shop.musicserver.cz
Tereza Černochová (Monkey Business) - Se svobodou to je pěkně nahnuté

Tereza Černochová (Monkey Business) - Se svobodou to je pěkně nahnuté

Vydáno: 09.12.2020 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Facebook Monkey Business

Monkey Business letos slaví dvacetiny novou (již desátou) deskou se všeříkajícím názvem "Freedom On Sale". Kolekce třinácti písní je odrazem jejich smýšlení o aktuálním dění ve společnosti. Více nám k tomu pověděla zpěvačka Tereza Černochová, pro kterou to byla druhá studiová spolupráce s touto skupinou.

Monkey Business
© Jiří Rolník
Desátá řadovka za dvacet let vaší existence. Je to dost, anebo málo?

Já myslím, že to je perfektní. Rozhodně to svědčí o tom, že ta kapela nelení, stále se někam posouvá a baví ji to. Já jsem členkou sice jen pár let, ale s kluky se intenzivně kamarádím už od roku 2003. Jejich práci jsem sledovala celou dobu a vždy jsem si jich za tu jejich osobitost a nápaditost velice vážila.

K propagaci nahrávky jste udělali spot, v němž Matěj jede na motorce. Chcete tím říct, že to album bude jízda?

Na Matěje leze krize středního věku... (smích)

Monkey Business
© Jiří Rolník
"Jdeme cestou, která není snadná. Roman udělal ty nejlepší písně života," nechal se slyšet Matěj. Podle čeho tak soudíte? A neříkají to všichni automaticky o každé své nové desce?

Nevím, co kdo čeká, že řekneme. Že ta deska je nuda? Že je to pěkná srágora? To asi ne! Vždyť na tom člověk nechá kus práce a života, Roman nejvíc. Navíc už jsme fakt dospělá, zkušená parta, máme děti, svoje starosti, někomu se může rozpadnout partnerský život a tak dál. To vše se promítá do tvorby. Naše životy a emoce tam jsou hluboko vtisknuty a na té desce to je znát. Je FAKT SKVĚLÁ!

Je to taky druhá studiovka s tebou. Pracovalo se ti teď snáz než před dvěma lety?

Se mnou se pracuje vždycky skvěle. (smích)

Monkey Business

Respektované hudební těleso seskupené kolem multiinstrumentalisty, skladatele a producenta Romana Holého doposud vydalo devět studiových alb, získalo třináct Cen Anděl a mnoho dalších prestižních ocenění a absolvovalo nespočet živých vystoupení, která patří k jeho nejsilnějším zbraním. Formace v čele se zpěváky Matějem Ruppertem a Terezou Černochovou je ve formě. Začátkem listopadu 2020 vydala desátou studiovou desku "Freedom On Sale". K natáčení si muzikanti přizvali mimo jiné Dana McCaffertyho (Nazareth), Ashleyho Slatera (Freak Power), Siu Sai a Ondřeje Pivce, se kterým spolupracovali už na předchozí kolekci "Bad Time for Gentlemen".

S texty si vždy tak trochu lámete hlavu a necháváte je nakonec. Vedle vašeho dvorního textaře Vráti Šlapáka začal na předchozí řadovce psát slova i Pavel Mrázek. Jak to bylo nyní?

Celou desku textoval hlavně Pavel. I přesto, že je basák kapely, je spolu s Romanem jejím hlavním mozkem a textování ho začalo strašně bavit. A navíc mu to jde. Vráťa zůstává jako hlavní poradenská kancelář, do které se vždy dovoláte o pomoc, když si nevíte rady s anglickým tvarem, významem, gramatikou a tak. Díky za to, Vráťo. Díky, Pavle, za tvůj mozek a texty.

Monkey Business
© Jiří Rolník
V jedné skladbě se objevuje výjimečný host. Prozraď prosím víc.

Tím výjimečným hostem je Dan McCafferty, zpěvák a zakládající člen kapely Nazareth! Jeho hlas a nasazení byly vždy dechberoucí... Jsme strašně rádi, že i ve svých čtyřiasedmdesáti letech si pro nás našel čas a v písni "Chaos is the Key" svým hlasem naprosto zazářil. Díky, pane Dane!

