Příběh českého hitu: POST-IT - Závislost

Vydáno 08.07.2021 | autor: Hana Bukáčková

Pro někoho možná neznámá, pro ty, kterým bylo na přelomu milénia -náct srdcovka, hymna, kult, který zůstal jejich největším hitem. O čem je řeč? Song Závislost s popěvkem „slzy černý v očích máš, málo mě znáš, málo mě znáš….“ katapultoval vršovickou čtyřčlennou sebranku POST-IT mezi legendy české klubové scény. Kapela funguje přes dvacet let. Před časem si dala pětiletou pauzu, aby se na scénu vrátila s novým albem Co tě neposílí, to tě zabije.

Příběh českého hitu: POST-IT - Závislost Příběh českého hitu: POST-IT - Závislost

POST-IT se dostali do podvědomí hudebních fanoušků v roce 2003, když z 864 přihlášených kapel postoupili do užšího finále mezi posledních pět prvního ročníku talentové soutěže Coca-Cola Pop Star. Do širšího povědomí posluchačů se však dostali až díky Závislosti, procítěným vokálům frontmana Czendy Urbánka a říznými kytarami. Písničku najdeme na albu SEKTOR 10 a váže se k roku 2006. Letos tedy slaví plnoletost.

Post-It interview: V jádru jsme pořád stejní blázni jako před deseti lety

„Díky debutu Ideál u vydavatelství BMG přišla nová výzva, a to smlouva na další desku od Sony Music. Všichni jsme tehdy byli ovlivněni kapelama Incubus, RHCHP, RATM, Linkin Park a Korn, proto byl směr a zvuk další desky jasný, a to skládat na sedmistrunku s laděním do H. Jiřík Brablc (Porne) byl tehdy zvukem posedlý a začali jsme hledat vhodného producenta, kterým se nakonec stal skvělý muzikant a člověk Jarda Helešic (ex Support Lesbiens),“ shoduje se kapela.

„Desku s budoucím názvem SEKTOR 10 jsme začali točit ve studiu na Barrandově, kde se výrazně na zvuku kytar a celého alba podílel i další skvělý kytarista a člověk s balkánskými kořeny Djordje Erič (Citron). Do studia Barrandov jsme klukům přinesli demo s patnácti songy, ať si vyberou sami, na čem společně budeme pracovat. A budoucí song Závislost byl mezi nimi. Jardovi Helešicovi se hned v surové verzi líbil. Vlastně jsme chtěli, aby si ten song vybral.“

Jiří Brablc s Czendou Urbánkem začali na songu pod dohledem Jardy a Djordje okamžitě pracovat. „Hudba byla hotová poměrně rychle, ale nebyl k ní text. Něco sice Czenda v hlavě měl, ale znáte to. Musíte si dávat bacha na sykavky a v refrénu musí zaznít něco zapamatovatelnýho, a co dává nějakej smysl. Takže text ještě dodělával ve studiu při náběru zpěvu. A rytmika Bekouše a Kapína byla vlastně hodně jednoduchá. I když Bekoušovi bicí byly hodně nafrázovaný, tak, jak to dělají Incubus. Tak to tam Czenda a Jiřík při skládání cítili. Song byl hotový a my s ním šli na vydavatelství do Sony Music: ‚Hele, tady to máte, tohle je náš singl.‘ Zprvu byl Zbyněk Knobloch (ředitel Sony Music) při poslechu songu trošku rozpačitý, ale nakonec řekl jo, asi by to mohlo fungovat."

ROCKBLOG: Czenda Urbánek (Post-It) - Náš comeback se spustil samovolně jako lavina

Hit doprovází černobílý klip, který se natáčel na pražském hlavním nádraží ve fotobuňce a jeho hlavní aktérkou je Eva Aichamajerová, nyní Decastelo, se kterou se jako s ulovenou kořiští fotí  Czenda. „Všem se tehdy Eva líbila, byla úplně v laufu a trendy. ‚Ta do toho ale nepůjde,‘ říkali jsme si. Ale Kapíno jí zavolal, protože má telefon na všechny, a ona to úplně v pohodě přijala. Volnou fotobuňku jsme sehnali na hlaváku. Točilo se ve dvě ráno a zbytek se dodělal u Jiříka v bytě. Udělali jsme plentu z prostěradel a Eva si sedla Czendovi na klín. Mnoho lidí si myslelo, že Eva byla pod vlivem, ale není to pravda. Zahrála to skvěle a my jsme i díky ní vyhráli několikrát po sobě hitparádu Óčko. A navíc se song Závislost několikrát umístil v hitparádě rádia Kiss, kam šel poté do programové rotace. Song Závislost byl v tu dobu nejhranějším songem POST-IT a na koncertě ho zpravidla hrajeme jako poslední. Protože nás pořád hodně baví."

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv kapely
Témata: POST-IT, Závislost, hit, Eva Decastelo, Czenda Urbánek, Jarda Helešic

zavřít