LIVE: Nefestival bohužel naplnil své jméno. Komorní verze Colours of Ostrava skončila předčasně. Přinášíme reportáž z místa

Vydáno 17.07.2020 | autor: Alena Kaňová

Nefestival, tedy komorní verze Colours of Ostrava, musel být předčasně ukončen. Krajští hygienici 17. července s okamžitou platností omezili účast na hromadných akcích na 100 lidí. Ředitelka festivalu Zlata Holušová to označila za nehorázné, nemravné a ekonomicky devastující. Výbornou atmosféru prvního dne přibližujeme v reportáži přímo z místa.

LIVE: Nefestival bohužel naplnil své jméno. Komorní verze Colours of Ostrava skončila předčasně. Přinášíme reportáž z místa Tata Bojs, foto: Filip Kůstka, Colours of Ostrava

V podvečer 16. června vše vypuklo. Do Vítkovic se alespoň částečně vrátil svobodný duch, tak typický pro Colours of Ostrava. Na všech návštěvnících byla znát radost, že po roce mohou opět zažívat neopakovatelnou atmosféru festivalu, i když jen v komorní verzi, s domácími kapelami a kapacitou omezenou na tisíc lidí. O to víc ale například vynikl genius loci industriálního areálu oblasti Dolních Vítkovic.

Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

Hlas znějící odněkud z lůna těžební věže odpočítával čas do začátku a nabádal lidi k uvolnění. I když se areál zatím jen pomalu plnil, na úvodním koncertu písničkáře Voxela bylo plno. Volné prostory mezi vystoupeními vyplňovali buskeři, kteří hráli hned na několika místech areálu.

 

Odbila devátá hodina a vystoupení Cirk La Putika spolu s Losers Cirque Company, vytvořené speciálně pro netradiční oblast bývalých vítkovických železáren, bylo jedním slovem snové. 

Akrobati zavěšení na tovární železné konstrukci svými triky brali dech nejednomu z diváků. Vystoupení oscilovalo mezi cirkusovou hrou s balónky a pohanským rituálem, stalo se jakýmsi živým a barvitým obrazem, skutečným vizuálním ztvárněním Colours of Ostrava. V hlavě se honila myšlenka: začínejme tak festival Colours of Ostrava už napořád!

Na téměř hodinové vystoupení plynule navázal koncert Tata Bojs, kteří opět dokázali, že patří mezi nejzajímavější a nejživelnější tuzemské kapely. Už během úvodní Toreadorské otázky bylo vidět, jak moc je kapela ráda, že může na komorních Colours zahrát. Publikum okamžitě reagovalo na každou píseň a koncert měl od první do poslední písně atmosféru typickou spíš pro finále posledního hitu v přídavku.

Diváci „propluli“ společně s kapelou Filmařskou, Šťastnější, Usínací, Papírovkou, zazněly samozřejmě také písně Kamarádky a Opakování nebo skladba S ní s neopakovatelným rozuzlením v kreativním provedení Milana Caise.

ROZHOVOR | Tata Bojs: Jestli vše půjde podle plánu, nová deska bude už letos na podzim

Příležitost dostala i nejnovější záležitost, na singl Zvony většina publika reagovala pozitivně a dokonce i se znalostí textů. Až příliš rychle ale bohužel přišel čas na závěrečné skladby, jako vždy roztančenou Attention aux hommes a sborově odzpívané Pěšáky. Coby nezbytný přídavek zazněla Růžová armáda.

Koncert doprovázely nezbytné, v mnohém inspirativní velkoplošné projekce a místy až psychedelická světla. „Kapela z Hanspaulky“ jednoduše opět odehrála dokonalý koncert, který publikum ocenilo nekončícím tancem i neutuchajícím potleskem. Lepší začátek si tato malá a v mnohém téměř „punková“ náhrada za Colours of Ostrava nemohla naplánovat.

S pokračováním to ale už tak růžové nebylo. V následujících dnech se měli představit Kapitán Demo, N.O.H.A nebo mínus123minut, v sobotu mělo dojít na diskuzní fórum Meltingpot, které již několik let tvoří stabilní a navštěvovanou součástí Colours.

Nicméně krajská hygiena vydala v pátek 17. června s okamžitou platností zákaz pořádaní akcí s větším počtem návštěvníků než sto, což pro pořadatele Nefestivalu, tedy organizační tým Colours of Ostrava, znamená předčasné zrušení akce, který měla jeden z největších tuzemských festivalů alespoň symbolicky nahradit.

Nefestival začal ve středu a měl trvat do soboty. Plnohodnotný ročník Colours of Ostrava přesunuli organizátoři na datum 14. až 17. července 2021. Zlata Holušová uvedla pro Českou televizi, že rozhodnutí o zrušení festivalu z hodiny na hodinu považuje za nehorázné, nemravné a ekonomicky devastující.

ROZHOVOR | Michal Thomes: Pokud budou mít lidi strach, živá kultura to nezvládne

Dodala také, že jde o precedent, který může být zásadní ranou pro kulturní v celé zemi. Pokud mohou být hudební nebo jiné akce rušeny z hodiny na hodinu, málokdo z pořadatelů je ochoten takové riziko podstoupit.

Zde nezbývá než parafrázovat „toreadorskou otázku“ kapely Tata Bojs zpět na tu Shakespearovskou - tedy být či nebýt. Přestože se pořadatelé Colour of Ostrava nevzdali a snažili se být, situace kolem pandemie nového koronaviru jim spolu s rozhodnutím hygieniků pro letošek přikázala nebýt. Doufejme, že příští rok to bude vše jiné. 

Text: Alena Kaňová, Dolní Vítkovice, foto: Filip Kůstka, Colours of Ostrava
Témata: Colours of Ostrava, Tata Bojs, Cirk La Putika, Losers Cirque Company 

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít