Zapomenuté české kapely 4. | Pocit nejistoty

Vydáno 21.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát zavítáme do Mikulova.

Zapomenuté české kapely 4. | Pocit nejistoty Zapomenuté české kapely 4. | Pocit nejistoty

Dnešní aktéři tohoto seriálu budou dost možná zapomenutí i pro relativně dobré znalce českých kytarovek 90. let. Mladičkou skupinu Pocit nejistoty, kterou tehdy tvořili studenti vojenského (!) gymnázia, jsem objevil v roce 1992 díky jejímu prvnímu demu My taky ne.

Zapomenuté české kapely 3. | Nosislove

Znělo strašně začátečnicky a naivně, ale mělo svůj půvab, zejména pak píseň Kluci nepláčou aneb naprosto odzbrojující česká coververze legendárního raného hitu The Cure Boys Don’t Cry.

Tenhle klip už je z pozdější doby, tady už Pocit nejistoty zněli daleko dospěleji a sebevědoměji, ale alba se nikdy nedočkali a není mi známo ani to, kam se jednotliví členové po zániku kapely poděli. Že by třeba aspoň někdo z nich udělal kariéru v Armádě ČR?

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Pocit nejistoty, The Cure 

zavřít