shop.musicserver.cz
"Songs From The Big Chair" kapely Tears For Fears je pro mnohé ztělesněním 80. let

"Songs From The Big Chair" kapely Tears For Fears je pro mnohé ztělesněním 80. let

Vydáno: 23.01.2021 08:45 v sekci Slavná alba - Jiří V. Matýsek | foto: Numéro

Osmdesátá léta patřila syntezátorům. Srdce posluchačů ovládly kapely jako Depeche Mode, Human League či Orchestral Manouvers In The Dark. Nebo Tears For Fears, skupina, které se podařilo svézt na synth-popové vlně a zároveň se odlišit. Další cíl cyklu Slavná alba je o její desce "Songs From The Big Chair".

Tears For Fears - Songs From The Big Chair
© Tears For Fears
Roland Orzabal a Curt Smith, jádro Tears For Fears, se potkali v rockové formaci Graduate. Po třech letech společného působení ji ale rozbily vzájemné třenice. "Nechtěli jsme v té kapele zůstat," vzpomíná na své hudební začátky Smith a dodává: "Je složité, už když se na něčem mají shodnout dva. Zkoušet se domluvit v pěti bylo nemožné." Se svým kolegou si ovšem tvůrčím způsobem sedli, a tak vznikla skupina History of Headaches, později přejmenovaná na Tears For Fears.

Klíčovým se ukázalo být setkání s Ianem Stanleyem. "Byl to mladý kluk, jen o trochu starší než my. Ale pocházel ze zámožnější rodiny a měl ve velkém domě na kopci domácí studio," vysvětluje Smith. Slovo dalo slovo a Stanley se brzy stal nejen tím, kdo vlastnil studio, ale i důležitou součástí bandu coby hráč na syntezátory, bicí automat a varhany a také jako spoluautor některých písní.

Libozvučný název skupiny Tears For Fears má svůj původ v učení amerického psychologa Arthura Janova. Spočívá v návratu k pocitům bolesti potlačených v dětství, a tedy i otevření a léčení traumat, která si člověk přenáší až do dospělosti. Mezi Janovy slavné pacienty patřili například John Lennon nebo Yoko Ono. Jeho kniha Orzabalovi a Smithovi, jak sami říkají, "otevřela oči" a podstatným způsobem se podepsala zejména na textech kapely, které byly na svou dobu velice temné, ponořené do skrytých koutů lidské duše a traumatických zážitků. A jak se ukázalo, tato témata rezonovala.

Zvuk formace byl v mnohém dán dobovou módou. "Ocitli jsme se přímo na počátku exploze elektroniky," popisuje Orzabal. "Byť jsem byl kytarista, stal se ze mě totální nadšenec do syntezátorů. Ty kapely tehdy neměly bubeníka a fungovaly hlavně ve studiu. Tehdy to bylo fakt něco," vzpomíná. Výsledkem snažení muzikantů bylo první album "The Hurting". "Podařilo se nám spojit svižný popík s temnými texty," vzpomínají. A dostavil se v podstatě okamžitý úspěch v podobě první příčky v britské hitparádě.

Navázalo i turné po Británii. A následně i obvyklý problém úspěšných debutantů: jak navázat, jak se posouvat dál? Nakonec se jako funkční cesta ukázal návrat ke kytarám. Výsledkem je robustní zvuk singlů "Mother's Talk" nebo "Shout". Zvláště druhá zmíněná píseň našla ideální cestu mezi tvrdostí a elektronickým cvrlikáním (ne nadarmo se v české verzi prosadila i do repertoáru domácích metalistů Škwor). A v obou je znát vliv Janovovy teorie. Nadšení pro učení amerického psychologa se po letech u členů Tears For Fears poněkud obrousilo, v základu alba "Songs From The Big Chair" je však tento vliv neoddiskutovatelný. Symbolika sezení u psychologa, ono velké křeslo, se vtiskla i do samotného jména kolekce.

Ta vyšla 25. února 1985 a jde více na ruku publiku na obou stranách oceánu. Na první poslech je chytlavější, obsahuje více hitů (mimochodem jeden z těch největších, "Everybody Wants To Rule The World", byl v původní verzi považován za nevýrazný song, který by snad neměl ani na desce být). Zároveň ale jako celek neztrácí na kvalitě, což ocenily i dobové kritiky, jež si všímaly zejména upřímnosti textů a přirozeného spojení kytar s přístupností lehkého tanečního popu. A publikum reagovalo podobně nadšeně. Až do dnešních dnů se desky prodalo téměř dvacet milionů, urvala si pro sebe první místo v americké a kanadské hitparádě a dvojku v britské, dala světu celou řadu pecek, které se hrají dodnes. Pro mnohé posluchače se dokonce stala ztělesněním celých osmdesátých let.

Detailní pohled do zákulisí natáčení alba "Songs From The Big Chair" kapely Tears For Fears nabízí další část cyklu Slavná alba, který odvysílala ČT art v pátek 22. ledna. Následující dva týdny bude epizoda k dispozici v archivu. Za týden, v pátek 29. ledna, cyklus pokračuje dílem věnovaným desce Phila Collinse "Face Value".

Cyklus článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.

NÁZORY
  • Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maist... (Porman, 23.01.2021 16:15) Reagovat

    Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maistreamova hudba byla velmi silná a přežila až do dnešních dnů. Nechci být rejpavý ale mám velké pochybnosti o dnešním maistreamu, že přežije.. Nemá bohužel takovou váhu a hlavně ty nádherné melodie.

    • Re: Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maist... (Pavel, 23.01.2021 21:04) Reagovat

      Nebojte přežije...pro nás starší je tohle klasika a dnešní produkce aspoň za mě nic moc, ale vidím u syna, když pustím něco z 80tek, tak mi říká co to je za hroznou, špatně produkovanou a přeslazenou hudbu. A má vlastně pravdu. 80tky byly kýč, ale krásný. A dnešní hudba se zase zaryje do uší dnešním mladým a díky tomu tu taky zůstane. Tak to prostě je a je to tak dobře.

      • Re: Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maist... (Fuck off, 23.01.2021 21:08) Reagovat

        Byl to kýč ale s duší. Dnešní hudba je většinou plytka a prázdná jako tahle doba. Chce to hlubku..

        • Re: Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maist... (Pavel, 23.01.2021 22:26) Reagovat

          Souhlas, ale zkuste se zeptat někoho kdo vyrůstal v 60 nebo především 70 letech co vám řekne na hudbu 80tých let. Pro ně to bylo přesně to samé co píšete o dnešní hudbě (většinou vám řeknou, že to byly jen synťáky bez duše). A jak píši, je to tak dobře. Každý má svojí hudbu s kterou většinou vyrostl a která mu přirostla k srdci.

          • Re: Super muzikanti a krásná hudba. Tehdejší maist... (Anonym, 24.01.2021 00:36) Reagovat

            Mluvím o maistreamu jako takový je mrtvej,, o těch pár kvalitních věci nemluvím, přesto je zbytek hnůj. Dnes nové hudby je daleko víc, v porovnání s minulou dobou je to bohužel bída...jsem v tomhle pesimista a na to že jsem úspěšný hudebník vím o čem mluvím..Nechci přehánět

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Recenze: "The Tipping Point" je skvělým návratem Tears For Fears (14.03.2022 00:00)
- Nové desky 8/2022 - od Avril Lavigne přes Scorpions po Tears For Fears (02.03.2022 08:00)
- Video: Tears For Fears lákají na chystanou řadovku feministickou písní "Break The Man" (23.02.2022 12:27)
- Video: Tears For Fears v klipu "No Small Thing" vyzdvihují důležitost svobody (04.12.2021 15:29)
- Tears For Fears hlásí návrat. V únoru vydají novou studiovku (08.10.2021 19:32)
- Video: Pentatonix v "Mad World" zpomalili (18.09.2020 17:29)
- Tears For Fears připomenou legendární album "The Seeds Of Love" (20.08.2020 15:46)
- Video: Tears For Fears jsou v "I Love You But I'm Lost" ztraceni v překladu (22.12.2017 12:43)
- Tears For Fears se po třinácti letech hlásí s novou tvorbou (17.10.2017 08:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu