Hlavní obsah

Thom Artway hraje na zahradách. Do pozdních hodin

Právo, Jaroslav Špulák

Zahrada zalitá sluncem, a když je třeba, tak přístřešek, několik věrných fanoušků, akustický koncert, jídlo, pití a zábava do následujícího dne. Tak vypadá turné písničkáře Thoma Artwaye na zahradách. Jeho finále je naplánované na sobotu.

Foto: Daniel salač

Thom Artway hraje na zahradách pro své nejvěrnější.

Článek

„Na zahradách jsem hrál už v roce 2017. Bylo to u organizátorů koncertů, a některé koncerty jsem si pořádal sám. Letos hraju jen na zahradách fanoušků,“ řekl Právu Tomáš Maček, který na scéně působí pod uměleckým jménem Thom Artway.

K takovému koncertnímu počinu ho inspirovala broumovská skupina Imodium, která jezdí již řadu let na takzvané bytové turné. Při něm hraje v bytech svých fanoušků. Zatímco však ona odehraje až čtyři vystoupení za den, Thom Artway si každou zastávku užívá. Jeden den patří vždy jedné.

Foto: Daniel Salač

Při turné na zahradách je veselo, říká Thom Artway.

„Vím, kam mám přijet, ale nevím, co přesně se tam kromě mého koncertu bude dít. Začíná se většinou v šest večer, takže dorazím zhruba na třetí hodinu odpoledne a seznamuju se s hostiteli. Potom začnou přicházet pozvaní lidé, následně často odehraju koncert a až do pozdních nočních hodin se pak bavíme u ohně. S přibývajícím časem a také alkoholem v krvi hraju i řadu českých písniček, byť většina těch mých je v angličtině. A potom u hostitelů přespím,“ usmívá se při výčtu bodů programu Thom Artway.

Každý koncert na zahradě je primárně pro toho, kdo si ho pozval, a jeho kamarády. Dorazí ale i pár příznivců, které si pozve Thom Artway. Je to součást dohody. Hostitel a fanoušci za koncert neplatí.

Foto: Daniel Salač

Hlavním bodem programu turné na zahradách je koncert Thoma Artwaye.

Foto: Daniel Salač

Při nepříznivém počasí hraje Thom Artway i uvnitř.

„Některé z těch, kteří na sociálních sítích projeví zájem na akci být, pozvu. Nesmí jich však být moc, zahrady jsou většinou malé a rád bych u koncertů udržel intimitu. První koncert turné na zahradách se odehrál 12. června v Račicích nedaleko Brna. Račic je ale u nás víc. Ozval se mi fanoušek, že by se rád přijel se svou přítelkyní podívat. Já mu napsal, že to není problém, a poslal jsem mu adresu místa vystoupení. On si do té doby myslel, že jde o Račice, které leží kousek od Prahy, ve které žije. Najednou zjistil, že jde o Račice vzdálené stovky kilometrů. Protože je to ale fanoušek, dorazili. To mě potěšilo,“ přidal historku Thom Artway.

Teď už má před sebou dva poslední koncerty zahradního turné. V pátek zahraje v Suché Lozi u Uherského Brodu a v sobotu v Horní Lidči na Valašsku. V sobotu má navíc narozeniny, takže se pravděpodobně bude na zahradě u ohně hrát hodně dlouho.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám