Milan Lasica - Známý herec byl také výtečným jazzmanem. Smrt si ho našla na jevišti po koncertu

Vydáno 24.07.2021 | autor: Roman Jireš

Význam Milana Lasici přesahoval svět divadla a filmu, kam je nejčastěji zařazován. Jeho velkou láskou byla hudba. Zpíval a psal texty pro svou první ženu, herečku a zpěvačku Zoru Kolínskou, pro Hanu Hegerovou či Petera Lipu. Nazpíval alba starých evergreenů, vydal též desku se zpěvákem Richardem Müllerem a vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenades.

Milan Lasica - Známý herec byl také výtečným jazzmanem. Smrt si ho našla na jevišti po koncertu Milan Lasica - Známý herec byl také výtečným jazzmanem. Smrt si ho našla na jevišti po koncertu

Právě při vystoupení s Bratislava Hot Serenades, jehož hudebníci oslavovali 30. výročí založení orchestru a 20. výročí spolupráce s Lasicou, si herce 18. července v bratislavském divadle Štúdio L+S našla i smrt. Podle očitých svědků jedenaosmdesátiletý Lasica dozpíval píseň Ja som optimista a při děkovačce zkolaboval. "Je to jak z hollywoodského filmu, že zemře po potlesku po poslední písničce na jevišti svého divadla, které léta budoval," konstatoval režisér a producent Fero Fenič, Fenič.

Zemřel herec, komik a textař Milan Lasica, zkolaboval na pódiu

"Je krásné, když se na druhý břeh života doplave ve chvíli, kdy vám diváci děkují za to, co jste pro ně udělal," podotkl Lasicův herecký kolega Zdeněk Svěrák. "Zemřít uprostřed potlesku je závratně krásné," přidal se Boleslav Polívka, který se s Lasicou v posledních letech potkával v představení Mínus dva pražského Studia Dva. "Bylo to tak nečekané – před námi bylo spoustu divadelních plánů, těšili jsme se, až společně s ním zahájíme příští sezonu," dodal.

Česko-slovenský umělec

Lasica byl jedním z umělců z bývalého Československa, kteří byli po rozpadu státu populární v obou zemích. V roce 2003 mu tehdejší český prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. Filmový festival Febiofest loni udělil Lasicovi svou cenu nazvanou Kristián, Lasica si pro ni osobně kvůli pandemii koronaviru nemohl přijet. "Byla to poslední cena, kterou získal," připomněl zakladatel Febiofestu Fero Fenič.

"Milan Lasica patřil k lidem, s nimiž jsem si vzácně rozuměl. Když si s někým rozumím, znamená to, že mě těší i zarmucují stejné věci. Milan byl vlastně zasmušilý člověk a připadá mi, že humor byl pro něho tou záchranou vestou, která mu umožňovala plavat po té řece života," řekl ČTK Zdeněk Svěrák.

Se souborem Bratislava Hot Serenaders vystoupil zpívající herec Lasica v roce 2014 na desátém ročníku hudebního festivalu Prague Proms v pražském The Loop Jazz Clubu v Paláci Hybernia. "Na koncertu mě naprosto uchvátil. Všichni vědí, že byl skvělý herec, ale nevím, kdo všechno ho slyšel zpívat. Byl výborný jazzman. Moc mě mrzí, že jsme z toho koncertu neudělali záznam, protože Lasica byl skvělý jako zpěvák i jako vtipný průvodce programem. Ten večer mi utkvěl v paměti stejně jako jeho nezapomenutelná spolupráce s Júliem Satinským," vzpomínal Jan Hasenöhrl, šéf Českého národního symfonického orchestru, pořadatele Prague Proms.

Pohřeb bez fanfár

Pohřeb slovenského herce, humoristy, moderátora a zpěváka se odehrál v tichosti v bratislavském krematoriu. Se zesnulým hercem se loučila jeho manželka Magda Vášáryová, jejich dvě dcery a vybraní smuteční hosté. Obřadu se zúčastnilo asi pět desítek lidí, mimo jiné Bolek Polívka. Na sociálních sítích se objevila petice za uspořádání státního pohřbu Lasicovi. Slovenská vláda nabídla možnost obřadu se státními poctami podobně, jako to bylo v České republice v případě Karla Gotta. Pozůstalí se však rozhodli, že pohřeb bude v nejužším rodinném kruhu. Na tajné rozlučce byl i kapelník orchestru Bratislava Hot Serenaders Juraj Bartoš. Právě on stál po Lasicově boku jako první, když mu selhávalo srdce.

František Nedvěd podlehl rakovině plic, bylo mu 73 let

Úmrtí všeobecně známého a uznávaného umělce bylo příležitostí pro slovenské politiky zviditelnit se. "Protokol úřadu vlády bude kontaktovat rodinu a nabídne jí nějaké možnosti, například čestnou stráž, kondolenční knihu, vyvěšení černé vlajky a podobně," přispěchala s prohlášením šéfka poslaneckého klubu koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Anna Zemanová. Právě SaS avizovala, že vládním partnerům navrhne vyhlášení státního smutku.

Slovenský premiér Eduard Heger označil Lasicu za legendu, jejíž jedinečný humor a satira provázely několik generací. Prezidentka Čaputová vyzdvihla Lasicův nenapodobitelný humor a hlubokou moudrost. Podle ní měl Lasica dar jako nikdo jiný hovořit a dělat správné věci tím nejlepším a nejzábavnějším způsobem a svým uměním přinášel lidem radost. "Mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco důležitého chybět," uvedla na sociální síti Čaputová. "Přinášel lidem radost doslova do poslední chvíle, protože jeho život se skončil tam, kde strávil více než šest úžasných desetiletí - na jevišti milovaného divadla," dodala.

"Slovensko přišlo o jednu z největších osobností kulturního a společenského života," citovala agentura TASR z facebooku slovenského parlamentu. Slovenský expremiér Peter Pellegrini ocenil mimo jiné Lasicův "neopakovatelný humor, nadhled a schopnost pojmenovat věci pravými jmény".

Za dverami s Juliem Satinským

Herec, dramaturg, moderátor, režisér a zpěvák Lasica se narodil 3. února 1940 ve středoslovenském Zvolenu a žil v Bratislavě. Vystudoval dramaturgii a kromě filmového i divadelního herectví režíroval i několik televizních snímků, věnoval se hudbě, psaní textů i scenáristice. Proslul jako mistr improvizace, byl také režisérem, zpěvákem a vedl divadelní Studio L+S.

Jako herec se Lasica proslavil zejména ve dvojici s Juliem Satinským, který zemřel v roce 2002. Spolu vytvořili řadu nezapomenutelných představení, včetně slavného kabaretního programu Ktosi je za dverami a her Deň radosti, Náš priateľ René či Jubileum. Spolu si zahráli i v několika filmech, mimo jiné Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Utekajme, už ide! či Vážení přátelé, ano.

"Smutná zpráva. Zemřel Milan Lasica. Muž chytrého humoru a noblesy, mistr slova. Herec, zpěvák, autor, textař. Upřímnou soustrast nejbližším," napsalo na Facebooku české Ministerstvo kultury. "Nechal jste obrovskou stopu v našem divadle, nechal jste obrovskou stopu v nás. Budete nám chybět, mistře," komentoval úmrtí slovenský Divadelní ústav.

Text: Roman Jireš, foto: Štúdio L+S
Témata: Milan Lasica, smrt, Bratislava Hot Serenades, Zdeněk Svěrák

zavřít