Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

John Lennon zemřel před 40 lety: Jeho vrah Mark Chapman se pokouší dostat z vězení

John Lennon zemřel před 40 lety: Jeho vrah Mark Chapman se pokouší dostat z vězení
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
výročí
Je tomu přesně 40 let ode dne, kdy tragicky zemřel John Lennon. Člen skupiny The Beatles a legendární muzikant byl 8. prosince 1980 smrtelně postřelen svým fanouškem Markem Chapmanem (65), kterému se jen pár hodin před palbou podepsal na desku. Chapman byl odsouzen k doživotí ve vězení a už několikrát se neúspěšně pokusil dostat na svobodu.

Psalo se 8. prosince 1980, když John Lennon a jeho manželka Yoko Ono vyrazili do nahrávacího studia Record Plant. Před jejich domem na ně čekala spousta fanoušků, kteří doufali, že dostanou podpis a Lennonovi snad i potřesou rukou. V davu byl i fanatik Mark Chapman, který si řekl o podpis na desku.

John a Yoko strávili celé odpoledne a část večera ve studiu, k domu se vrátili až 10 minut před jedenáctou hodinou. Manželé doufali, že budou moci v klidu ulehnout ke spánku, jejich představy o budoucnosti nejen toho dne, ale i následujících dní, zbořil Chapman, který podle vrátného číhal ve stínu klenutého podloubí.

V momentě, kdy Lennon prošel okolo Chapmana, vypálil útočník 5 ran z revolveru. První kulka Johna minula, další dvě mu ale pronikly do plic, čtvrtá se mu zavrtala do ramene a pátá proťala aortu. Poté ušel jen pár kroků k recepci, kde řekl, že byl postřelen a ztratil vědomí.

Zadržení vraha

Po útoku se na Marka Chapmana vrhl vrátný a vytrhl mu revolver z ruky. Chapman si sundal klobouk a kabát, čímž ukázal, že u sebe nemá žádné další zbraně, posadil se na obrubník a v klidu vyčkával na příjezd policie. Vrátný se ho zeptal, zda ví, co udělal. „Ano, zastřelil jsem Johna Lennona,“ odpověděl chladně.

Během zatýkání vrah nekladl ani nejmenší odpor, další hlídka pak naložila Lennona na zadní sedadlo a odvezla do nemocnice. Během jízdy se muzikant na pár sekund probral a znovu upadl do bezvědomí. V nemocnici ho po 20 minutách neúspěšného oživování prohlásili za mrtvého, příčinou smrti byla ztráta zhruba 80 % celkového objemu krve z těla.

Motiv, soud a vězení

Podle vyšetřovatelů byl Mark Chapman obrovským fanouškem The Beatles, především miloval právě Johna Lennona. Nelibost v něm vzbudilo jeho prohlášení, že Beatles jsou větší než Ježíš. Nelíbilo se mu také jeho básnění o míru a lásce, přicházelo totiž od člověka s miliony na kontě a obrovským majetkem.

Vzhledem k tomu, že se Chapman u soudu choval klidně, rozvážně a své jednání si dle svých slov zcela uvědomoval, soudce ho shledal vinným z trestného činu vraždy. Mark Chapman byl odsouzen na doživotí. O podmínečné propuštění žádal už jedenáctkrát, žádost mu ale byla pokaždé zamítnuta.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy