RECENZE: Nová Amy Winehouse? Debut Celeste naznačuje, že bychom mohli být svědky příchodu zpěvačky nastávající dekády

Vydáno 12.02.2021 | autor: Tomáš Kocian

Mladičká Celeste stihla získat ocenění Brit Awards v kategorii Objev roku i přízeň Eltona Johna. Na albu Not You Muse se snaží vyplnit díru, která na trhu zbyla poté, co se Adele stáhla do ústraní a Amy Winehouse podlehla svým démonům. Dost možná ještě budeme svědky něčeho velkého.

RECENZE: Nová Amy Winehouse? Debut Celeste naznačuje, že bychom mohli být svědky příchodu zpěvačky nastávající dekády RECENZE: Nová Amy Winehouse? Debut Celeste naznačuje, že bychom mohli být svědky příchodu zpěvačky nastávající dekády

Celeste

Not Your Muse

Skladby:
Ideal Woman, Strange, Tonight Tonight, Stop This Flame, Tell Me Something I Don´t Know, Not Your Muse, Beloved, Love Is Black, A Kiss, The Promise, A Little Love, Some Goodbyes Come With Hellos, Father´s Son, Lately, Both Sides Of The Moon, Strange, Unseen, In The Summer Of My Life, It´s All Right, Hear My Voice, I´m Here

21 skladeb / 1:20:16 min

 

Vydavatel: Polydor Records

Když v loňském roce Celeste na zmiňovaných Brit Awards přebírala své první velké ocenění v životě, byla na ní znát značná nervozita, která ovšem vůbec nekoresponduje s jejím sebejistým hlasovým projevem, o čemž se sledující onoho večera mohli sami přesvědčit při jejím živém vystoupení. 

Novinku otevírá skladba Ideal Woman. V pomalé písni zpěvačka líčí, že nechce být prototypem ideální ženy, a je hrdá na to, že je sama sebou. Jemný kytarový podklad dokáže společně s hlasem Celeste navodit atmosféru malého klubu, v němž publikum hned při úvodních tónech utichne a hltá hutnou atmosféru. Plynule navazuje song Strange. Jde o typickou rozchodovou píseň, v níž možná autoři až zbytečně tlačí na pilu v momentě, kdy se k pianu přidávají i smyčce. Právě v silných soulových skladbách, které na albu převažují, zastihneme zpěvačku většinou zklamanou z neúspěšných vztahů. 

Při poslechu alba se člověku na jazyk vkrádá možná dost odvážné přirovnání, které se s další a další skladbou jeví čím dál tím reálněji, až ho prostě vyslovíte nahlas. Barva hlasu Celeste je totiž opravdu zatraceně podobná Amy Winehouse.

V kombinaci se solidním rozsahem je jasné, že je Celeste obrovským talentem. Snad nejvíce své atributy nechává vyniknout ve vypalovačce Stop This Flame. Rytmické piano rozehrává chytlavou píseň s klasickou popovou strukturou, ve které prořízne refrény interpretčin hlas a dodá jim punc originality. Hitový potenciál má i Love Is Back, která má i typický winehouseovský kabátek. 

Výhodou Celeste je, že za sebou nepotřebuje mít velký hudební ansámbl doprovodných muzikantů k vytvoření zajímavé skladby. Na desce si většinou vystačí i bez různých elektronických syntezátorů či samplerů. Je to vlastně příjemná změna oproti jiným novým nahrávkám. Částečně je to možná i díky osobité hudební stylizaci a částečně také čerpáním ze starších hudebních stylů a vzorů sahajících až do první poloviny minulého století.

Debutové album Celeste je bezesporu jedním z nejzajímavějších, která letos vyšla. Střídají se na něm dvě zpěvačky, jedna popová a druhá spíše soulová. Obecně lze říci, že v pomalých písních se může jako zpěvačka ukázat v plné kráse, tedy využít naplno potenciál svého hlasu. Těžko říci kterým z těchto směrů se bude do budoucna ubírat. Not Your Muse každopádně ukazuje zpěvačku, ze které za pár let může být třeba novou Adele.

Text: Tomáš Kocian, foto: promo interpretky
Témata: Celeste, Not Your Muse, Amy Winehouse, Adele

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít