Hudební svět se oděl do černé. Dnešek muzikanti a hudební média věnují Georgi Floydovi a černé kultuře

Vydáno 02.06.2020 | autor: Ondřej Horák

Bez černé kultury by populární hudba, jak ji známe, neexistovala. Vražda neozbrojeného Afroameričana George Floyda v Americe rozhořela masové protesty a násilnosti. Hudebníci z celého světa na další z vražd reagují symbolickým vypnutím proudu. Na 2. červen 2020 připadl Blackout Tuesday, světový den ticha za černou kulturu.

Hudební svět se oděl do černé. Dnešek muzikanti a hudební média věnují Georgi Floydovi a černé kultuře Hudební svět se oděl do černé. Dnešek muzikanti a hudební média věnují Georgi Floydovi a černé kultuře

Zatímco Amerika hoří, Donald Trump se schoval do bezpečnostního bunkru Bílého domu a pohrozil nasazením armády, muzikanti a hudební média po celém světě vyhlásili den ticha. Akce Blackout Tuesday má upozornit na to, že vražd neozbrojených Afroameričanů již bylo dost. A také na fakt, že bez černé kultury by populární hudba tak, jak ji známe, prakticky neexistovala.

Akce je také vyjádřením solidarity s občanskou iniciativou Black Lives Matter, která spontánně vznikla v roce 2013 po vraždě sedmnáctiletého neozbrojeného černocha Trayvona Martina. Heslem roku 2020 je ale #TheShowMustBePaused.

Hashtag poprvé užily Jamila Thomas, ředitelka marketingového oddělení Atlantic Records, a její bývalá kolegyně Brianna Agyemang.

Ženy na vysokých postech v hudebním průmyslu výzvou reagovaly na policejní násilí a vraždy George Floyda (neozbrojený Afroameričan udušen policistou 25. května 2020 v Minneapolis), Ahmauda Arberyho (neozbrojený Afroameričan zastřelen 23. února 2020 dvěma bílými muži při joggingu v Glynn County) a Breonny Taylorové (Afroameričanka zastřelena ve svém bytě 13. března 2020 policií v Louisville).

K výzvě se brzy připojily stovky hudebníků, jmenujme například zpěvačky Billie Eilish nebo Rihannu, kapelu Rolling Stones nebo producenta Quincyho Jonese. Černou barvu na sociálních médiích ale vyvěsily tisíce halových a klubových kapel napříč žánry, výzva tak zarezonovala ve všech patrech hudebního světa a internetový svět se oděl do černé.

Světový den ticha za černou kulturu

K odstávce se připojila také hudební média a další důležité organizace z hudebního průmyslu. Firma Live Nation Entertainment, která organizuje masivní koncerty po celém světě včetně České republiky, v úterý 2. června zavřela své kanceláře a „vytáhla elektrickou zástrčku“ ze všech probíhajících projektů. 

Některá rádia zůstávají tichá, prestižní BBC Radio 6 Music věnuje celý den černé hudbě, ať už moderní nebo té, která současné popkultuře před desítkami let vystavěla základy.

Televize MTV, VH1 a Comedy Central vysílají "tmu", streamovací služba Spotify zařadila do některých playlistů osm minut a čtyřicet šest vteřin ticha, což odpovídá době, kdy policista Derek Chauvin klečel na krku George Floyda. Ten následně zemřel.

Jedná se o největší akci svého druhu v dějinách populární hudby, její součástí jsou i sbírky na pomoc obětem nebo pozůstalým policejního násilí, případně organizacím, které se problémem zabývají v praxi.

Událost se snaží upozornit na to, že vražd neozbrojených Afroameričanů ze strany policie bylo už dost a kromě aktuálních událostí připomíná i ty historické. Například tu z 25. srpna 1959, kdy byl jazzový trumpetista Miles Davis brutálně a bezdůvodně zbit policistou.

Miles Davis ten večer nahrával pořad pro Armed Forces Day v Birdlandu a o přestávce si vyšel ven na cigaretu. Procházející policista Davise upozornil, aby nepostával před klubem. Na to mu jazzový trumpetista odpověděl, že na ceduli je jeho jméno a zrovna pracuje, policista ho zbil, hudebníka zadržel a odvezl do cely. Po návratu z nemocnice, kde mu šili stehy, byl Miles Davis obviněn z napadení policisty.

Nikdo neřiká, že váš život nemá cenu

„Přestaňte všechno vztahovat na sebe,“ rozohnila se nedávno Bilie Eillish, když na svém na svém Instagramu kritizovala iniciativu #alllivesmatter, jež se snaží institucionalizovaný rasismus bagatelizovat.

„Jestli ještě jednou uslyším bílého člověka říct, že ‚na všech životech záleží‘, ještě jednou jedinkrát, vyskočím z kůže! Můžete už konečně držet hubu? Nikdo netvrdí, že váš život nemá cenu. Nikdo neříká, že váš život není těžký,“ snažila se na několika analogiích vysvětlit, že koncept #alllivesmatter nedává v současné situaci smyl.

Jiní muzikanti iniciativu přirovnali k domu, který nehoří, ale jeho majitelé přesto žádají požárníky, aby ho začali hasit.

Text: Ondřej Horák

Témata: Black Lives Matters, Blackout Tuesday, Billie Eilish, Rihanna, Rolling Stones, Quincy Jones, Miles Davis 

zavřít