Zemřela Denise Johnson. Pozlatila alba Primal Scream, na podzim chtěla vydat sólovou desku

Vydáno 31.07.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V šestapadesáti letech zemřela vyhledávaná vokalistka a rocková hvězda Denise Johnson. Její hlas zněl na slavném album Screamadelica, jímž kapela Primal Scream v roce 1991 propašovala do mainstreamu žánr house. Příčina jejího úmrtí je neznámá.

Zemřela Denise Johnson. Pozlatila alba Primal Scream, na podzim chtěla vydat sólovou desku Zemřela Denise Johnson. Pozlatila alba Primal Scream, na podzim chtěla vydat sólovou desku

Denise Johnson se narodila v roce 1963 v Manchesteru. Zpívat začala už jako dítě, přičemž nejbližší jí byl soul s reggae, které doma ráda poslouchala zpěvaččina matka.

LIVE: Když Primal Scream, tak naživo a nahlas

Jednou z prvních kapel, se kterými Johnson hrála, byli Fifth of Heaven. S formací Primal Scream, díky níž se dostala do širšího povědomí, začala spolupracovat v roce 1991. Předtím, než se tak však stalo, Johnson prý členy skupiny pětkrát odmítla. V kapele působila do roku 1995.

Nejen díky spolupráci s Primal Scream se stala důležitou součástí manchesterské taneční scény. „Přestože byla kamarádka, člověk vždy cítil, že mít její hlas s písni je svého druhu privilegium. Ona ty písně pozlatila. Když zazpívala, člověk věděl, že ta skladba získá pár zlatých hvězd navíc,“ vzpomínal pro deník Guardian kytarista Johnny Marr, který coby vrchní skladatel The Smith ovlivnil nespočet hudebníků. 

Letos měla zpěvačka vydat své debutové sólové album. Kvůli světové pandemii koronaviru vypuštění Where Does It Go? do světa odsunula na 25. září. Obsahuje covery písní od New Order, The Smiths a 10cc.

Johnson zemřela nečekaně 27. července. Příčina jejího úmrtí je neznámá, před smrtí však údajně trpěla nemocí.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Denise Johnson, Primal Scream, rock, soul, reggae

zavřít