RECENZE: Bon Jovi na svém nejlepším albu dekády koketují s laciností a občas zní jako kapela Bruce Springsteena

Vydáno 16.10.2020 | autor: Roman Jireš

Po nezajímavém albu What About Now a nahrávce Burning Bridges, která byla spíš nepovedeným pokusem o vtip, přichází Bon Jovi se svou nejlepší deskou dekády. Na 2020 se snaží o angažované písně, koketují s laciností a občas znějí jako kapela Bruce Springsteena. Členem aktuální sestavy Bon Jovi je kytarista Phil X, který hostoval na posledním albu Lucie.

RECENZE: Bon Jovi na svém nejlepším albu dekády koketují s laciností a občas zní jako kapela Bruce Springsteena RECENZE: Bon Jovi na svém nejlepším albu dekády koketují s laciností a občas zní jako kapela Bruce Springsteena

Bon Jovi

2020

Skladby:
Limitless, Do What You Can, American Reckoning, Beautiful Drug, Story of Love, Let It Rain, Lower the Flag, Blood in the Water, Brothers in Arms, Unbroken.

10 skladeb / 48:08 min

Vydavatel: Universal Music

I díky načasování vydání alba 2020 mohou pro polovinu rozdělených Spojených států amerických, v nichž se právě rozhoduje, kdo bude budoucím nejmocnějším mužem planety, znít nové písně Bon Jovi do jisté míry angažovaně. V textech se řeší pandemie koronaviru, vlastenectví, postoj k držení zbraní a pochopitelně úmrtí George Floyda. Otázkou je, zda kapela, která vydala poslední opravdu zajímavou nahrávku Lost Highway před dlouhými třinácti lety, najde své posluchače.

LIVE: Bourák se značkou Bon Jovi jel bezpečně, rychlost nepřekročil

Bon Jovi se desítkou skladeb na svém patnáctém albu snaží reagovat na problémy současné Ameriky. A že jich není málo, jako ostatně na celém světě. Můžeme ale lídrovi kapely, kterým je John Francis Bon Jovi, věřit? Nebo se jenom veze na vlně mezi umělci rozšířeného aktivismu, aby oživil zájem o kdysi slavnou kapelu? To si musí každý zhodnotit sám.

Že byli Bon Jovi kdysi považovaní za metalovou kapelu? Na to při poslechu alba 2020 zapomeňte. Zpěvákův hluboký hlas v protipandemické výzvě Do What You Can, akustická kytara a harmonika, která dodává naléhavost American Reckoning nebo Lower the Flag s vydařeným závěrem plným emocí, spíše svádí k dojmu, že se Jon Bon Jovi trochu stylizuje do role popového Bruce Springsteena.

Ovšem v takovém Story of Love s úvodem, za který by se nemuseli stydět ani kovaní folkaři, už je to hodně laciné. Naopak návrat starých dobrých rockových časů připomíná Beautiful Drug. Zaujme také Blood in the Water, která jako by vypadla z repertoáru Dire Straits. Paradoxně má hned následující píseň Brothers in Arms stejný název jako skladba a páté studiové album téhle britské skupiny.

Už bylo líp i hůř

Po hudební stránce je novinka rozhodně tím nejlepším, co Bon Jovi v této dekádě nabídli. Aby taky ne. Vždyť před lety opěvovaná kapela v poslední době vydala jen nezajímavé What About Now (2013), nepovedený pokus o vtip Burning Bridges (2015), který někteří fanoušci ani nepovažují za řadové album, a před čtyřmi lety This House Is Not for Sale, na němž je slyšet, jak moc kapele chybí kytarista a skladatel Richie Sambora.

RECENZE: Bon Jovi vsadili na jistotu bez překvapení, Sambora jim chybí

Rozhodně nečekáme, že by se Bon Jovi ještě někdy přiblížili hitovosti svého alba Slippery When Wet, komerčnímu úspěchu New Jersey nebo odvážné změně vizáže a částečně i hudby na Keep the Faith. Ani singly z novinky Unbroken a Limitless se neblíží kvalitě skladby It's My Life z dvacet let staré nahrávky Crush, ale velký průšvih 2020 není. Pokud tedy od Bon Jovi neočekáváte velkou originalitu nebo nadčasovost.

Kapela novou nahrávku natočila v sedmičlenné sestavě, ve které nechybí ani kytarista Phil X. Ano, to je ten sympatický chlápek, který si zahrál sólo ve skladbě Nejlepší, kterou znám na poslední desce Lucie. O tom, kdo je ve skupině pánem, však svědčí fakt, že na přední straně obalu alba 2020 je vyfocený pouze šedivějící Jon Bon Jovi.

Text: Roman Jireš
Témata: Bon Jovi, Jon Bon Jovi, 2020, rock

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít