Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpěvák Jim Morrison (†27) zemřel ve vaně: Zabil ho můj přítel, prohlásila hudebnice

Autor: yks - 
3. července 2020
15:14

Svět si v pátek připomíná tragickou smrt zpěváka a básníka Jima Morrisona, který proslul především jako člen neméně slavné americké rockové skupiny The Doors. Od chvíle, kdy jeho bezvládné tělo objevila jeho přítelkyně ve vaně pařížského bytu v ulici Rue Beautreillis, uplynulo již 49 let.

Proslavily ho hypnotické nápěvy i texty, které fanoušky dostávaly do transu, i melodické milostné písničky, které si broukali lidé u rádia. V divokém životě amerického zpěváka Jamese Douglase Morrisona máloco probíhalo podle pravidel. Jeho plamen hořel velmi jasně, a on tak, jako mnozí nadaní umělci před ním i po něm, odešel velmi mladý. Když vydechl naposledy, bylo mu pouhých 27 let.

Klub, o jehož členství nikdo nestojí

Zařadil se tak do neoficiálního „Klubu 27“, v němž mu dělají společnost neméně talentovaní umělci, kteří také na dortu nikdy neměli mít 28 svíček. Je mezi nimi fenomenální kytarista a interpret Jimi Hendrix, nezaměnitelná zpěvačka Janis Joplin, frontman kultovní Nirvany Kurt Cobain, nebo hvězdná Amy Winehouse. 

V případě Jima Morrisona lze říct, že na onen snad svět vyloženě spěchal. Nic z jeho eskapád by ale patrně neproniklo do světa, nebýt jeho fenomenálního úspěchu v pozici zpěváka kapely The Doors, která ve druhé polovině 60. a na počátku 70. let válcovala světové hitparády hity jako Light My Fire, People Are Strange, Hello I Love You nebo The End.

Hudbou i projevem strhoval davy

The Doors se zformovali v době, kdy publikum hladovělo po novém poselství a a kapela jim ho dokázala přesvědčivě dodat. Morrison, s odřenýma ušima vystudovaný filmař, se díky svému uhrančivému zjevu i projevu dokázal skvěle uplatnit vedle hypnotických tónů elektrických varhan Raye Manzareka a s vydatnou podporou zbylých členů kapely, kytaristy Robbyho Kruegera a bubeníka Johna Densmorea vytvořili hudbu, která oslovuje posluchače dodnes a často bez ohledu na jejich datum narození.

Rubem fenomenálního úspěchu kapely byly problémy, které excentrický showman dělil mezi drogy na jedné straně a alkohol na straně druhé. Není pochyb o tom, že přispěly na jedné straně k charakteru jeho textů i k jeho nezaměnitelnému projevu, na druhou stranu, ale přinesly i četné problémy, které společně se žalobou za nemravné odhalování, ke kterému mělo dojít během koncertu na Floridě, vedly nakonec k Morrisonovu odchodu z kapely a v březnu 1971 k jeho cestě do Francie. Společnost mu tam dělala jeho celoživotní láska a partnerka Pamela Coursonová.

 

Smrtonosná dávka v žilách?

Právě ona ho toho nešťastného sobotního rána 3. července 1971 našla ve vaně. Jako oficiální příčina smrti bylo uvedeno srdeční selhání, ale o Morrisonovi i jeho partnerce bylo známo, že se rozhodně nevyhýbají užívání tvrdých drog. Ty se ostatně staly osudnými i Pamele, která svého druha následovala na onen svět o pouhé 3 roky později.

O příčinách Morrisonovy smrti se ovšem nepřestává spekulovat a, jako v případě většiny podobně kultovních osobností, existují i teorie, které tvrdí, že svou smrt fingoval, aby se zbavil nepohodlného věhlasu a mohl začít žít v ústraní po boku své lásky.

Jenže proti tomu se staví svědectví zpěvačky Marianne Faithfull, která v rozhovoru pro magazín Mojo vzpomínala na na bezprostřední okolnosti, které předcházely Morrisonově smrti. V té době prý měla vztah s heroinovým dealerem celebrit Jeanem De Beiteuilem. „Šel na návštěvu k Jimu Morrisonovi a zabil ho. Chci říct, jsem si jistá, že to byla nehoda. (..) Ten herák byl příliš silný. Jo, a on umřel,“ sdělila v rozhovoru a dodala, „každý, kdo je spojený s tou smrtí, zemřel, kromě mě.“

Jim Morrison byl pohřben na pařížském hřbitově Père-Lachaise a z jeho hrobu se stalo poutní místo. Písně The Doors  i díky jeho unikátnímu nadání nadále oslovují nové a nové generace fanoušků.

frantacizek ( 3. července 2020 15:47 )

hezký článek

Zobrazit celou diskusi