Už během našeho povídání před dvěma lety jsme mimo jiné řešili vypjatou situaci ve společnosti. Teď je to ještě horší, což jste ostatně evidentně promítli do názvu čerstvého počinu. Myslíš si, že přicházíme o svobodu?

Je to vskutku pozoruhodná doba. Se svobodou to je pěkně nahnuté. Nemůžu se zbavit dojmu, že to s ní pro naše děti nevypadá vůbec dobře. A bude hůř, pokud se některé věci a lidé ve společnosti či v politice nezmění. Skupování země oligarchy mě naprosto děsí a nejvíc mě děsí, že lidé volí lumpy, kteří myslí vždy a všude na svůj profit. Je to hnus!

Když se podíváme na písničky na nahrávce, první dvě jsou odrazem aktuální situace, do které jsme byli hozeni... "Chaos is the Key" - člověk měl zajetý kapelní koncertní koloběh, přijde korona a hodí mu do toho vidle. Stále si stojíte za tím, že chaos je jistota? Není lepší vědět, na čem jste? Potřebujete k životu řád, nebo chaos?

Jak je vidno v době covidové, plány jsou někdy k ničemu, stejně tak jako moc a peníze. Přileze malá brebera, se vším zamíchá a tiše se směje: "Mám vás!" Tak to na tom chaosu asi něco bude, co myslíte?

Monkey Business
© Jiří Rolník
Po songu "Freedom on Sale" je pojmenované celé album. To je váš postoj k aktuální situaci? Vyjadřuje, že jsme si před pandemií neuvědomovali, že všeho máme dostatek, a brali to jako samozřejmost?

Člověk je bytost neustále nespokojená.

"Talking Animals" - jaké pudy ve společnosti podle vás převládají?

No, musím říct, že já jsem za posledních deset let hodně zapracovala na pudu sebezáchovy. Pak tu máme ten pud pohlavní. V kapele se dělíme asi na dvě skupiny. Jednu naprosto válcují hormony a potřebuje se neustále uspokojovat a ta druhá má pohlavní pud pouze k rozmnožovaní. Probíhají u nás věčné debaty na téma, že čím méně sexu člověk má, tím méně na to myslí. (smích)

Monkey Business
© Jiří Rolník
"Fuck Neutrality" - hrajeme si na schovku? Sami před sebou? Proč jste do této písně vtipně vložili horkýžovské "Choď do pi*i"? Přece jen mateřštinu moc nepoužíváte… a když už, tak už... (smích)

Nesnášíme, když se člověk neumí vyžvejknout, na které straně barikády stojí, a chce být se všemi za dobře, prostě ten neutrál.

"Fly High" - aktuálně prožíváme takový sociální distanc. Mě jako extroverta to štvalo a štve, hlavně zkraje první vlny, kdy jsem se nemohla psychicky srovnat s tím, že roušky skrývají pro mě důležitou mimiku obličeje, která vyjadřuje emoce. Jak jste se s tím sžili vy?

My jsme kapela, pro kterou je klíčové spolu dřepět a povídat si, dát si pivo, pustit si muziku, jezdit na koncerty. Ten pocit, když jsme spolu, je vlastně nepopsatelný. A tomu se říká FLY HIGH. Moc nám to chybí.

"Do it! (If You Don't Have Any Children)" - kdybyste byli bezdětní, koho byste nejradši odstřelili?

Já zbraně nesnáším. Takže mě se neptej. Ale souhlasím s Matějem a Pavlem v tom, že kdyby se občas někteří prevíti odsunuli, nezemřelo by historicky tolik nevinných lidí!

Monkey Business
© Jiří Rolník
Klip k tomuto songu režíroval Matěj, poprvé sám bez cizí pomoci. Můžeme se těšit, že se toho ujme nastálo? Vrhne se na filmařskou dráhu?

Matěj se kromě zpěvu, který mu jde nejvíc, rád pohybuje okolo filmu. U filmu se vlastně před více než dvaceti lety seznámil s Pavlem Mrázkem. Spolurežírovali už několik klipů Mankáčů. Oba je to baví a já jim fandím.

