Zapomenuté české kapely 12. | Diagnóza dávivá žízeň

Vydáno 29.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát se vrátíme do punkové Plzně začátku 90. let.

Zapomenuté české kapely 12. | Diagnóza dávivá žízeň Zapomenuté české kapely 12. | Diagnóza dávivá žízeň

Dnes do třetice český punk a zároveň ještě jednou vzpomínka na kompilaci Rebelie III – Neopunk. Na té byla přítomna také plzeňská skupina DDŽ, neboli Diagnóza dávivá žízeň.

Zapomenuté české kapely 11. | 4 promile

Ale nejen na ní, protože ten samý rok, tedy 1992, byla několika dalšími písněmi zastoupena také na dnes již legendární kompilaci s názvem Plzeňská scéna – Pod lampou na baru.

DDŽ měli podobný osud jako včera připomenutí 4 promile: rychlý a nadějný nástup, ale pak neméně rychlé vysublimování ze scény, aniž by po sobě zanechali byť jediné samostatné album. A také oni se už nikdy nepokusili o návrat. Ba co víc, nikoho ze členů DDŽ už jsem v budoucnu překvapivě nezažil ani v sestavě nějaké jiné kapely. Anebo mi něco uniklo?

Text: Petr Korál, foto: archiv DDŽ
Témata: Zapomenuté české kapely, DDŽ, Diagnóza dávivá žízeň, Plzeňská scéna

zavřít