Nový Spark
venku od 2. května
Sonda: BLOOD INCANTATION – Děsivé stránky lidství

Sonda: BLOOD INCANTATION – Děsivé stránky lidství

Americká deathmetalová formace BLOOD INCANTATION pocuchala svým temným, brutálním a ubíjejícím materiálem příznivce prakticky ihned od svých počátků. Její nevšední přístup a obrovský hudební rozmach naprosto dominuje i na novém albu „Hidden History of the Human Race“, které Sparku přiblížil bubeník Isaac Faulk.

Deska „Hidden History of the Human Race“ není jen čistě o extrémní brutalitě, demoliční atmosféře, ale najdou se i náznaky doom metalu či dokonce jazzu. Co je dnes pro tvorbu BLOOD INCANTATION nejvíce směrodatné? „Tvoříme hudbu, kterou máme sami moc rádi. Snažíme se kombinovat všechny vlivy, které nás kdy oslovily a ovlivnily. Naším cílem je vytvoření tavicího hudebního kotle, ve kterém se ukuchtí jedna znamenitá pochutina z mnoha prvotřídních přísad. Hodně jsme do nahrávky investovali po všech stránkách. Každý poslech alba by měl posluchačům přinést zase něco nového. Jako kdybyste skládali puzzle a pomalu se začal objevovat finální motiv. Nový vjem v každém dalším kousku,“ říká Faulk.


Deathové komando s různým zbraňovým arzenálem za pasem pochází z Denveru v Coloradu, kde se už nějaký čas soustředí svébytná extrémní scéna. Podhoubí, kde se spíše koná, než dlouze kecá. Na poctivém přístupu si zakládají i BLOOD INCANTATION. „Obě dosavadní alba jsme nahrávali analogově. Všichni v kapele jsme velcí příznivci starší muziky, čímž mám na mysli hudbu ze sedmdesátých let a zároveň klasická metalová alba z let osmdesátých a devadesátých. Je pro nás naprosto stěžejní, abychom na desce měli feeling a šmrnc staré hudby. Snažíme se danému rozpoložení a duchovní náplni přiblížit co nejvíce. I proto nahráváme ve studiu živě, všichni společně. Dáváme přednost zvuku magnetofonového pásku,“ odtajňuje Isaac.

Přes vlastní vůli

Některé části nového alba jsou mrazivě strhující a zní jako mezihvězdný soundtrack, který by klidně mohl sloužit coby hudební podklad pro takové skvosty jako Věc nebo Vetřelec. „Milujeme oba zmíněné filmy a mnoho dalších ze sci-fi žánru. A libujeme si i ve stejně zaměřené literatuře. Máme mnoho oblíbených autorů. Jsem si jist, že spousta metalových fanoušků má třeba H.P. Lovecrafta hodně hluboko pod kůží. Jeho dílo je nadčasové, a kdoví, jestli se nezakládá na pravdě,“ uvádí Faulk a jedním dechem dodává, že i další nové skladby čerpají z minulosti lidského pokolení.

„Píseň „Giza Power Plant“ přichází s velice zajímavým tématem o egyptských pyramidách, které mohou shromažďovat a koncentrovat elektromagnetickou energii. Stejnojmenná kniha byla ostatně zdrojem naší inspirace. Jasně ukazuje, jak mimořádnými mysliteli a staviteli byli lidé v dávných dobách.“

Skladba „Slave Species of the Gods“ zas poukazuje na eventualitu, že lidé jsou jen pouhé loutky a hračky v rukách vyšších, starobylých a neznámých entit. „Máme sice svoji vlastní vůli jako živočišný druh, ale i tak jsme řízení v mnoha směrech určitými silami, o kterých pravděpodobně nemáme ani tušení. Rozhodně nechci tvrdit, že je mi známé pozadí toho všeho, ale určitě jsou zde jisté záležitosti, které pracují a fungují mimo naše běžné chápání. Tyhle síly fungují od samotného rozbřesku našeho druhu,“ zamýšlí se bubeník Isaac.

Na čtyřskladbovém albu staromileckého uragánu fanoušci najdou i nejrozlehlejší skladbu, s vůbec nejdelším názvem, jakou kdy BLOOD INCANTATION vyprodukovali. Má více než osmnáct minut. Song „Awakening from the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul)“ je možné brát téměř i za deathmetalovou operu. „Jsme ovlivněni vším od klasického jazzu přes progresivní hudbu až po black metal. Zmíněná skladba byla napsaná stylem, který v sobě nese všechny dotčené elementy, a přitom si stále ponechává svoji deathmetalovou podstatu,“ uvádí nekompromisně BLOOD INCANTATION.

Po stopách Duny

Mysteriózní obal novinky si vzal na starost renomovaný výtvarník Bruce Pennington, který je autorem mnoha sci-fi prací ze sedmdesátých let. Jak složité bylo přimět ke spolupráci takovou žijící legendu? „Objevil jsem jeho skvělé obrazy, když jsme pracovali na prvním EP „Interdimensional Extinction“. Hodně se nám zalíbilo jedno z jeho děl, takže jsme se rozhodli ho kontaktovat s tím, jestli můžeme jeho práci použít. Měli jsme velké štěstí: souhlasil. Dle mého názoru jeho skvostné umění dokonale reprezentuje naši hudbu i naši kapelu. Veškerá jeho umělecká práce pro legendární „Dunu“ je naprosto výjimečná. Nemyslím si, že bych byl schopen vybrat jediný kus z tak obšírného množství. Ale obrázek, který jsme použili pro naše nové album, je asi nejvíce ve stylu BLOOD INCANTATION,“ uzavírá Faulk.

Společně se svými druhy se rozhodl zamíchat kartami na poli neortodoxního, a přitom autentického deathu, který přirozeně morfuje do dalších oblastí extrémní hudby. Cesta zrození a umírání má nové rameno.

Nový Spark
venku od 2. května
Kalendář akcí
15.05. 30 SECONDS TO MARS
16.05. CALIGULA'S HORSE
18.05. KING GIZZARD AND LIZARD WIZZARD
21.05. EXHORDER
28.05. BRUCE SPRINGSTEEN, THE E STR
31.05. METALFEST OPEN AIR
04.06. STING
06.06. NICKELBACK
12.06. ROCK FOR PEOPLE
13.06. BRUJERIA
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace