Nadpis je zavádějící. Sice v něm píši, že se jedná o slovenské bratry, ale v tomto případě bych se nebál říct, že česká hymna v podání Metalindy je vlastně útok na českou hrdost a výsměch hudbě.

Možná jsem moc přísný. Nebudu se navážet do jednotlivých hudebníků ani do jejich umu, byť mi někteří z nich, možná dokonce všichni připadají, že zamrzli v 80. letech a Michala Davida si pouštějí v backstage po i před každým vystoupením.

Pojďme si promluvit o tom, že zpěv, hudební provedení i klip jsou zhruba na úrovni typické české nebo slovenské kapely, která se zasekla svým umem i přednesem v 80. letech minulého století a tajně doufá, že se to bude líbit všem, kteří se vkusem zasekli ve stejném období. Tedy v období, kdy afektovaná, kýčovitá a rádoby romantická gesta a klipy asi budily nadšení. Nebo hůř, myslí si, že je to opravdu dobré. Textově je Metalinda takový méně přesládlý Elán, a hudebně stejně špatný Citron nebo Bohemian Metal Rhapsody o jejichž schopnostech jsme psali taky (zde), se kterými mají společného víc, než se zdá. Kromě divné koženo-tatínkovsko-kovbojské image je tohle asi hlavní artikl Metalindy. Romantické záběry dronem při západu slunce ve mě evokují Titanic. Nejen kýčem v záběru, ale taky tím, jak se krásně Titanic potopil.

Výhodou české hymny je to, že může znít krásně i v rukou průměrných hudebníků. To podle mě bude asi jediný důvod, proč má Metalinda na Youtube u tohoto klipu víc než půl milionu shlédnutí a skoro šest tisíc lajků. S největší pravděpodobností za poměrně kladné hodnocení veřejnosti, nejspíš složené zejména z lidí, kteří tuhle kapelu aktivně poslouchají, může i to, že ve dvou slokách, které zazní, se ani jednou nevyskytuje písmeno Ř. Tohle dílo je po všech stránkách přesně na hranici, kdy se člověk nemůže ani začít smát dobře podařené parodii, ani se rozčílit nad zoufalou, vážně myšlenou jalovostí.

Na závěr bych chtěl jen říct, že je samozřejmě každého věc, co kdo poslouchá. Ovšem kýč a staromódnost jsou něco, co k Čechům a Slovákům v metalovém mainstreamu bohužel stále patří. Těším se na den, kdy tohle vymizí a prostor dostanou mladí, dovolím si říct, že mnohem kvalitnější hudebníci.

O autorovi

Cvok, hater, milovník hudby, dobrého piva, rumu a všeho co je dobré..

Odběr
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Všechny vaše komentáře
Mrkev
Mrkev
8.12.2020 19:39

thumbs up

cavalerocz
cavalerocz
8.12.2020 22:19

jako kdybych měl kritizovat text mají pravdu sice jsou na tom stejně jako my ale u nich už aspon vzdor byl viděn v podani majitelu restaurací je otazka či tu pravdu jsme ochotni snest či ne jinak muzikalně supr nepředělali pisen jen text za což jsem rad a že zaspívali pravdu….. tož lide česky moravsky či slezsky vzmuž se a bojuj proti totalitnímu režimu Babiše a ostatních přisluhovaču.P.S.:Bratři Slovaci jsme s vami Morava a Čechya take Slezsko ted vas čeka daleko těžší ukol postavit se lockdownu

3
0
Moc by nás zajímalo co si o tomto článku myslíte, napište komentář!x
()
x