TOP 10 nejoriginálnějších míst pro koncerty: Metallica hrála na Antarktidě, Johnny Cash ve vězení, Bon Iver na hřbitově

Vydáno 28.03.2020 | autor: Tomáš Kocian

V době pandemie koronaviru se muzikanti snaží najít možnosti, jak dostat svou hudbu k fanouškům. Mnoho z nich to vyřešilo streamováním vystoupení, ať už přímo ze svých domovů nebo třeba ze zkušeben. Internet je kouzelné místo, níže ale najdete interprety, kteří pro svůj koncert našli ještě mnohem originálnější a zajímavější lokality.

TOP 10 nejoriginálnějších míst pro koncerty: Metallica hrála na Antarktidě, Johnny Cash ve vězení, Bon Iver na hřbitově TOP 10 nejoriginálnějších míst pro koncerty: Metallica hrála na Antarktidě, Johnny Cash ve vězení, Bon Iver na hřbitově


Metallica
- Antarktida

Američtí titáni thrash metalu se před sedmi lety nechali zavřít do skleněné kopule na Antarktidě a v krajině tučňáků uspořádali koncert. Nejenže tím vybrali jedno z nejoriginálnějších míst pro vystupování, ale zároveň se stali jedinou kapelou, která hrála na všech sedmi kontinentech. I přesto, že teploty na Antarktidě atakují mnohdy vysoké mínusové hodnoty, nešlo o žádný nudný a chladný set. Metallica to docela rozjela a odehrála regulérní koncert.

RECENZE: Metallica a San Francisco Symphony podruhé - Odvaha, vize, futurismus a boření hranic

 

Johnny Cash - vězení

Neexistuje zřejmě žádná slavnější nahrávka z vězení. V roce 1968 se Johnny Cash posadil před trestance ve Folsomské věznici a zahrál jim. To samé zopakoval o rok později, tentokrát v San Quentinu. Tato dvě vystoupení postavila na nohy umělce utápějícího se v té době v závislosti na kokainu. Následovala nehynoucí sláva, a to hlavně díky tomu, že záznam z koncertu vyšel na LP. Cash měl poté nejprodávanější country album a získal i Grammy. Vystupování ve vězení pro něj tehdy nebylo žádnou novinkou. Podobné koncerty dělal už několik let předtím.

 

Fatboy Slim - anglický parlament

Quentin Lee Cook, jak zní hudebníkovo pravé jméno, hrál na mnoha zajímavých místech, kde by pravděpodobně nikoho jiného nenapadlo uspořádat koncert. Proč tedy zrovna v sídle britské vlády? Šlo o charitativní akci na podporu mladých hudebníků. Mimochodem, stal se také prvním DJem, který si kdy v anglickém parlamentu zahrál.

 

Rage Against The Machine - The Wall Street

Politika a muzika, to je pro tvorbu této crossoverové party denní chléb. V roce 2000 však RATM zašli ještě dál než obvykle. Sešli se na Wall Street společně s režisérem Michaelem Moorem a natočili tam materiál pro klip k písni Sleep Now In The Fire. S povolením nutným k natáčení si kapela nelámala hlavu. Plán zněl jasně: bez ohledu na to, co se bude dít, hrajte dál. Vystoupení samozřejmě přilákalo mnoho lidí, kteří šli okolo, a také policii. Skončilo to nejprve zatčením režiséra Michaela Moora a následně i kapely. Výsledkem tohoto snažení bylo video, v němž došlo na krititku  kapitalismu.

Kultovní Rage Against The Machine po letech vyrazí na turné. V Praze se zastaví v září

 

Jamiroquai - 35 000 stop nad zemí 

Put your hands up in the air! Tedy spíše: připoutejte se. Jamiroquai uspořádali v letadle ve výšce 10 000 metrů nad zemí koncert pro dvě stovky lidí. Ti byli vybráni na základě soutěže. Skvěle zvolené promo k nově vydanému albu stačilo k tomu, aby britská skupina ustanovila nový světový rekord. Nikdo jiný do té doby totiž nekoncertoval ve větší výšce. V Guinessově knize rekordů ovšem tento zápis o pár let později překonal James Blunt.

 

Pink Floyd - Pompeje

Pink Floyd vlastně v roce 1971 využili místo, které bylo určeno k vystupování už před několika tisíci lety. Amfiteátr v Pompejích ale nenaplnili dvaceti tisíci návštěvníky, jako tomu bývalo v éře starého Říma. Nahráli tu pouze pár skladeb za doprovodu techniků a kameramanů. Místo kapele natolik učarovalo, že se pod sopku Vesuv o více než čtyřicet let později vrátil kytarista David Gilmour a uspořádal tu hned dva koncerty. Tentokrát už samozřejmě za účasti diváků.

Odvrácená strana Měsíce i lidské duše. Příběh kultovního alba The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd

 

Queens of the Stone Age - solný důl

Tento koncert byl součástí evropského turné v roce 2007. Do solného dolu v německém Sondershausenu se sjeli pouze vybraní výherci soutěže. Na koncertě zahrála kapela skladby, které naživo nikdy předtím neprezentovala.


Jean - Michel Jarre
- pyramidy v Gíze

Francouzký skladatel si ke svému vystoupení na počátku tohoto tisíciletí vybral slavné pyramidy v Gíze. Během velkolepé show plné světel došlo i na ohňostroje a projekce. Jarre si vůbec vybírá zajímavá místa pro koncerty. Koncertoval už na Sahaře, pod Eiffelovou věží v Paříží nebo v řecké Akropoli. Velkolepost, jakou předvedl pod pyramidami, ovšem zřejmě jen tak nic nepřekoná.

 

The Beatles - na střeše v Londýně

Legendární "brouci" v tomto výčtu samozřejmě nemohou chybět se svým koncertem na střeše společnosti Apple v Londýně. Kapelou už v té době cloumaly rozepře mezi jejími členy. I přesto se Paul McCartney rozhodl dostat ji zpět na koncertní pódia. Ve hře byly velkolepé plány jako například amfiteátr v Tunisu. S tím však většina skupiny nesouhlasila. Nakonec tedy zahrála nad hlavami nic netušících Londýňanů na konci ledna roku 1969. Šlo o poslední živé vystoupení Beatles.

TOP 5 bizarních coverů Karla Gotta: předělal Eltona Johna, Beatles i Rolling Stones

 
Bon Iver - hřbitov v Los Angeles

Hřbitov Los Angeles Forever je místem, kde jsou pochováni velikáni amerického zábavního průmyslu. Zároveň se zde ale velmi často konají různé akce. Během jedné z nich tu v roce 2009 vystoupil i Bon Iver. Co může být divnějšího než vystoupení na hřbitově? Vystoupení na hřbitově za úsvitu. Koncert startoval před šestou hodinou ráno. 

text: Tomáš Kocian

Témata: Beatles, Pink Floyd, Metallica, Johnny Cash, Fatboy Slim, Rage Against The Machine, Queens Of The Stone Age, Jean - Michel Jarre, Bon Iver

zavřít