Příběh českého hitu: Hana Zagorová - Maluj zase obrázky

Vydáno 25.06.2020 | autor: Alena Kaňová

Jedna z nejznámějších a zároveň nejžádanějších písní na koncertech Hany Zagorové je skladba Maluj zase obrázky. Smutný, přitom roztomilý příběh konce jedné lásky odstartoval lavinu dopisů. 

Příběh českého hitu: Hana Zagorová - Maluj zase obrázky Příběh českého hitu: Hana Zagorová - Maluj zase obrázky

Maluj zase obrázky je jedna z 895 písní, které Hanu Zagorovou provází jejím hudebním životem. Jak to u mnohých nahrávek bývá, i příběh dnes už legendárního hitu si fanoušci zpěvačky ihned začali spojovat s jejím osobním životem. Jak však Hana Zagorová později ve své knize upřesnila, ona nebyla tou, kdo skladbu otextoval.

Haně Hegerové ve Foru Karlín gratulovali Lucie Bílá, Štefan Margita, Hana Zagorová a další

Většina posluchačů si myslela, že jsem ji napsala sama, že je to můj vlastní příběh. Přicházely mi dopisy: Nic si z toho nedělej, najdeš si novou lásku, to byl určitě vůl, když od tebe odešel .... Svěřovali se mi se svými osobními příběhy a s trápením. Jenže tento text jsem nenapsala. Nevznikl jako reakce na konkrétní zkušenost. Nějakou lásku s nešťastným koncem přece zažil každý z nás. Jednou jsem v televizi vysvětlila, že jsem jen jeho interpretkou a s textem nemám nic společného. Lidi byli zklamaní. Brali to trošku jako zradu. Vzala jsem jim iluzi.”

Verše "měli jsme dva hrníčky, čtyři talíře, vyzdobené sluníčky přímo od malíře, cukru na pět hromádek, čtyři knížky pohádek, dva prstýnky na splátky, prázdné přihrádky," má ve skutečnosti na svědomí Pavel Žák, který otextoval většinu interpretčiných písní.

Skladbu Maluj zase obrázky napsal už v roce 1976. Od té doby vyšla na několika zpěvaččiných albech a Zagorová ji také pravidelně zpívá na koncertech. "Je to jedna z mých nejoblíbenějších písniček. Je taková určující," uvedla pro časopis Barbar.

Hana Zagorová interview: Netušila jsem, že v této době a ve svém věku budu ještě zpívat

K písni se navíc vážou ještě další dvě zajímavosti. Spousta posluchačů ji zná jako Hrníčky, a často o ni pod tímto označením žádá na koncertech. A že je tento hit skutečnou legendou, dokazuje i to, že Česká mincovna vydala sérii pamětních medailí Slavíci ve zlatě a čtvrtá z nich patří právě Zagorové - na jedné straně s jejím portrétem, na straně druhé s textem písně Maluj zase obrázky.

Text: Alena Kaňová

Témata: Hana Zagorová, Pavel Žák, Příběh českého hitu, Maluj zase obrázky

zavřít