Eddie Van Halen - Jeden z nejlepších kytaristů světa hnal kupředu kapelu Van Halen, spolupracoval s Michaelem Jacksonem a nepřestával cvičit

Vydáno 10.10.2020 | autor: Roman Jireš

Kdyby kytarista Eddie Van Halen nenatočil nic jiného než parádní sólo ve skladbě Beat It z alba Michaela Jacksona Thriller, byl by i tak nepřeslechnutelnou postavou rockové hudby. Holandsko-americký hudebník má však na svém kontě mnohem více úspěchů včetně podílu na úspěšném singlu Jump z alba 1984, a vůbec všech nahrávek kapely Van Halen, která v roce 1978 debutovala eponymním albem. Eddieho kytarové sólo v instrumentální skladbě Eruption z této desky je považováno za jedno z nejvýznamnějších v rockové historii.

Eddie Van Halen - Jeden z nejlepších kytaristů světa hnal kupředu kapelu Van Halen, spolupracoval s Michaelem Jacksonem a nepřestával cvičit Eddie Van Halen - Jeden z nejlepších kytaristů světa hnal kupředu kapelu Van Halen, spolupracoval s Michaelem Jacksonem a nepřestával cvičit

Hudebník, kterého časopis Rolling Stone umístil na osmou příčku stovky nejlepších kytaristů světa, již nic nového nenatočí. Ve věku 65 let zemřel 6. října na rakovinu. "Nemohu uvěřit tomu, že to musím psát, ale můj otec Edward Lodewijk Van Halen dnes ráno prohrál svůj dlouhý a náročný boj s rakovinou," uvedl na twitteru jeho syn Wolfgang Van Halen.

Zemřel kytarista Eddie Van Halen, legenda hardrocku

Eddie Van Halen zemřel v nemocnici St. John v Santa Monice v Kalifornii. Byli u něho jeho druhá manželka Janie Liszewski, syn Wolfgang, jinak také současný baskytarista skupiny, a bratr Alex, bubeník Van Halen, se kterým Eddie kapelu v roce 1972 v kalifornské Pasadeně založil. "Je to velká ztráta pro rockový svět. Eddie Van Halen byl velikán, který posunul vývoj hraní na kytaru o stupínek dál, osobnost srovnatelná s Jimim Hendrixem nebo Jimmym Pagem, jen byl o generaci mladší," reagoval pro Lidovky.cz Michal Pavlíček.

Eddie a jeho Frankenstein

Největší vliv na Eddieho měli podle jeho slov Eric Clapton a kytarista Brian May z kapely Queen. Dlouho hrál na nástroj s názvem Frankenstein. Kytaru pomalovanou červenými, bílými a černými pruhy si navrhl sám tak, aby vyhovovala jeho stylu hraní. Její replika je součástí sbírky hudebních nástrojů Národního muzea americké historie ve Washingtonu.

V osmdesátých letech byli Van Halen jednou z nejpopulárnějších kapel na světě. Za svůj věhlas vděčili zejména albu 1984, na kterém byly hity Jump a Panama. Jen ve Spojených státech se této desky prodalo více než dvanáct milionů kopií. "Nebyl jsme nikdy pod nějakým tlakem, jen jsme hráli a vydávali desky, vážně mi to připadalo takhle jednoduchý. Je to náš život, jsme muzikanti a dělat muziku nás baví," uvedl před časem Eddie Van Halen pro metalový magazín Kerrang!

Eddie do rockové hudby prosadil hráčskou techniku takzvaného tappingu. Při ní hudebník poklepává prsty obou rukou na struny na kytarovém krku, čímž dociluje nejen velké rychlosti, ale také zajímavých zvukových a harmonických barev. Trsátko proto Eddie často odkládal do úst. V roce 2001 oznámil, že má rakovinu jazyku. "Kouřil jsem a fetoval, přitom plíce mám úplně v pořádku. Ale mám teorii, kterou i doktoři připouštějí: nádor byl přesně v místě, kde jsem v puse držíval trsátka. Používal jsem kovová - mosaz a měď...," řekl podle deníku Blesk Van Halen.

Bojoval i s alkoholismem a drogami. Ale nevzdával to. V roce 2007 Van Halen v téměř původní sestavě i se zpěvákem Davidem Lee Rothem vyrazili po více než 20 letech na společné severoamerické turné. O pět let později skupina vydala poslední album A Different Kind Of Truth a uspořádala další turné.

Posedlost kytarou

Eddie se narodil v Amsterodamu v roce 1955, jeho rodina se přestěhovala do Kalifornie v roce 1962. O deset let později založil kapelu. Jejími členy byli bratři Eddie a Alex; zpěvák David Lee Roth a baskytarista Michael Anthony. Jejich debut Van Halen z roku 1978 obsahoval hity Runnin’ With the Devil a Eruption, v němž Eddie předvedl působivé kytarové sólo.

V dubnu 1996 v interview pro časopis Guitar World, když byl tématem rozhovoru úvodní akord A v Eruption, vyprávěl, že jeho hra je výsledkem nekonečného tréninku. "Když šel bratr večer o sedmé na párty a ráno o třetí se vracel domů, po celou tu dobu jsem seděl v pokoji na tom samém místě na posteli a vybrnkával si akordy na kytaře a dělám to tak celé roky až dodnes," uvedl hudebník, který podle americké agentury AP dokázal hrát skoro na každý nástroj, ale neuměl číst noty.

TOP 10 Eddie Van Halen. Ohlédnutí za zásadními momenty jednoho z nejlepších kytaristů v námi známém vesmíru

Eddie Van Halen, který měl ve své sbírce více než 650 kytar, byl v roce 1982 přizván ke spolupráci s Quincym Jonesem, producentem a spolutvůrcem průlomového alba Michaela Jacksona Thriller. Kytarista si zpočátku myslel, že si z něj někdo v telefonu dělá legraci. Když zjistil, že je to opravdu Quincy Jones, okamžitě se rozhodl nabídku přijmout. A zdarma! Zahrál pak nezapomenutelné sólo ve skladbě Beat It. "Všichni si mysleli, že je to úplná hloupost, ale já věděl, co dělám," vzpomínal po letech.

Ve známém videoklipu k Beat It se však překvapivě neobjevil. S tím si však Eddie hlavu nelámal. Spolupracoval také s kytaristou Brianem Mayem z Queen, se kterým nahrál tři skladby pro jeho album Star Fleet Project, hrál s Dweezilem Zappou, Rogerem Watersem, Stevem Lukatherem a dalšími. A vždy se u toho bavil.

Text: Roman Jireš
Témata: Eddie Van Halen, Van Halen, Michael Jackson, hardrock

zavřít