Nový Spark
venku od 2. dubna
VAN CANTO: Zrušit koncert kvůli rýmě

VAN CANTO: Zrušit koncert kvůli rýmě

Německý unikát, metalová a capella VAN CANTO se po třech letech vrací s novou deskou „To the Power of Eight“ a zároveň letos slaví výročí patnácti let na scéně. Při této příležitosti vyzpovídal Spark jednoho z členů, zpěváka Stefana Schmidta.

Nové album VAN CANTO pořídíte v našem Sparkshopu

Jak už bývá u jejich alb zvykem, i tentokrát se VAN CANTO pustili do coververzí známých hitů, z nichž nejvíce vyčnívá skladba „Thunderstruck“ od AC/DC, která má neskutečný koule! Těžko věřit, že kytara, kterou slyšíme na nahrávce, je zpívaná. „Abych byl upřímný, právě z aranže téhle skladby jsem měl největší obavy. V originálním znění je hlavní kytara nápadnější a ve zpívané formě tak musela být posazená ještě výše než originál a celkem jsme s tím bojovali. Taky jsme při nahrávání použili jiné mikrofony, které mají větší citlivost na zvuk, aby byl precizně zachycen každý tón,“ říká Schmidt.

Koncept VAN CANTO – metalová a cappella – je na světové hudební scéně naprostý unikát. V čem byla jejich cesta na vrchol těžší nebo naopak lehčí oproti klasickým kapelám? Stefan: „V něčem jsme to měli jednodušší, v něčem naopak složitější. Těžší to máme oproti normálním kapelám v případně nemoci. Pokud v klasické kapele dostane kytarista rýmu, zvládne koncert relativně dobře odehrát a na výkon kapely to nemá až tak zásadní vliv. My jsme ale všichni zpěváci, našimi nástroji jsou hlasy, takže pokud onemocní jeden z nás, musíme vystoupení zrušit. Jednodušší to naopak bylo v začátcích, protože jsme byli něco unikátního. Když se totiž objevila kapela, co hraje podobný styl jako METALLICA, spousta lidí nad tím jen mávla rukou. Pak jsme přišli my a ukázali, že umíme hrát metal bez nástrojů a už jen ten samotný fakt lidi ohromil a upoutal k tomu, aby si naše skladby poslechli. Mít unikátní koncept a být něčím výjimečný je jednoduše základ úspěchu.“


Rozhovor se nesl v tak veselém duchu, že by určitě dokázal rozesmát i vojáky z hradní stráže. V plné podobě jej najdete v aktuálním Sparku.

Nový Spark
venku od 2. dubna
Kalendář akcí
25.04. PROTHEUS, KOMUNÁL
26.04. MIDNIGHT, CYCLONE, HIGH COMMAND
26.04. PROTHEUS, KOMUNÁL
27.04. PROTHEUS, KOMUNÁL
28.04. GLENN HUGHES
30.04. PROTHEUS, KOMUNÁL
01.05. MARDUK, ORIGIN, DOODSWENS
03.05. PROTHEUS, KOMUNÁL
04.05. PROTHEUS, KOMUNÁL
10.05. VENDED
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace