Jaká jsou úskalí takového transgeneračního vztahu?

Transgenerační partnerství je v současné době běžný jev. Dříve bylo obvyklé obzvláště ve vyšších sociálních vrstvách. Každý prožil dětství a minulost v jiné době, také vitalitu má každý z nich na jiné úrovni. A je otázkou, co bude, až dívka se stane zralou ženou. Je však možné, že to vyřeší čas sám. Netroufla bych si tvrdit, že takové budoucí manželství musí být nešťastné. Samozřejmě má svá úskalí, ale které manželství je bez rizika?

Se svou přítelkyní se zná od jejich patnácti let, dnes je Lucii sedmnáct a je těhotná. Jaké jsou z psychologického pohledu dívky v tomto věku?

Z psychologického pohledu je dívka v patnácti či sedmnácti letech dívkou v období dospívání, je to tedy období, kdy vstupuje do světa dospělosti, poznává sama sebe skrze vztahy a poznává principy společnosti. V tomto životním období se Lucie rozhodla založit rodinu a stát se matkou. Přechází z domu otce rovnou do domu partnera, nevyzkouší si tedy etapu svobodného poznávání světa a života a ani si nevyzkouší, jaké to je být sama sebou a stát na vlastních nohách.

Dříve v tradiční společnosti bylo běžné, že otec předával dceru ženichovi, ženy nezkoušely být samostatné, jako je tomu dnes. To změnila až emancipace. Takže tohle může, ale také nemusí být úskalí tohoto vztahu. 

Video
Video se připravuje ...

Zpěvák Bohuš Matuš (46) o tom, jak s ním otěhotněla Lucinka (17): Snažili jsme se během karantény! Petr Macek, Lukáš Červený

Co takto mladou dívku přitahuje na starším zralém muži?

Na základě jakých hlubinných motivů se rozhodla pro staršího a úspěšného muže, by byly pouhé spekulace. V tomto období se cítí dobře a bezpečně v náruči staršího přítele. Sama svou hodnotu také pravděpodobně nejvíce vnímá díky vztahu s mužem, kterému je oddána, a chce být matkou jeho dítěte. 

V tomto vztahu mám pocit, že zkušený zpěvák svou mladší přítelkyni uvede do svého světa, a tím se jejich vztah prolne. Může se to zdát jako ohrožující, může to být však i obohacující.

Co naopak láká muže tohoto typu na mladé dívce, která se mu nemůže rovnat zkušenostmi ani rozhledem?

Vztah formuje oba partnery, mladá dívka je snadněji tvárná než věkově odpovídající žena. Může si ji formovat k obrazu svému. Je pravděpodobné, že v takovém transgeneračním partnerství se může prolínat role partnera a průvodce do světa dospělosti. Pro muže takto oddaná žena může být příjemným domovem, momentálně se necítí ohrožen jejími ambicemi, vyhovuje mu, že ho bezmezně miluje. 

Zpěvák se také snaží veřejnosti představit svou Lucinku jako vyzrálejší bytost než odpovídá jejímu kalendářnímu věku….

Ano, ale předpokládám, že tomu tak není, protože sečtělost nikdy nemůže nahradit životní zkušenost, stejně tak skutečnost, že ji nyní nelákají nejrůznější párty, neznamená, že má odžité vrstevnické, svobodné, kamarádské vztahy. Také jako zajištěná studentka střední školy ještě nemá zkušenost s tím, co to znamená postarat se sama o sebe. Také to, že Matuš říká, že se jeho přítelkyně stydí mluvit do médií, není projev zralé sebevědomé ženy.

Velký věkový rozdíl jim nevadí
Autor: Facebook

Může si mladá dívka z tohoto vztahu odnést i psychické následky?

Vztah rodičů Lucinky ke zpěvákovi je vcelku tolerantní, předpokládejme tedy, že ho vidí jako muže, který Lucince neubližuje jinak než věkovým rozdílem. Ona získává své individuální životní zkušenosti a předpokládejme, že svou cestu ke zralosti najde. Mateřská role obvykle ženu k dospělosti vede, a tak se nechme překvapit, jak rodičovství ovlivní jejich vztah v následujících letech.

 

Video
Video se připravuje ...

Přísný Bohuš Matuš se rozhodl: S Lucinkou už nikdy nikam! Kateřina Štichová, Jan Jedlička

Fotogalerie
37 fotografií