Odkud přišel Lazarus? Další z tajemství finálního alba Davida Bowieho rozkryto

Vydáno 09.12.2020 | autor: Ondřej Horák

Mary Anne Hobbs, slavná diskžokejka a moderátorka rádia BBC 6 Music, náhodou odhalila další z tajemství alba Blackstar, které David Bowie psal s vědomím, že je jeho epitafem.

Odkud přišel Lazarus? Další z tajemství finálního alba Davida Bowieho rozkryto Odkud přišel Lazarus? Další z tajemství finálního alba Davida Bowieho rozkryto

Píseň Lazarus byla druhým singlem z alba Blackstar a v prosinci 2015 si odbyla světovou premiéru na vlnách rádia BBC 6 Music. Právě tam bylo nedávno nejspíš rozkryto další z poslední nahrávky v diskografii Davida Bowieho.

„Pohleď sem nahoru / jsem v nebi / mám jizvy, které nemohou být viděny / mám drama, které nemlže být zcizeno / s tímto okamžikem mne každý zná,“ zpívá Bowie v písni Lazarus. Ta slova si mnozí vyložili jako epitaf, což ostatně potvrdil i producent Tony Visconti, který na albu s Bowiem pracoval.

Okopíroval David Bowie image mořských potvor? Prohlédněte si fascinující galerii

Bowie svou finální nahrávku prosytil skrytými symboly a referencemi, dost možná si s úsměvem na tváři představoval, jak je lidé budou ještě dlouhá léta po jeho smrti objevovat. „Myslím, že jsem náhodou našla jednu z mnoha skrytých referencí na Blackstar,“ řekla moderátorka Mary Anne Hobbs na stanici BBC 6 Music se stále trochu překvapeným hlasem.

„Jednu sobotu jsem byla v galerii Tate Britain, mají tam krásné knihkupectví a já jsem si vybrala knížku od Leonory Carrington. Abych řekla pravdu, líbila se mi grafika obalu, o té autorce jsem nevěděla nic,“ řekla.

Při rychlém ohledání knihy Hobbs zjistila, že se autorka narodila nedaleko jejího vlastního rodiště, konkretně roku 1916 v Chorley v hrabství Lancashire, většinu života prožila v Mexiku a měla vcelku rebelskou povahu. To se projevilo například tak, že se navzdory odporu svého otce stala surrealistickou malířkou. Ještě zajímavější se ale ukázala první povídka knihy, která se jmenuje Bílí králíci.

RECENZE: Kdo a co je David Bowie? Dokument na to neodpoví, zapojte svou představivost

„V tom příběhu figuruje charakter, který žije na půdě barokního domu mezi spousty a spousty bílých králíků. Ta postava je tvořena z hvězd, přes jedno oko nosí obvaz a jeho jméno je Lazarus,“ vyprávěla Mary Anne Hobbs s neuvěřením. Video k písni mělo premiéru 7. listopadu 2016, pouhé tři dny před Bowieho skonem.

red, foto: YouTube a archiv Rock Report
Témata: David Bowie, Blackstar, Lazarus, Marry Ann Hobbs, Radio BBC 6 Music

zavřít