Zapomenuté české kapely 5. | Šántí

Vydáno 22.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. V dalším díle vzpomeneme pražské Šántí.

Zapomenuté české kapely 5. | Šántí Zapomenuté české kapely 5. | Šántí

Vždycky mi v hlavě leželo, proč se pražská skupina Šántí víc neprosadila. Parta tvořená ostřílenými muzikanty, kteří měli za sebou minulost mimo jiné ve známém Sluníčku. I když, známém – mám obavy, že i Sluníčko už je pro mladší posluchačskou generaci možná téměř utajeným pojmem.

Zapomenuté české kapely 4. | Pocit nejistoty

Šántí nabízeli inteligentní tvorbu v nejlepších tradicích českého tvrdšího rockového písničkaření. Vydali dvě nadmíru povedená alba, v roce 1998 Kouzelná ryba a Ztratit se v trávě z roku 2005. Přesto to nestačilo…

Ústřední postava Šántí, zpěvák a kytarista Martin Rous, již dlouho vystupuje jako sólový písničkář se španělkou. V hudební branži jsou nadále aktivní i další členové souboru, například basák Vladimír Adamský hraje v Rolling Stones Revival Prague, zřejmě nejstarší české revivalové kapele vůbec.

K přiložené písničce Bolesti mám zcela specifický vztah, protože se v ní zpívá o mně. Tedy přesněji řečeno o korálovi.

Text: Petr Korál, foto: archiv Šántí
Témata: Zapomenuté české kapely, Šántí, Rolling Stones Revival Prague

zavřít