Zemřel basák Alan Lancaster ze Status Quo, trpěl roztroušenou sklerózou

Vydáno 27.09.2021 | autor: redakce

V 72 letech zemřel baskytarista britské kapely Status Quo Alan Lancaster, který se již několik roků potýkal s roztroušenou sklerózou. Zanechal po sobě manželku, tři děti a pět vnoučat. S legendární skupinou nahrál hity jako Down Down nebo Whatever You Want.

Zemřel basák Alan Lancaster ze Status Quo, trpěl roztroušenou sklerózou Zemřel basák Alan Lancaster ze Status Quo, trpěl roztroušenou sklerózou

Úmrtí Lancastera potvrdil na svém Facebooku na žádost rodiny novinář Craig Bennett. „Zemřel ve svém domě v Sydney obklopený rodinou. Potýkal se se sklerózou multiplex. Měl 72 let. Hrál ve Status Quo, legendární kapela složila několik hitů včetně Down Down a Whatever You Want,“ uvedl.

Rick Parfitt ze Status Quo - S padesáti cigaretami, kokainem a lahví whiskey denně do rockového nebe

Lancaster po sobě zanechal ženu Daylu, se kterou se oženil v roce 1978. Setkali se během turné Status Quo, konkrétně o pět let dříve v Austrálii. Kvůli manželce se do země dokonce přestěhoval, stejně tak jako později jeho rodiče i sourozenci.

„Máme zlomená srdce, Alan byl neskutečně vtipný, měl perfektní smysl pro humor. Byl to oddaný manžel a milující dědeček. Rodina pro něj byla vždy na prvním místě,“ řekla Lancasterova žena Dayle.

Lancaster založil spolu se svými spolužáky Francisem Rossim a Alanem Kayem kapelu Status Quo v roce 1962. Tehdy vystupovali ještě pod názvem The Scorpions, později se přejmenovali na The Spectres. Než ze skupiny stala formace, jako ji známe, vystřídalo se v ní ještě několik členů. Status Quo si začali říkat až v roce 1967. Vydali několik úspěšných hitů, mezi nimi například Down Down, Rockin´All Over the World nebo Whatever You Want.

I přestože byla Lancasterovi před několika lety diagnostikována roztroušená skleróza, fungoval stále jako platný člen Status Quo. V roce 2013 a 2014 vyrazil s kapelou na turné po Velké Británii a Evropě.

red, foto: FB Craig Bennett
Témata: Alan Lancaster, Status Quo, smrt

zavřít