na výkonnostní marketing, správu sociálních sítí, výrobu audiovizuálních a grafických podkladů a tvorbu webů s přesahem do mediální agentury. Kromě kulturních subjektů máme i klienty z ostatních oblastí.

Vystudoval jsem IT a drbat se v analytických systémech nás baví. Kromě toho jsem místopředsedou spolku sdružení hudebních manažerů MMF Czech Republic, kde se ve spolupráci s naší mateřskou organizací IMMF (mezinárodní sdružení manažerů) a desítkami spolků z dalších zemí zasazujeme o propojování hudebních světů a momentálně hašení požáru, který máme všichni na střeše.

BLOG: Muzikanty čekají existenční problémy, možná i bankrot, píše Vojta Kalina z Pipes and Pints


PATRICIE (VESNA)

Hudba je má hlavní náplň, ale nejde jen o koncertování, ale také o psaní textů. Kromě toho se věnuju psaní knížek, v čemž bych ráda pokračovala, zatím jsem vydala dvě. Do toho ještě učím jógu, ale to dělám zatím spíš pro radost, než že bych se tomu věnovala profesionálně.

Jelen v Trutnově představil nového člena, zahrála také Vesna


VOXEL 

Nemám jiný job než hudbu, koncerty. Ale teď budu mít zase pořad v rádiu - budu tvořit songy podle kritérií, co mi lidi dají, a o víkendu budu uvádět "žijeme novou českou muzikou" na Impulsu. Ve svém volnu mám jeden dost specifický koníček, spíš velkou vášeň. Před asi čtyřmi měsíci jsem se zamiloval do světa vůní a začal se zajímat o výrobu parfémů. Čím dál víc jsem fascinovaný z toho nekonečného světa vůní a milionů jejich kombinací. Mým snem je jednou vyrábět parfémy a přijít na kombinace, se kterými ještě nikdo nepřišel. Snad se jednou dostanou i k vám.

Voxel interview: Když k tomu přistupujete zodpovědně, začne kolem kapely proudit správná energie


JAY KUČERA (SKYWALKER)

Můj hlavní zdroj příjmu je výuka angličtiny, tím se zabývám dnes a denně. Krom toho řídím projekt Vocal Point Acedemy, ve kterám pracuju s lidmi na technice zpěvu a řevu, psaní textů, anglický výslovnosti a tak, aby front-person kapely fungoval/a, jak má. Ve volným čase se snažím být se svou holkou a našima dvěma kocourkama. Mám rád čas s kamarádama, ale taky rád čtu (miluju beletrii, ale věnuju se i politický četbě, non-fikci). Miluju videohry, u toho stravím dost času. 


NÈRO SCARTCH

Hudba je můj full time, kterým se živím. Ale je potřeba toho dělat o dost víc, než jen hraní, aby se člověk uživil. Krom hraní s mými kapelami a skládání se věnuju taky produkci. Je pro mě hrozně naplňující, když se ta společná energie propojí a pomalu se od základu budují nové tóny a zvuky, který všechny zúčastněné obohacují. Skládám taky komerční hudbu - muzika do reklam, divadelních představení atd. Tam mi přijde skvělý, že je už daná nálada, na kterou se musím napojit a ztvárnit ji co nejlépe pomocí zvukomalby.

A když je horší období, tak se holt snažím dělat, co se dá - od grafických prací po práci za barem. Všechno to člověku hodně dá, beru to všechno jako "šalánž". Když jsem v pohodě - rozuměj, když je vyděláno - v poslední době se snažím víc dbát na rodinu, být s nimi nejen fyzicky, ale i duchem. Rodina je něco, co si musíme hýčkat a nepromarnit čas, který jsme s nimi mohli strávit. Letos jsem byl poprvý na dovolený, kde jsem si uvědomil, že cestování a poznávání světa bude asi další má velmi oblíbená volnočasová aktivita a zároveň trochu smysl života. Tomu se rozhodně budu ve volném čase do budoucna věnovat. No a jinak, kdo by si rád nezašel do kina nebo se před spaním nepodíval na Netflix, že?

Mydy Rabycad pokřtili ve Foru Karlín album Numbers a odehráli svůj poslední koncert

text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: anketa, Xindl X, Portless, Květy, Voxel, Pokáč, Pipes and Pints, Vesna, Skywalker

zavřít