Nick Cave odhalí skrytou podstatu svých písní. Koncertní záznam Idiot Prayer vstoupí do kin v listopadu

Vydáno 19.09.2020 | autor: redakce

Nick Cave se již počtvrté představí na plátnech kin. Pro své příznivce si přichystal záznam svého vystoupení v Alexandra Palace v Londýně, který vznikl v červnu letošního roku, kdy Británii sužovala tvrdá opatření proti koronaviru. Australského zpěváka snímek zachycuje v netradiční podobě, pouze s klavírem, bez doprovodu kapely The Bad Seeds. Divákovi tak nabídne niterný intimní zážitek blízkého spojení s interpretem a jeho hudbou. Do kin film pod názvem Idiot Prayer vstoupí 5. listopadu.

Nick Cave odhalí skrytou podstatu svých písní. Koncertní záznam Idiot Prayer vstoupí do kin v listopadu Nick Cave odhalí skrytou podstatu svých písní. Koncertní záznam Idiot Prayer vstoupí do kin v listopadu

Krize kolem koronaviru stvořila nový fenomén – streamované koncertní přenosy, které měly fanouškům alespoň částečně nahradit nemožnost se účastnit skutečných živých vystoupení. Jedním z umělců, kteří se touto cestou vydali, se stal australský zpěvák, spisovatel a básník Nick Cave. Příležitost neobvyklého formátu uchopil po svém a svým posluchačům, virtuálně propojeným v jediném čase a jediném místě, nabídl záznam sólového vystoupení z obřího prázdného prostoru Alexandra Palace v Londýně.

RECENZE: Nick Cave v záznamu koncertu z Kodaně nabízí tlukot svého srdce

Snímek Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace po svém uvedení v červenci zaznamenal fenomenální úspěch. Recenzenti se předháněli v superlativech a čtyř a pětihvězdičkových hodnoceních. „To nejchmurnější a zároveň nejkrásnější vystoupení, které kdy Cave odehrál,“ napsali v The Telegraph, zatímco Independent se omezil jen na dvě přídavná jména „vznešené a překrásné.“

Nyní mají fanoušci další možnost si tento dechberoucí a niterný zážitek zopakovat. Vystoupení, navíc v prodloužené verzi, vstoupí 5. listopadu na stříbrná plátna, o dva týdny později bude následovat i jeho vydání na hudebních nosičích a streamovacích službách.

Za kamerou stál Oscarem ověnčený Robbie Ryan, střih měl na starost Nick Emerson. Cavea zachycuje ve velmi neobvyklé roli sólového performera, uprostřed prázdného sálu je jen on, klavír a jeho písně. „Celý koncept vyšel z mých speciálních vystoupení, které jsem odehrál pod hlavičkou A Conversations With…“ popisuje Cave vznik projektu.

 „Bavilo mě hrát dekonstruované verze svých písní, odhalit je až na dřeň. Jako bych znovu objevoval jejich podstatu. Pohrával jsem si s myšlenkou, že bych je studiově zaznamenal, až přijde ten správný čas. A pak přišla pandemie, svět se uzavřel do karantény a sebereflexivního mlčení. A v tu chvíli se zrodil nápad písně nejen natočit, ale zaznamenat je na filmový pás.“

Nick Cave zasel na pražském koncertě tíživou melancholii

Ve výsledném záznamu, který vznikal „pod dohledem úředníků s teploměry v rukou, se štábem v rouškách a s kbelíky desinfekčního gelu při ruce,“ se objevují skladby z Caveovy kariéry, od raných The Bad Seeds přes boční projekt Grinderman, až ke stále aktuální desce Ghosteen. I přes nepříznivé podmínky se podařilo natočit dílo, které fanoušky – i Cavea samotného – zavádí na dosud neprozkoumaná místa písní a příběhů, které se za nimi skrývají.

Idiot Prayer je čtvrtým filmovým projektem Nicka Cavea. Na dvojici dokumentárních filmů 20 000 dnů na Zemi a One More Time With Feeling, které nabídly intimní pohled do Caveova tvůrčího procesu, navázal koncertní záznam Distant Sky – Live in Copenhagen. Všechny se v distribuci společnosti Aerofilms objevily v českých kinech. Nový snímek Idiot Prayer míří do kin od 5. listopadu.

TZ

Témata: Nick Cave, Idiot Prayer, Alexandra Palace, Aerofilms

zavřít