George Mraz – Český jazzový kontrabasista doprovázel Ellu Fitzgerald nebo Herbieho Hancocka

Vydáno 25.09.2021 | autor: Roman Jireš

Jeden z nejvyhledávanějších hudebníků jazzové scény George Mraz, jehož kontrabas zní na více než devíti stovkách natočených alb, patří podobně jako Ivan Král, Jan Hammer nebo Rudy Linka k českým muzikantům, kteří si svou světovou slávu vydobyli po útěku z rodného Československa. Smutná zpráva o jeho úmrtí proto přišla ze Spojených států amerických, kdy jeho žena Camilla potvrdila, že Mraz 16. září ve svých 77 letech zemřel.

George Mraz – Český jazzový kontrabasista doprovázel Ellu Fitzgerald nebo Herbieho Hancocka George Mraz – Český jazzový kontrabasista doprovázel Ellu Fitzgerald nebo Herbieho Hancocka

George Mraz emigroval do USA jako absolvent Pražské konzervatoře po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, kdy jako čtyřiadvacetiletý získal stipendium na proslulé Berkley School of Music v Bostonu. Hudebník, který byl podle publicisty Antonína Matznera mimořádným talentem už před svou emigrací, se narodil v Písku 9. září 1944 jako Jiří Mráz. Své jméno si „poameričtil“ až v Bostonu. Od sedmi let se věnoval hře na housle, ale na konzervatoři pod vedením známého profesora Františka Hertla začal studovat hru na kontrabas. Svoji hudební dráhu začal v polovině 60. let 20. století v triu Rudolfa Daška, poté hrál v SHQ Karla Velebného.

Chick Corea - Jazzový klavírista nahrával i s Miroslavem Vitoušem a vystupoval v Česku, byl čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii Grammy

"Jazz jsem poprvé slyšel v neděli dopoledne. Poslouchali jsme v rádiu operety a najednou tam místo toho byla hodinka o Louisi Armstrongovi. Jeho podivný hlas mne docela šokoval. Říkal jsem si: Jak si může dovolit zpívat, když nemá hlas? Ale líbilo se mi to víc než operety. Od té doby jsem začal vyhledávat jazz," vzpomínal v časopise Harmonie.

Od mládí hrál koncerty po celé Evropě a ještě před příchodem vojsk Varšavské smlouvy, dostal stipendium a mohl jít na prestižní americkou hudební univerzitu. "Já jsem vlastně nikam neutíkal, já jsem chtěl do školy, a pak už nemělo cenu se vracet," vysvětlil před lety v rozhovoru s ČTK.

Mraz doprovázel nejvýznamnější jazzové muzikanty, mimo jiné Clarka Terryho, Herbieho Hancocka a Joa Williamse. V roce 1969 ho angažoval Dizzy Gillespie do svého kvintetu v New Yorku, potom to bylo Trio Oscara Petersona a Ella Fitzgerald. Působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana, Stana Getze a dalších vynikajících jazzmanů. "Vliv na mě měl každý, s kým jsem hrál. Vždycky se něco naučíš, i když kolega hraje špatně. Naučíš se aspoň, co nehrát. Nevím, proč jsem měl to štěstí, že jsem už od začátku hrál s velkými hvězdami," poznamenal.

Důkazem, jakého uznání se ve světě hudby těšil, byla nebývalá odezva na výzvu k jeho finanční podpoře, když v roce 2016 prodělal komplikovanou operaci slinivky břišní s dlouhou rekonvalescencí. Na finanční výlohy se tehdy složila i řada světoznámých hudebních kolegů. "Jeden z nejlepších žijících basistů a odvážný chlapík první ligy," napsal na vymezenou fundraisingovou stránku saxofonista Dave Liebman. Za sbírkou stál  Mrazův management a jeho žena Camilla. Hudebníkovi příznivci mohli na jeho uzdravení přispět jakoukoli částkou na speciální stránce GoFundMe. Během prvních dvou dnů od spuštění se organizátorům podařilo přesáhnout požadovanou částku osmnáct tisíc dolarů. Mezi dárci přitom nechyběly špičky světového jazzu, jako John Abercrombie, Bobby Shew, Ahmad Jamal, Billy Childs a další. Přispěli i čeští jazzoví basisté Robert Balzar či Jiří Slavík.

Život na cestách

Při příležitosti jeho 65. narozenin Mrazovi v roce 2009 tehdejší prezident Václav Klaus předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Tou oceňoval osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice. "Právě mezi takové lidi Mraz rozhodně patří," řekl při předání plakety Klaus. Mraz zdůraznil, že si vyznamenání velice váží a je jím dojatý. "Na světě není moc prezidentů, co pořádají ve svém sídle pravidelné jazzové koncerty a oceňují jazzmany," poznamenal kontrabasista, který se v té době věnoval přípravě alba s tenorsaxofonistou Richem Perrym a hráčem na bicí nástroje Joey Baronem.

V podobné sestavě vystoupil Mraz již dříve i na koncertech v ČR, hrál s nimi ale také pianista Richie Beirach. V tom samém roce absolvoval krátké česko-slovenské turné s houslistkou a zpěvačkou Ivou Bittovou a jazzmani Emilem Viklickým a Lacem Troppem s programem na pomezí folkloru, vážné hudby a jazzu.

Po převratu v roce 1989 vystupoval Mraz ve své bývalé vlasti často. Například v roce 2002 byl hostem jazzového koncertu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Hrál v Lucerna Music Baru se svým kvartetem a jako hosty měl pianistu Emila Viklického a zpěvačku a hráčku na cimbál Zuzanu Lapčíkovou. S oběma natočil dva roky předtím v New Yorku album Morava, originální přepisy moravských milostných písní. Deska se umístila na pátém místě prestižního žebříčku Jazzitude.

Čechoameričan Mraz považoval Česko stále považuje za svůj domov. "Je krásné se sem vracet, jezdím domů. Musím se přiznat, že určitou dobu jsem si myslel, že Amerika bude můj domov až do konce života, protože jsem ty změny vůbec neočekával," prohlásil. Dodal ale, že je kvůli koncertování stále na cestách. "Já žiju v New Yorku ale cestuju vlastně tolik, že moje standardní odpověď je, že já žiju tam, kde je můj kufr."

Text: Roman Jireš, foto: FB George Mraz
Témata: George Mraz, Jiří Mráz, Camilla Mraz

zavřít