Příběh českého hitu: Tata Bojs - Tanečnice

Vydáno 04.03.2021 | autor: Alena Kaňová

Tušili jste, že skladba Tanečnice kapely Tata Bojs se původně jmenovala Fantomas? Prý kvůli její fantomasovsko-bondovské basové lince. V roce 2002 se stala tato bezpochyby zajímavá píseň pilotním singlem úspěšného alba Biorytmy. Okolnosti vzniku Tanečnice si s sebou nesou pozoruhodný příběh.

Příběh českého hitu: Tata Bojs - Tanečnice Příběh českého hitu: Tata Bojs - Tanečnice

Přesuňme se do roku 2001, kdy si baskytarista Tata Bojs Marek Huňát přezdívaný Mardoša pořizuje vysněný automobil Citroën 2CV, legendární "kachnu". Právě v tu dobu má Milan Cais, kamarád, zpěvák a bubeník kapely, narozeniny a je pro něj připraveno překvapení. Tím je projížďka se zavázanýma očima na pro něj neznámé místo, které Mardoša pečlivě vybral - veřejný dům.

LIVE: Tata Bojs pokřtili album naskenováním do 3D virtuální reality. Žijeme v budoucnosti?

Proč zrovna ten? Když byli Milan Cais s fotografem Salimou Issou na střední, dohodli se, že jednou nevěstinec navštíví. Nedostatek odvahy jim to však nikdy nedovolil. A protože Mardoša kamarádovo přání znal, rozhodl se mu ho splnit.

Naložil do svého Citroënu svou manželku a Caise a vyrazili společně do Lotos Clubu, jednoho z prvních posametových nočních podniků, kde se zrovna v ten den konal přímý přenos silvestrovského pořadu Noc s Andělem. "Představoval jsem si, že pojedeme někam do lesíka, kde mě na krásně osvětleném paloučku bude čekat nějaké poetické překvapení," komentoval v médiích tento slepý výlet Milan Cais. Pravda byla trochu jiná. Dům se zářivým červeným srdíčkem byl nepřehlédnutelný "Trochu se mi rozklepala kolena a vůbec jsem nechtěl překročit práh, ale zároveň jsem věděl, že svým gratulantům nemohu pokazit narozeninové překvapení. Pokusil jsem se je uprosit a žadonil jsem: ‚Kamarádi, prosím vás, nenuťte mě, prosím...‘" 

Neobměkčil je. Mardoša tvrdě pronesl: "Musíš, už se to nedá zastavit." Uvnitř pak na něj křikl: "Tak si nějakou vyber!" Milan Cais naposledy zaváhal. "Nakonec jsem zvolil šílenou, v obličeji od pohledu hrubou blondýnu s obrovskýma prsama – asi nejvíc mě zaujala podprsenkou s motivem americké vlajky; doslova mezi všemi ostatními dívkami zářila. Řekl jsem si: když už, tak už. A šel se oddat nezvyklému zážitku."

Spojení tohoto zážitku s poetikou mořské hladiny nicméně vzniklo až o něco později, na společné dovolené v Saint – Tropez. To ale ještě pořád není konec této netradiční cesty k písni. Když začala kapela nahrávat album Biorytmy ve studiu Sono, objevila časopis, nejspíš zapomenutý některým z předchozích návštěvníků.

"Těžko říct, která kapela byla ve studiu před námi, každopádně tam po ní zbylo několik časopisů plných žen plných tvarů. Navíc většinou nahatých tvarů. A zrovna v den, kdy jsme točili skladbu Tanečnice, Bublajs jedním z nich listoval a nad fotoseriálem nazvaným Barmanova slast zvolal: ‚Jé, tahleta ženská – to je ona!‘."  A tak se blondýna s podprsenkou s motivem americké vlajky stala múzou členů kapely.

Klip k Tanečnici natočil scénárista a režisér Jaromír Pesr. Umístil ho do tanečního sálu a sprch na Deltě. Hlavní roli zde ztvárnila skutečná tanečnice, choreografka a herečka Klára Lidová (a mimochodem manželka režiséra Petra Zelenky). Dostala nelehký úkol. Jednotlivé členy kapely totiž vraždí. Vůbec nejhůř to odnese Milan Cais, protože je topený ve vaně plné pěny a ač samozřejmě přežil, úplně si prý odrovnal oči a ještě půl roku po natáčení klipu se mu opakovaně tvořilo ječné zrno.

Text: Alena Kaňová, foto: Dalim Issa, Tomáš Martinek, archiv iREPORT

Témata: Tata Bojs, Tanečnice, Milan Cais, Mardoša, Biorytmy

zavřít