Po letech hostování s Jelenem debut. Kateřina Marie Tichá vydává vlastní desku

ČTK ČTK
22. 9. 2020 20:12
Zpěvačka a skladatelka Kateřina Marie Tichá po letech hostování v populární kapele Jelen vydává debutové sólové album. Jmenuje se Sami a obsahuje 12 písní, jejichž texty se ve většině případů dotýkají nešťastných vztahů.

Částečně se jedná o vlastní příběhy šestadvacetileté Tiché a částečně o příběhy lidí, kteří jsou jí blízcí. "Ty texty jsou vždy nějakým způsobem osobní," potvrzuje.

Křest alba a koncert s hosty by se kvůli opatřením proti šíření koronaviru měl uskutečnit až 17. února příštího roku v pražské Malostranské besedě. "Budu se na něj připravovat velmi dlouho, vzhledem k problémům s pandemií pravděpodobně celý podzim, takže se na to moc těším," podotýká.

Vlašimská rodačka je známá díky stovkám koncertů, které absolvovala jako hostující zpěvačka skupiny Jelen. "Než jsem potkala Jelena, měla jsem dvě natočené písničky. Pak jsme spolu udělali skladbu Tančíme spolu a začali jsme častěji vystupovat. Jelen potom natočil velký hit Magdaléna a to mělo v tu chvíli větší dosah než moje muzika. Jsem ráda, že to tak bylo, protože jsem měla čas trošku dospět ke své desce," ohlíží se Tichá.

Hudbu i texty na novou desku si napsala sama, pouze písni nazvané V Paříži dodal refrén David Stypka. Držitel ceny Anděl v kategorii sólový interpret roku 2017 rovněž hostuje ve skladbě Divoká.

"On je hrozně šikovný autor a zpěvák. Potkali jsme se v roce 2016, když jeho skupina Bandjeez hrála jako předkapela před Jelenem. Pak jsem natáčela vokály na část jeho alba Neboj a během nahrávání jsem ho poprosila, ať mi pomůže s písničkou V Paříži," vysvětluje Kateřina Marie Tichá.

Hudebně pestré album vzniklo s přispěním producenta Ondřeje Turtáka, známého jako ODD. Ten někde přidal tahací harmoniku, jinde drum'n'bassový beat.

Titulní píseň nového alba Sami. Foto: Petr Kozlík. | Video: Universal Music

Sama autorka písní na albu nehraje na žádný nástroj. "Hraju na kytaru a učím se na piano, ale nahrávat tyhle nástroje na desku bych si ještě netroufla, musím ještě cvičit," konstatuje.

Kateřina Marie Tichá se do povědomí posluchačů zapsala singlem Vzpomínej z roku 2012, jehož videoklip má k dnešnímu dni na YouTube téměř 900 tisíc zhlédnutí. Písně na sólové album psala průběžně čtyři roky. Za své vzory považuje Zuzanu Navarovou nebo Radůzu.

 

Právě se děje

Další zprávy