Pandemický rok 2021 bude pro celou hudební scénu velmi složitý. Komplikovaná situace vyústila i v nečekané oznámení Marco Hietaly, basáka Nightwish, který v řadách NW působil dlouhých dvacet let. Kapela dnes zveřejnila na svém FB profilu vyjádření teď už bývalého člena:

„Vážení, opouštím Nightwish i veřejný život.

Už pár let mě můj život nenaplňoval. Vydávací společnosti tlačí na umělce, aby dřeli od rána do večera, zatímco se zisk nerozděluje spravedlivě, a to ani mezi samotnými umělci. Jsme banánová republika hudebního průmyslu. Pořadatelé turné ždímou zisky dokonce i z našeho vlastního merche a dividendy posílají někam na Střední východ. Zjevně můžou mnohé teokracie hrabat zisky z hudby, která by u nich znamenala důvod k popravě stětím nebo uvěznění, aniž by vypadaly jako pokrytci. A těchto případů je pěkných pár.

Minulý rok mě donutil zůstat doma a přemýšlet. Zjistil jsem, že jsem o mnoha věcech ztratil iluze. Zjistil jsem, že potřebuju pocit platnosti. Abych mohl skládat, zpívat a hrát, potřebuju inspiraci. Navíc trpím chronickými depresemi. Pokračovat by bylo nebezpečné pro mě i pro mé okolí. V minulosti jsem měl hodně temné myšlenky, ale nemusíte mít obavy, jsem v pohodě, mám dva syny, manželku, rodinu, přátele kolem sebe, psa a spoustu lásky.

A nemyslím si, že odejdu úplně.

Pojem konspirace se stal slovem dne.  Milovníkům konspiračních teorií můžu říct, že 14. ledna budu mít své pětapadesáté narozeniny a už mám všeho dost. Vinit například Tuomase by bylo urážkou jak jeho, tak mého volnomyšlenkářství. Je to smutné pro nás pro všechny.

Teď samozřejmě zjistíme, jestli se nějaké věci staly z nějakého důvodu.

Na rok 2021 už jsou domluvené nějaké věci, kterých se ještě zúčastním. Kromě těchto záležitostí však laskavě žádám média, muzikanty a projekty, aby po mně nic v příštím roce nechtěli. Musím dát nějaké věci trochu dohromady a doufám, že v roce 2022 se o všem dozvíte, nic ale slibovat nemůžu.

Je mi to líto.

P.S. Ohledně těch projektů, Toni Iommi je výjimkou. Hrdina z dětství má prostě přednost.“

Samotná kapela už k Marcovu vyjádření dodala jen krátkou poznámku obsahující informaci, že nasmlouvané akce odehraje najatý basák. Jeho jméno ale zatím zveřejněno nebylo. Kapela se zdržuje dalších komentářů.

Popřejme Marcovi hodně zdaru!

Foto Katja Geissner/Obscuro

O autorovi

Growler, textař a skalní fanda death/doom metalu

Odběr
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny vaše komentáře
0
Moc by nás zajímalo co si o tomto článku myslíte, napište komentář!x
()
x