Hlavní obsah

Paměti countrymana: Tomáš Linka zpíval písně Cashe i Stones

Právo, Jan Šída

Kniha Paní má se má, paměti countrymana (Stair Jumper, 181 stran, 232 Kč) je biografie hudebníka Tomáše Linky. Jeho kariéra je spojená především s kapelami White Stars, Greenhorns (Zelenáči), Fešáci, Kanafas a Přímá linka. Protože se na profesionální scéně pohybuje od roku 1972, má témat k vyprávění víc než dost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Linka se na události dívá s nadhledem.

Článek

První, co čtenáře příjemně překvapí, je rozsah publikace. Má charakter krátké stručné výpovědi zabývající se jen podstatnými údaji, takže ji lze přečíst jedním dechem. Autor je při vyprávění vtipný a pečlivý.

Dozvíme se, že Linka svůj první text Jarní zpráva (na albu Písně větru z hor) napsal k písni, kterou v originále zpíval Tommy Cash, mladší bratr Johnnyho.

Foto: Stair Jumper

Obal knihy

Jeho nejslavnější skladba Paní má se má, jež dala jméno knize, zase pochází z repertoáru Johna Denvera. Ovšem nejpřekvapivější je bezpochyby informace, že oblíbenou Doktore, pomozte (z repertoáru Fešáků), pojednávající o klokanovi s tyčí, napsali Rolling Stones jako Dear Doctor.

Odstup a nadhled

Autor se nevyhýbá ani negativním stránkám. Popisuje problematické vztahy mezi muzikanty. Vrací se ke svým neshodám s Janem Vyčítalem, které vyústily v jeho odchod a pozdější angažmá ve Fešácích. Na druhou stranu připomíná, že mu je vděčný za to, že ho jako mladíka vzal do kapely.

Největším kladem knihy je, že se Linka dívá na všechny události z odstupu a s nadhledem. Nikoho nevyzdvihuje a nikoho jednostranně nehaní. Na konci knihy se v jedné kapitole zabývá také countryovou módou. Vypráví o tom, jak se v jednotlivých skupinách a časech měnila a jak se proměňovala i u něj samotného.

Stejně tak netypická pro hudební biografie je pasáž, v níž dává čtenáři vodítka pro poslech u nás málo známých interpretů moderní americké country.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám