Koncertní vrcholy roku 2020, který koncerty zrušil (1. část)

Vydáno 26.01.2021 | autor: redakce

Jeden z posledních koncertů Davida Stypky, Mňága a Žďorp plující na Vltavě, poslední velké vystoupení před hibernací, komorní festival v Poličce i oheň v Akropoli. To jsou některé z koncertních zážitků redakce serveru iREPORT.

Koncertní vrcholy roku 2020, který koncerty zrušil (1. část) David Stypka odehrál komorní koncert padesát metrů od svého domu, foto: Lucie Nohlová

 

David Stypka
Kolárna v Dobré u Frýdku-Místku
27. 8. 2020

Konec srpna 2020 a koncertní premiéra Davida Stypky v rodné Dobré. Pódium Kolárny a dům, v němž zpěvák bydlel, dělí pouze padesátimetrový lán kukuřice. Koncert byl kvůli bezpečnostním opatřením v kraji dvakrát odložen, třetí termín naštěstí už vyšel a večerní vystoupení poslouchali i sportovci z cyklostezky za pódiem. Ta atmosféra byla kouzelná. Sedm dní nato jsem jela na Stypku znovu, tentokrát do Ostravy. Za posledních několik let jsem byla na Davidu Stypkovi a Bandjeez asi třicetkrát. Ať už v Ostravě, v Praze, ve Valmezu nebo na regionálních festivalech.

FOTOGALERIE: Poprvé doma. David Stypka vystoupil v rodné Dobré

Každoročně jsem chodila také na prosincový koncert ve frýdeckomísteckém klubu Stoun. Stala se z toho pěkná tradice. Ten loňský byl v plánu taky, kvůli koronaviru ale neproběhl. A tentokrát už se bohužel žádného náhradního termínu nedočkáme. (Andrea Černá)

Mňága a Žďorp
loď Odra, Praha
Praha 11. 6. 2020

Můj rok 2020 se nesl ve znamení Mňágy. Celou jarní karanténu jsem víceméně prožila v její blízkosti díky pravidelným sobotním online koncertům, na kterých přehráli snad všechny svoje desky. O to víc moje nadšení gradovalo, když jsem si je mohla poslechnout naživo v rámci koncertů na vodě, když byla kapacita omezena na sto osob v klubu, v tomto případě na palubě.

ROZHOVOR | Petr Fiala z Mňága a Žďorp: Nežijeme s hlavou v písku minulosti

Během devadesátiminutové plavby nechyběla dobrá nálada a zlidovělé skladby, kterých má kapela přehršel. Líbila se mi spontánní reakce od kolemjdoucích z přilehlých cyklostezek kolem Vltavy. Lidé mávali, skákali i tancovali. Vůbec to byl spontánní večer. Když dva fanoušci zmeškali nástup a hudební loď vyplula bez nich, nevzdali se a přemluvili chlápka s člunem, na kterém loď dohnali, aby se na koncert mohli nalodit. (Hana Bukáčková)

Yelawolf
Roxy, Praha
9. 3. 2020

Poslední velký koncert roku 2020 odehrál Yelawolf, foto: Aneta Puteani

Posledním „velkým“ koncertem před koronavirovým lockdownem se k překvapení všech stalo vystoupení amerického rappera Yelawolfa. Ve vyprodané Roxy rapperovi seděly zejména tvrdší skladby, kromě nich vsadil samozřejmě i na jistotu v podobě hitů jako jsou Empty Bottles nebo závěrečné You and Me.

FOTOGALERIE: Vyprodaná Roxy skákala a křičela pod taktovkou amerického rappera Yelawolfa

V obou jmenovaných se alabamský rapper předvedl také jako solidní zpěvák. Byl to skvělý večer, aniž by někdo tušil, že kultura druhý den ráno upadne do hibernace. (Dominik Pavliš)

Malokarpatan
Palác Akropolis, Praha
5. 10. 2020

V Akropoli ten večer vzplanuly ohně. Začátkem září 2020 se za teplého večera v Paláci Akropolis odehrál dlouho očekávaný koncert. Dovnitř nás pochopitelně pustili jen s rouškami, moc dobře se v nich nedýchalo, ale to vůbec nevadilo, protože obě kapely byly tak senzační, že nechaly zapomenout na nějaké to nepohodlí.

Jako první vystoupila heavyblackmetalová kapela s folklorními prvky Malokarpatan, která loni na jaře vydala výborné album Krupinské ohně. Na své si přišli i fanoušci české kapely Cult of Fire, kteří se kromě vynikající hudby dočkali i úchvatných vizuálních efektů. Pódiu vévodily dvě zlaté kobry a vzduchem se nesl odér vonných tyčinek, což vytvářelo až spirituální zážitek. Díky za něj! (Iva Hadj Moussa)

Colour Meeting, Polička
24. a 25. 7. 2020

Pokud měl některý z festivalů v loňském a kultuře nepřejícím roce štěstí, byl to Colour Meeting v Poličce. Jeho pořadatele zpřísnění opatření minulo jen o vlásek, respektive o týden. Zůstal ve mě hlavně druhý den programu, který si pro sebe uzmuli Bert & Friends. Hlavní pódium, desátá hodina večerní a publikum rozdělené na dva tábory. Ten první věděl, že nás čeká podívaná plná převleků a často až experimentálních zvuků a melodií, ten druhý tvořili především starší návštěvníci a na Berta a jeho přátele čekali s velkou zvědavostí. O to zajímavější bylo pozorovat starší publikum - ze začátku jen nevěřícně kroutili hlavou, nakonec ale i oni přistoupili na Bertovu hru.

FOTOGALERIE: 17. ročník festivalu Colour Meeting v Poličce koronavirus nezastavil

Colour Meeting nabídl i komornější koncerty. V šapitó vystoupila mladičká zpěvačka Amelie Siba, která i přes lehkou nervozitu a nevelké zkušenosti s koncertováním, dokázala svým hlasem a příběhy očarovat všechny přítomné. Melancholické pohlazení na duši, které si člověk z takového koncertu odnáší, je nepřenositelné. (Tomáš Kocian)

Text: Andrea Černá, Iva Hadj Moussa, Hana Bukáčková, Tomáš KocianDominik Pavliš, foto: Aneta Puteani, Lucie Nohlová
Témata: David Stypka, Yelawolf, Mňága a Žďorp, Malokarpatan, Colour Meeting, Bert and Friens, Amelie Siba

zavřít