Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vítěz Eurovize: Rockery s fešnou basačkou proslavil X Factor. Hrozí jim drogový skandál

Autor: ČTK, simao - 
23. května 2021
16:37

Vítězem mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stala italská rocková skupina Maneskin. Podle sázkovek sice byla favoritem, po udělení hlasů nicméně zaostávala za interprety ze Švýcarska, Francie a Malty. K vítězství však rockerům (a rockerce Victorii De Angelis) pomohly hlasy diváků. Skupina se proslavila v italské verzi X Factoru. Vítězství jí však ještě může zhořknout. Fanoušci a poté i pořadatelé začali řešit možný drogový úlet.

Eurovize se letos vrátila po roční pauze způsobené pandemií covidu-19. Živým vystoupením během finálového večera přihlíželo 3500 fanoušků, kteří se předtím prokázali negativním testem.

Italové s dánským názvem a zkušenostmi z X Factoru

Vítězství si připsala rocková skupina z Itálie Maneskin. Její název v dánštině znamená měsíční svit. Kapela jej zvolila jako hold zemi, ze které pochází její hráčka na baskytaru Victoria De Angelis.

Skupina získala 529 bodů. Triumfovala přitom nikoli s anglickou, ale italskou písní Zitti E Buoni (Tiší a hodní).

Maneskin se v roce 2017 proslavili účastí v italské verzi X Factoru. „Rock’n’roll nikdy neumírá. Dnes jsme se zapsali do historie. Máme vás rádi,“ napsala kapela na twitteru předtím, než se z Rotterdamu vydala zpátky domů.

V X Factoru to dotáhla skupina do finále, ale neuspěla. Nyní slaví sladký triumf v těžké mezinárodní konkurenci. S písní Zitti E Buoni přitom letos Maneskin vyhráli na písňovém festivalu San Remo. 

Frontman kapely Damiano David ale tento týden na tiskové konferenci vzpomínal, že skupina začínala hrát na ulici a že z jejího oblíbeného místa na římské obchodní tepně Via del Corso ji často vyháněli policisté.

Druhá Francie, třetí Švýcarsko

Druhá na Eurovizi 2021 skončila Francie, kterou reprezentovala zpěvačka Barbara Pravi, zpívající také v rodném jazyce, a třetí skončilo Švýcarsko (Gjon's Tears), jež vedlo po udělení bodů národními porotami.

Od podlahy za to ve finále vzali třeba i šestí Finové Blind Channel se svou písní Dark Side.

Drogový dozvuk velkého finále

Jedním z prvních gratulantů vítězi byla italská vláda, která skupině Maneskin blahopřála na twitteru. Později se přidala například florentská galerie Uffizi, která Maneskin na sociální síti ocenila zvoláním „Jsme úplně bez sebe!,“ které je citací z refrénu vítězné písně. Přidala i Caravaggiův obraz Medusa ze svých sbírek a hashtag #Uffizirock.

Kromě výkonu na pódiu ale po finálovém večeru začali fanoušci řešit záběry na členy kapely v předsálí, na nichž bylo vidět, jak se zpěvák Damiano David nahýbá těsně nad desku stolu. Podle některých to vypadalo, jako by šňupal drogy.

Zpěvák popírá a chce na test

David to okamžitě popřel a tvrdí, že jen zblízka kontroloval skleněnou desku stolu, protože ji kytarista Thomas Raggi rozbil. „Opravdu jsme proti drogám a kokain jsme nikdy neužívali. Jsme připravení nechat se otestovat, protože nemáme co skrývat,“ uvedl.

Zástupci Eurovize v prohlášení napsali, že kontroverzi už začali řešit. Zpěvák kapely i podle nich souhlasil s tím, že dobrovolně podstoupí test na drogy.

Ben Cristovao nepostoupil

Českou republiku v nizozemském Rotterdamu zastupoval zpěvák a tanečník Ben Cristovao, který na soutěži vystoupil pod pseudonymem Benny Cristo. Do finále nepostoupil. Na předchozím ročníku Česko reprezentovala skupina Lake Malawi, před ní zpěvák Mikolas Josef.

Video  Mikolas Josef: Gottem jsem splnil životní sen babičky!  - Petr Macek, David Turek
Video se připravuje ...

jajas ( 23. května 2021 21:43 )

Tak už to Pleskáči opravili na "fešnou basačku"! To je tedy čeština....snad "basistkou", ne? Čeština na stejné úrovni, jako je ten "festival".....nebo co to je.

viho ( 23. května 2021 21:09 )

Celá to vypadá jak nějaká oblastní pěvecká soutěž svazu evropské socialistické mládeže. Zjevně tam ti vystupující nebyli vybráni dle hudebních schopností, ale dle nějakého kádrového profilu. Podmínkou asi bylo těžké dětství zachráněné nějakými eurodotacemi a migrační původ.

diskutujici ( 23. května 2021 19:02 )

"..s fešnou kytaristkou.."
Jenom tak mezi námi, ta "kytaristka" hraje na basu.
Ale někteří to ani nepoznají

dulin ( 23. května 2021 18:14 )

Tuto hudební frašku vysílala i ČT,děkuji ,příští měsíc opět zašlu výpalné aby bylo na vysílání dalších hloupostí.V této komedii kdysi vystupovali i Kabáti,také bez úspěchu z česky zpívanou Malou dámou nebo jak se ta ohavnost jmenovala.Je načase zruši koncesionářské poplatky,neboli výpalné.

jajas ( 23. května 2021 17:45 )

Neskutečná konina, samé maškary, reflektory, dým, karaviny.....myslí si, že jsou bůhvíjací "umělci" a "in"! Díval jsem se asi před 30-ti lety a nechce se mi věřit, že se to provozuje dosud.....

Zobrazit celou diskusi