ANKETA: Jaká hudba naladí na Vánoce Tondu Rauera z Harlej, Michala Němce, Adama Krofiana, Marcella a další?

Vydáno 27.12.2020 | autor: Hana Bukáčková

Žijeme v době, v níž vánočním písním a melodiím neutečeme. Některé se notovat dají, mnohé ale začnou brzy hrát spíš na nervy. Každý má ale tu svou vánoční hudbu, která je se spojena se Svátky, i když možná ani není přímo vánoční. Co během Svátků zní u Tondy Rauera z Harlej, Michala Němce z Krajiny Ró, Adama Krofian z The AtavistsDášy Zázvůrkové, Marcella, Tomino Poláka z O5 a Radeček, Boba Slámy z Megaphone a Ondřje Brejšky z Poetiky 

ANKETA: Jaká hudba naladí na Vánoce Tondu Rauera z Harlej, Michala Němce, Adama Krofiana, Marcella a další? ANKETA: Jaká hudba naladí na Vánoce Tondu Rauera z Harlej, Michala Němce, Adama Krofiana, Marcella a další?

Tonda Rauer (Harlej)

Moje dvě „vánoční alba“ jsou Wish You Were Here od Pink Floyd a výběr Legend od Johna Lennona. Nějak jsem během let došel k tomu, že mě ta alba správně uklidní a naladí. Pouštím si je pravidelně na Štědrý den dopoledne, ale jinak držíme tradice a u večeře hrají z repráků koledy. Byl jsem vychován k dodržování tradic a jsem za to rád.

Adam Krofian (The Atavists)

Posledních pár let si jedu v rámci Vánoc playlist "jeez fuck, it's christmas!" na Spotify sestavený podle vánoční kompilace, kterou dával dokupy Lux Interior z legendárních Cramps. Je to směs různých garážových a alternativních věcí kolem vánoční tematiky a je to jediná vánoční hudba, kterou snesu.

Dáša Zázvůrková

Neumím si představit Vánoce bez Franka Sinatry. Jeho podmanivý sametový hlas, krásná výslovnost a ty aranže jsou pro mě pohlazením, vůní Vánoc a přesunutím se do jiného času. Každé Vánoce mám spojené s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Chodívala jsem pravidelně na koncerty ČNSO do Obecního domu a tím se pro mě dovršila atmosféra Vánoc. A když přijedu domů k rodičům, tak maminka má oblíbené CD Svátek svátků Evy Urbanové a Karla Gotta a tím teprve zase začíná ta pravá domácí pohoda s mými blízkými. Pak se osmělí i tatínek a zahraje nám koledy na kytaru a celá rodina zpíváme klasické české koledy.

Michal Němec (Jablkoň, Krajina Ró)

O Vánocích se vždy snažím trochu vyvenčit duši. K tomu nejraději poslouchám Českou mši vánoční od Jakuba Ryby, je překrásná, ať jí zpívá (hraje) kdokoli, což je ojedinělé a přímo geniální. Velmi rád si pouštím i CD Vánoční hudba barokních Čech, kterou kdysi nahrála Musica Antiqua Praha Pavla Klikara. Obecně se dá říci, že si naděluji výhradně písně staré, tradiční. S Jablkoní si rok, co rok koledujeme, neboť v době předvánoční lidem nemilosrdně předkládáme písně z našeho alba Hovada boží.

Marcell

Pro mě jsou Vánoce spjaté s tím, že se vracím do své rodné Olomouce, také ke sbírce vinylů, která se mnou prošla nejintenzivnější období mého hudebního vývoje. Pouštím si tak, asi poněkud netypicky, třeba Radiohead, Arcade Fire, Petera Gabriela nebo Niela Younga. Naprosto zásadní vánoční deskou pro mě zůstává bestovka Simon & Garfunkel a písničky The Sound of Silence, Mrs. Robinson nebo El Condor Pasa, bez nich by to pro mě u nás doma asi nebyly ty pravý Vánoce.

Jan Bendig

Mojí nejoblíbenější vánoční hudbou jsou klasicky písně Mariah Carey, hlavně hit All I Want For Christmas Is You. Teď také Oh Santa, kterou vydala s Jennifer Hudson a Arianou Grande. Letos se k nim přidala ještě písnička od kapely Kryštof a Karla Gotta. Každopádně, co se týká desky, jsou to obě vánoční alba Mariah Carey.

ROZHOVOR | Jan Bendig: Kolegy, kteří prošli SuperStar a teď na ni nadávají, nechápu

Tomino Polák (O5 a Radeček)

V tomhle jsme konzervy a Vánoce máme spjaté s tradičními českými koledami. Jednu z nich, Pásli ovce Valaši, jsme si předělali po našem a pravidelně před Vánocemi ji zařazujeme do koncertního playlistu. Jinak Radeček, Přemek a Ondra dlouhé roky jezdívali na Štědrý den hrát "Rybovku" na půlnoční mši do kostela. Celý advent na zkouškách pilovali s komorním orchestrem, aby si neudělali ostudu.

VIDEO: O5 a Radeček jsou rádi ve Špindlu. Vydávají oficiální klip k titulní písni

A třeba letos jsme v rámci festivalu Koulefest měli možnost zahrát si Tichou noc s dechovým orchestrem přímo na nejvyšším místě Moravy na Pradědu. Vznikly z toho krásné záběry a fanoušci to od pořadatelů festivalu dostanou pod stromeček v podobě videoklipu. Tak snad se bude líbit

Bob Sláma (Megaphone)

Je asi docela těžký udělat vánoční písničku tak, aby nešlo o kýč, a aby místo hajtky nebyly rolničky. Moc takovejch mě nenapadá. Purpura, Půlnoční, Wonderful Christmas Time od McCartneyho a i ta Mariah je povedená.

VIDEO: Megaphone chtějí novým singlem zaujmout v různých jazycích. Zpívají i norsky

Každopádně, u nás si na Štědrý den pouštíme spíš tradiční koledy zpívaný dětskými sbory - úplná esence dětství a mládí. A paradoxně pro mě je symbolem Vánoc deska Hello Nasty od Beastie Boys. Úplně vidím, jak jsem ji v roce 1998 rozbaloval pod stromečkem, plakal radostí, děkoval rodičům, a pak jsem ji celý svátky točil dokola. Takže v mojí hlavě jedou Vánoce v rytmu Body Movin.

 

Ondřej Brejška (Poetika)

Vše je fajn s mírou. A to u mě platí i s vánočníma songama. Když jdu během adventu, nebo během října, po obchoďáku, kde se linou vánoční písničky odevšad, tak to může hezky dokreslovat atmosféru, a tak nějak s tím člověk počítá a může před tím případně dost jednoduše uniknout. Ale třeba loni jsem zažil, že si je známý doma pouštěl celej den v kuse a mně to tak zprotivilo vánoční atmosféru, že jsem vůči ní začal být agresivní a měl jsem chuť ho oběsit na vánočním řetězu a dát mu jako roubík ty červený fusekle, co všude visely.

Příběh českého hitu: Poetika feat. Mirai - Karavana

Sám od sebe jsem si vánoční songy asi nikdy nepustil, jen na Štědrý den nám k večeři a rozbalování dárků hraje gramofonová deska s klasickýma koledama. Nejlepší vánoční song je za mě stoprocentně Feliz Navidad od Josého Feliciana. Potom mám ještě rád Let It Snow! od Deana Martina, to je taková klasika. Co mě před pár dny překvapilo, tak i má oblíbená kapela Twenty One Pilots vydala vánoční song s názvem Christmas Saves The Year, kterej nezní vůbec špatně!

 

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: promo interpretů
Témata: Jan Bendig, Tonda Rauer, Harlej, Dáša Zázvůrková, Marcell, Tomino Polák, O5 a Radeček, Bob Sláma, Megaphone, Adam Krofian, The Atavists, Ondřej Brejška, Poetika, Michal Němec, Krajina Ró

zavřít