Váš humor se odráží ve slovním obratech, ale také na obalech vašich alb. Kdo stojí za tím k tomu letošnímu?

Jádrem je Holý, Mrázek, Ruppert.

Monkey Business
© Jiří Rolník
Koukám, vaše svatá trojice. Na tomto vizuálu můžeme vidět i pozůstatky sochy Svobody. Aktuálně probíhají v Americe volby (rozhovor jsme pořizovali před jejich výsledky - pozn. red.). Co si o nich myslíte? Co říkáte na vítěze?

Možná jsi jediná, kterou zajímá náš názor. A já ti odpovím, že si naprosto netroufám soudit. O USA by víc věděl náš kamarád a taky důležitý host na desce, hammondista Ondra Pivec. Mně osobně byl ten oranžový pán s přehazkou vždy nesympatický, protože na mě jako na ženu působí odpudivě.

Monkey Business
© Jiří Rolník
A co říkáš na nepokoje v Polsku proti potratům?

Sama jsem stála před volbou, zda si dítě nechat, nebo nechat vzít. Upřímně jsem velice ráda, že jsem měla na výběr. Ženě to dodá trochu času se v sobě zorientovat a zcela zodpovědně si říct, zda je schopná se o tu malou bytost postarat, vychovat ji a dovést ji do dospělosti.

Dále jsem se dočetla o vašem plánu, že v jeden den vydá každý člen skupiny sólovku, na níž si bude dělat, co se mu zachce. Zní to jako praštěný nápad, na druhou stranu, kdo jiný by něco takového měl udělat než vy, báječná banda muzikantů, že?

Nápad je to skvělý... Jediný, kdo dostál slova, byl ale Ondra Brousek. Vydal desku "Mainstreams" a je moc krásná. Pak byl nejblíže samozřejmě Roman. Já skončila na třetím místě, pač mě teď skládání svých písniček strašně baví a svým šnečím tempem si na další sólovce ve svém studiu kutám.

NÁZORY
  • Hezký rozhovor. Co se týče svobody, jde to s n?... (Porman, 09.12.2020 08:29) Reagovat

    Hezký rozhovor. Co se týče svobody, jde to s ní z kopce.

  • Svoboda je, že (David, 09.12.2020 12:10) Reagovat

    taková Černochová, Basiková, Dusilová a spol. můžou kvákat do médií ty svoje žvásty, vyhrožovat, že emigrují, podepisovat ptákoviny a nedopadnou jako Kubišová. Nebo se nemusí v médiích omlouvat jako kdysi její fotr Černoch, za to, že nesouhlasil s komunistickým režimem. Tak ať se nána raději neztrapňuje s úvahama o svobodě a nesvobodě, protože je tak svobodná, že si to možná ani nezaslouží.

    • Re: Svoboda je, že (Karel, 09.12.2020 12:42) Reagovat

      Ty jsi věru ryzí debil Davídku ...

      • Re: Svoboda je, že (Milan, 09.12.2020 13:09) Reagovat

        Souhlas

      • Re: Svoboda je, že (David, 09.12.2020 17:25) Reagovat

        Já vím, Karlíku, pravda tě zabolela, tak si posluž když se ti uleví, ubožáčku.

        P. S. Kde máš tři vykřičníky? Že by už Alzheimer?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Tereza Černochová je na "Slečně náročné" sterilní, chladná a nudná. Bohužel (18.10.2023 08:30)
- Rozhovory: Tereza Černochová - Jsem zas kousek blíž poznání toho, co jsem vlastně zač (25.09.2023 17:00)
- Nové desky 35/2023 - od Bratrů Ebenů přes Royal Blood po Icona Pop (06.09.2023 20:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Video: Tereza Černochová v prvoplánovém klipu k písni "Pánev" s Barborou Polákovou dokazuje, že láska prochází žaludkem (13.07.2023 08:39)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Rozhovory: Polemic - Matěj Ruppert dodal "Štramákovi" kromě hlasu i skvělý herecký vklad v klipu (18.07.2022 08:00)
- Polemic vymetli se "Štramákem" Matějem Ruppertem pražské bary (27.06.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu