Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hudba až do domu. Tomáš a Tamara Klusovi zahájili akci pro seniory Pod okny

Kultura

  10:00
PRAHA - Čtyřmi koncerty v zahradách či dvorech domovů seniorů v Praze a středních Čechách dnes písničkář Tomáš Klus a jeho manželka Tamara zahájili sérii vystoupení s názvem Pod okny. V dalších dnech se na improvizovaném pojízdném pódiu v metropoli, středních a v severních Čechách bez nároku na honorář představí ve dvacetiminutových vystoupeních Ewa Farna, Anna K., Richard Krajčo, Ondřej Ruml a Iva Pazderková.

Tomáš Klus se svojí manželkou na uvedení jarního turné. foto:  František Vlček, MAFRA

„Akce chce přinést rozptýlení těm, na které hrozba koronaviru dopadla nejvíc. Staří lidé teď podle zaměstnanců domovů seniorů trpí nedostatkem kontaktu se svými blízkými, neboť být doma v nedobrovolné izolaci není snadné pro nikoho, i když ví, že je to nezbytně nutné,“ uvedla za pořádající Ceny Anděl Coca-Cola Nora Fridrichová.

Tomáš Klus - Je doma máma?
Pochodu se účastnil i zpěvák Tomáš Klus.

Své koncerty Klus uzavřel v Domově seniorů Českého červeného kříže Hvězda v Praze 6. „Jsem svým způsobem rád za to, že tahle nepříjemná situace odkrývá světlé stránky našeho charakteru. Touhu a schopnost pomoci a především uvědomění si toho, co je pro nás skutečně důležité a kdo je pro nás skutečně důležitý. A výsledkem je tahle akce a já jsem strašně rád, že se jí můžu účastnit,“ řekl Klus.

Boj proti koronaviru inspiroval Kluse k napsání písní, které vyšly na digitálním minialbu nazvaném Pět pohromadě. Písně nazpívali Tomáš a Tamara Klusovi, kteří se doprovodili na kytaru a klavír. Finanční výtěžek z prodeje EP věnují na sbírku Nadačního fondu pomoci. Nahrávku Klusovi nabízejí do 23. dubna prostřednictvím hudebního e-shopu Supraphonline.cz. Zatím vybrali 250 tisíc korun.

Koncert pro důchodce v rouškách v bezpečné vzdálenosti na balkonech a v zahradě, i pro náhodné kolemjdoucí za plotem domova, dnes Klus s manželkou za doprovodu kytary zahájili skladbou A pak. Skladbu Pocity věnoval Klus personálu domova seniorů. Po vystoupení pořadatelé pro seniory v domově důchodců zanechali nápoje, filtry do roušek, audioknihy a hudební CD a květiny.

„Projekt Pod okny vnímáme jako velmi důležitý a věříme, že neskončí na konci příštího týdne, ale bude pokračovat dál, přes hranice hudby, z vlastní iniciativy lidí a s dobrým úmyslem podpořit seniory i zaměstnance zařízení v této nelehké době,“ podotkla Lucie Hájková, producentka Cen Anděl a organizátorka akce Pod okny.

Autor: