Hlavní obsah

Vypsaná fixa má klip k písni Měla krátkou ofinu. Hrdinka ukončila vztah a vydává se na cestu

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se již pomalu tradicí, že se režie některých posledních klipů pardubické skupiny Vypsaná fixa ujal její baskytarista Mejn. Nejinak tomu bylo i u novinky Měla krátkou ofinu.

Klip k písni Měla krátkou ofinu kapely Vypsaná fixaVideo: archiv kapely

 
Článek

„Děj klipu se odehrává v neurčité době, ovšem na jaře, kdy slunce svítí do dubna, takže zásadní výzva pro natáčení byla zvládnout vytvořit iluzi jara na přelomu léta a podzimu. Pozorné oko botanika ale určitě pozná, že květiny v některých záběrech jarní nejsou. Hlavní hrdinka právě ukončila vztah a vydává se na cestu,“ popisuje vznik Mejn.

Samotný příběh vzniku písně má v sobě velmi osobní aspekty, které vysvětluje frontman Márdi: „Chvíli, kdy vznikla píseň Měla krátkou ofinu, si pamatuju úplně přesně. Bylo to 17. března 2017 v jižních Čechách v Ratibořských horách v šatně tamního kulturního domu. Vyměnil jsem si struny na kytaře a potřeboval jsem je před koncertem ohrát, aby se mi při naší produkci nerozlaďovaly. Zahrál jsem úplně náhodné kolečko akordů a do toho jsem si pískal melodii, která mě zaujala. A tak jsem si ji zaznamenal do telefonu.“

„Místo, na kterém jsme hráli, byla vesnice, do níž se koncert z technických důvodů na poslední chvíli přesunul. Má asi pět set obyvatel a úplně nejzajímavější na tom je, že z ní pocházel můj otec, který už v té době nebyl mezi námi. Nikdy by mě nenapadlo, že tam někdy s Vypsanou fixou zahrajeme. Byla to zvláštní chvíle,“ dodal Márdi.

„Za nějaký čas jsem potkal svého vzdáleného příbuzného, který mi vyprávěl příběh, jak vezl mou mámu za mým otcem v době jejich čerstvého vztahu na staré motorce z Pardubic přímo do téhle vesnice. Naši se pak rozvedli a my jsme s bráchou za otcem nějaký čas do Ratibořských hor dojížděli. Nakonec si nás přestal vyzvedávat a úplně se na dlouhý čas vytratil z našeho života. Možná ta píseň přilítla od něj jako takový usmiřující pozdrav. Po koncertě jsem cítil zvláštní úlevu a klid. Lidi na téhle planetě se potkávají, seznamují, zamilovávají se do sebe, mají děti. Někdy spolu vydrží a někdy ne. Tak to je. O tom je píseň Měla krátkou ofinu,“ dodal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám